Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: Nadmiar oleju a engine oil presuree low

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa/Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 147 16 V T.S

Domyślnie

Cytat Napisał kremien Zobacz post
    Nie ufac sprzedawcą nigdy za chuja !! Ja przez takiego cwoka wymienialem silnik w alfie,sprzedawca mowil ze na tym rozrzadzie moge przejechac jeszcze okolo 13k km.rozrzad strzelil po nie calych 2 ;] nie oplacalna naprawa,kupilem nowy silnik w ktorym od razu zrobilem rozrzad,nowe sprzeglo itp.ZAWSZE NALEZY WSZYSTKO SPRAWDZIC SAMEMU I NIE UFAC SPRZEDAWCA !
    Kremien ja sprzedawcom to też za CHUJA NIE WIERZĘ.
    Dlatego też tak jak pisałem sprawdziłem ją dokładnie w ASO.
    No chyba,żę handlarz dogadał z mechanikiem z ASO i wtedy to chuj to da takie sprawdzanie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    teorii na ten temat jest dużo, ale dla mnie syntetyk jest do nowych silników, a do swoich (od 150tys wzwyż) zawsze lałem półsyntetyk 10W40 i nigdy źle na tym nie wyszedłem
    jeżeli przybyło ci oleju to wygląda na to, że masz benzynę w oleju - chyba najbardziej prawdopodobne jest przedostanie się paliwa przez pierścienie za słabo uszczelnione zbyt rzadkim olejem.
    Tomaz na twoim miejscu też bym lał 10w40.
    Ja mam zrobione 110 tyś tak więc 5w50 powinien jeszcze spełniać swoje parametry przy tym przebiegu.
    Chyba,że się mylę.Zresztą tak mi zasugerowali mechanicy.Wiesz co tak na marginesie to jak mi wymienili na 5w50 to zaczął mi wyskakiwać komunikat engine presure oil low.
    A ja mądra głowa widząc komunikat dolałem tak z 0,5l oleju nie sprawdzając bagnetu.stąd wysoki poziom oleju w silniku.Co nie zmienia faktu,że coś jest nie tak z ciśnieniem oleju

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Witam.
    Polecam artykół http://moto.pl/MotoPL/1,111276,60448...znaczenia.html
    Najlepszy tekst "W starszych pojazdach, szczególnie gdy licznik przebiegu pokazuje więcej niż ok. 100.000 kilometrów, zaleca się używanie oleju mineralnego (np. 15W-50)."

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

kto widział żeby do TS-a lać taki olej... Wywala taki błąd pewnie dlatego że pompa oleju nie może wytworzyć ciśnienia przez niską lepkość oleju w małej temperaturze.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

blandor: dokładnie tak! olej za rzadki dla pompy.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Olej za żadki ale nie dla pompy bo ona darade ale chodzi o cały układ smarowania. Czym olej ma wyższą temperaturę tym jest żadszy. Czym żadszy tym łatwiej wypływa bokiem z pod panewek. Ts mają strasznie lipne panewki w głowicy. Są bardzo wąskie na dole żeby pomieślić tą ilość zaworów. I przez to żadki olej bardzo łatwo zpod nich wypływa. Jak będziecie mieli możliwość oglądania panewek w używanej głowicy TS to zwróćcie uwagę na stan panewek na wałku ssącym i na wydechowym. Wydechowy wałek jest smarowany chyba jako ostatni dlatego stan panewek na pierwszy rzut oka jest gorszy. Gdzieś czytałem że w silnikach 2.0 TS nawet dochodzi do zatawcia wałka wydechowego.

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

michalo, zanim zmienisz olej poczytaj fachową literaturę w temacie lub posłuchaj znanego Tobie, dobrego i zaufanego mechanika. Tym bardziej, że masz przejechane już ponad 100 tys. km. Krótki cytat: "Oleje silnikowe zawierają specjalne pakiety dodatków czyszczące silnik od wewnątrz. Najwięcej dodatków zawierają oleje syntetyczne, które dzięki swojej klasie lepkości tworzą najcieńszy film smarny. W olejach półsyntetycznych dodatków jest mniej, ale tworzą one grubszy film. Oleje mineralne, chociaż zawierają najmniej dodatków, tworzą najgrubszą warstwę ochronną na powierzchni smarowanych elementów. Jeżeli zatem zastąpimy olej mineralny olejem syntetycznym, np. o klasie lepkości SAE 5W, możemy spowodować wymycie zanieczyszczeń zalegających w silniku, co spowoduje jego rozszczelnienie. Wymyte zanieczyszczenia zaczną krążyć w silniku powodując zapychanie kanalików olejowych, a także obniżenie ciśnienia oleju. Rezultatem tego mogą być niepotrzebne wycieki oleju, a w konsekwencji całkowite zepsucie silnika. Wymieniając lub uzupełniając olej w silniku należy zatem pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie: jeśli nie jesteśmy pewni, na czym jeździł nasz samochód wcześniej, nigdy nie należy wymieniać oleju mineralnego na syntetyczny. Olej syntetyczny można zastąpić półsyntetycznym lub mineralnym, a półsyntetyczny - mineralnym".
    Alfy się nie psują tylko grymaszą. AR 147 - 300 tys. przebiegu w mych rękach i nadal śmiga.

Użytkownik Świeżak Avatar antares
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ZAR939 X9 2.4JTD 147KW

Domyślnie

Cytat Napisał michalo Zobacz post
    Witaj,

Jest ASO fiata na wrocławskiej,
    Robią też tam sporo Alf.
    Także chłopaki pojęcie mają.
    Marad-Auto nie ma autoryzacji a o pojęciu mechaników już się nie będę wypowiadał....

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar BAKU147
    Mieszka w
    Only WAWA
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0TS

Domyślnie

Mój 2.0TS jeździ od roku na valvo vr1 5w50 full synthetic i absolutnie nic mu nie dolega. Zmieniłem z 10w60 półsyntetyk bo tak zalecił mi mechanik dobrze znany na tym forum..
    Jest sporo informacji na tym forum zgodnie z którymi do sprawnego teesa (mój miał robiony kapitalny remont jakies 30 tys temu po awarii panewki. zalany był wtedy 10w40)
    należy lac właśnie full synthetic..

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

10W40 lub 10W60 jak lubisz sobie ostro pojeździć
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar BAKU147
    Mieszka w
    Only WAWA
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0TS

Domyślnie

Cytat Napisał zieluch111 Zobacz post
    10W40 lub 10W60 jak lubisz sobie ostro pojeździć
    Ja też lubie otro i używam 5w50 I sobie chwale.. Pompy mi nie zniszczył i nie zatarł wałków/panewek
    Chciaż gdzeiś też czytalem ze w teesach one są biodegradowalne

http://www.forum.alfaholicy.org/foru...cacie-428.html