Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Wartość samochodu | autocasco | wycena rzeczoznawcy

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Question Wartość samochodu | autocasco | wycena rzeczoznawcy

Wstęp:
    GTV 3.0 z bajerami 1998r. wycena 6300zł. Samo radio używane 600zł (Alpine 9855r) to 10% wyceny a nie napisałem jeszcze o wzmacniaczu
    Mam sporo dodatków zendera itd. Spoiler CUP, dokładka przednia Novitec, obszycia skórą, chip squadra, wydech hormann faktura na 900euro, nawet rarytas alarm z pilotem na podczerwień oryginał AR. Lista długa.
    6 tysiaków to ja w ciągu roku wrzuciłem w sportowe amory, remont zawiechy na powerflexie, sprzęgło, nawet wymiana oleju na 10W60 to przecież powyżej 500zł.

Ubezpieczam w PZU bo to jedyny zakład dla samochodu 15+ lat. Chciałbym podnieść wartość sumy ubezpieczenia, PZU się zgadza, jeżeli przyniosę wycenę rzeczoznawcy.
    Ktoś z Was wykonywał taki zabieg? Macie jakieś doświadczenia w praktyce, jakie kwoty wchodzą w grę itd.?

Przecież jakby mi to autko odpukać, to za 6 tysi to jedynie się upić... i kupić das auto jakieś!

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał ArturK Zobacz post
    Wstęp:
    GTV 3.0 z bajerami 1998r. wycena 6300zł. Samo radio używane 600zł (Alpine 9855r) to 10% wyceny a nie napisałem jeszcze o wzmacniaczu
    Mam sporo dodatków zendera itd. Spoiler CUP, dokładka przednia Novitec, obszycia skórą, chip squadra, wydech hormann faktura na 900euro, nawet rarytas alarm z pilotem na podczerwień oryginał AR. Lista długa.
    6 tysiaków to ja w ciągu roku wrzuciłem w sportowe amory, remont zawiechy na powerflexie, sprzęgło, nawet wymiana oleju na 10W60 to przecież powyżej 500zł.

Ubezpieczam w PZU bo to jedyny zakład dla samochodu 15+ lat. Chciałbym podnieść wartość sumy ubezpieczenia, PZU się zgadza, jeżeli przyniosę wycenę rzeczoznawcy.
    Ktoś z Was wykonywał taki zabieg? Macie jakieś doświadczenia w praktyce, jakie kwoty wchodzą w grę itd.?

Przecież jakby mi to autko odpukać, to za 6 tysi to jedynie się upić... i kupić das auto jakieś!

Kolego, nie dotyczy to tylko PZU.

Zakłady Ubezpieczeń korzystają przeważnie z kalkulatorów do wyceny pojazdów Eurotax lub Infoexpert.
    Na podstawie tychże narzędzi po wprowadzeniu danych samochodu otrzymują konkretną wartość pojazdu.

Wartość można zwiększyć poprzez uwzględnienie dodatkowego wyposażenia.
    Bardzo duży wpływ na wartość ma także przebieg.

Drugim sposobem na podniesienie wartości jest właśnei wycena rzeczoznawcy ale w rozsądnych odchyleniach.

Tak więc nie jest zawsze korzyścią ubezpieczenie z "zawyżoną" wartością pojazdu, bo składkę płacimy większą, a odszkodowanie i tak będzie liczone od wartości "realnej" czyt. wg powyższych aplikacji. Warto dokupić w takiej sytuacji do AC "wartość stałą" na cały rok trwania umowy.

Przepisy ubezpieczeniowe mówią jasno, że suma przedmiotu ubezpieczenia musi być realna, a że w kalkulatorach mamy takie wartosci to już inna sprawa.

Kiedy miałem 2 lata temu Passata ubezpieczyłem go na 27tyś, bo tak wyszła wycena, a sprzedałem za 32tyś. Niestety w przypadku kradzieży straciłbym.
    Za sam przebieg powyżej normy wartość spadła o 4tyś zł.
    Ostatnio edytowane przez kriswin ; 12-06-2013 o 11:35
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Romeo Avatar Greciu
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

Popros rzeczoznawce o wycene, mojej GTA rowniez w katalogach nie mieli a przy wycenie AC dodatkowo zostalo uwzglednione uwagi odnosnie wersji GTA.
    Jest:
    Maserati Quattroporte V

Były:
    AR Spider 916 / Maserati Quattroporte V / Maserati 3200 GTA / AR 159 SW JTDm / AR 156 GTA / AR 159 SW 1,9 JTDm / AR GTV 3,0 V6 24V / AR 147 1,6 TS / AR 166 2,4 JTD / AR 156 SW 1,9 JTD / Lancia Lybra SW 1,9 JTD