Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Wycena samochodu - jak do tego podejść ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar K@rdi4N
    Mieszka w
    Boguchwałowice
    Auto
    Była 156 2.0 1998r, obecnie 156 SW FL 1.9JTD 150km

Domyślnie Wycena samochodu - jak do tego podejść ?

Witam
    Powiedzcie na jakiej zasadzie przy sprzedaży samochodu oceniacie jego wartość ?
    Mam zamiar sprzedać moją 156 ( i zakupić po FL lub 147 ) lecz nie mam pojęcia jaka cena była by odpowiednia .

Może wy zasugerujecie mi odpowiednią cenę na podstawie stanu "teoretycznego" :

Rok: 1998
    Kolor: nieokreślony grafit wpadający w zielony lub niebieski (zależy jakie światło)
    Przebieg: 170 000 na liczniku (lecz wymieniłem silnik i ten na którym samochód teraz chodzi ma około (max) 100 tys )
    Stan ogólnie dobry bo to używany samochód i zawsze znajdą się jakieś małe usterki (np, na dachu tuż przy szybie mały odprysk od kamienia)
    Wyposażenie ABS, Klima, Radio CD, Halogeny, 2 x Airbag , Felgi Aluminiowe, Wspom. Kier. itp.
    Jestem pierwszym właścicielem w kraju (samochód w Polsce jeździ około 4-5 miesięcy )
    Wymienione : Oleje i płyny, filtry, klocki hamulcowe, plecionka oraz pasek klinowy

W niektórych miejscach porobione zaprawki (na masce pewnie od kamieni były odpryski)

W najbliższym czasie wymienię przód wahacze górne oraz lewe łożysko koła bo zaczyna szumieć.

Ja wyceniłbym ją na 7.500 - 8 tys z tego względu, że u handlarza Alfę można nabyć już za około 4-5 tys lecz większość z nich to szrot ;/

A jakie jest wasze zdanie ?
    Fotki lecz mało wyraźne : http://www.polskajazda.pl/Samochody/...meo/156/114435

Jakie jest wasze zdanie ?

Ponad 60 wyświetleń żadnego odzewu. Można zamknąć .
    Ostatnio edytowane przez K@rdi4N ; 24-12-2010 o 11:37

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Ile warta to i tak pokaże rynek niestety. Samochód jest wart tyle ile ktoś zapłaci. Wystaw za tyle ile ciebie zadowoli i zobacz jakie będzie zainteresowanie.
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Kolorek kolego to Ty masz z tego co widze Blue Cosmo dla pewności sprawdz z prawej strony na krawędzi bagażnika powinna byc naklejka chyba,że tylek był malowany w takim razie może jej nie byc. Teraz w ogole cięzko jest sprzedac auto bo jak to mówią każde na swojego kupca musi poczekac,jeśli zadbany egzemplarz i doinwestowany ze znalezieniem nowego właściciela nie będzie problemu.

exodusq
    Gość

Domyślnie

Ja tez od dluzszego czasu zastanawiam sie nad wartoscia mojego auta. Problem jest taki, ze na allegro nie ma ani jednej takiej, dla porownania :/

Alfa Romeo Gtv 3.2 v6 2005r - ostatni rok produkcji - ostateczny lift

Czarna, rude skory, przebieg obecnie 70 tys, 2 wlasciciel

Jakie jest Wasze zdanie ? ile moze byc warty taki samochod ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar K@rdi4N
    Mieszka w
    Boguchwałowice
    Auto
    Była 156 2.0 1998r, obecnie 156 SW FL 1.9JTD 150km

Domyślnie

GTV 2004 r. najnowszą znalazłem na allegro 14.500 chcą.

http://allegro.pl/alfa-romeo-gtv-200...0.html#gallery

Możesz mieć jakiś punkt odniesienia bo nie ma ich tak dużo (tych roczników), a moja 156 gdzie nie przyłożysz tam znajdziesz drugą a rozbieżność cen jak w biedronce .

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał K@rdi4N Zobacz post
    W niektórych miejscach porobione zaprawki (na masce pewnie od kamieni były odpryski)
    W najbliższym czasie wymienię przód wahacze górne oraz lewe łożysko koła bo zaczyna szumieć.
    Ja wyceniłbym ją na 7.500 - 8 tys z tego względu, że u handlarza Alfę można nabyć już za około 4-5 tys lecz większość z nich to szrot ;/
    Jak na mój gust, trzeba najpierw coś zobaczyć, dopiero wyceniać
    Dla jednego delikatne odpryski, to dziury wielkości kilka centymetrów, porysowany laqkier(myty szczotką prawdopodobnie drucianą), to samo wnętrze, silnik, skrzynia biegów. Jeśli trafisz na fajfusa, to nawet za złom zapłaci tyle ile chcesz, ale czasem ktoś szuka na prawdę dobrego auta i nawet drobne ryski ledwo widoczne mu będą przeszkadzać.
    Wystaw na allegro i czekaj cierpliwie. Obowiązkowo do zdjęć auto czyste (nie picowane, ale czyste) w środku i z zewnątrz. Zdjęcia duże, dokładne i wyraźne z każdej strony po równo. Ja jeśli widzę, że ktoś lewego boku daje 5 zdjęć, a prawego tylko jedno i jeszcze w cieniu, to od razu włącza mi się lampka ostrzegawcza czy aby nie chciał czegoś zamaskować.
    Powodzenia
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

ViP Świeżak Avatar AR_156
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Giulia 2.0 TB Multiair 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał K@rdi4N Zobacz post
    GTV 2004 r. najnowszą znalazłem na allegro 14.500 chcą.

http://allegro.pl/alfa-romeo-gtv-200...0.html#gallery
    Akurat ta Gtv, to chyba nie jest dobry punkt odniesienia. Wydaje mi się że to stary model po przekładce przodu(kiepskie spasowanie, wnętrze z wersji 98-03, po FL chyba powinien być JTS). Trzeba by sprawdzić w eperze jaki ma naprawdę rok produkcji.

Alfa Romeo Gtv 3.2 v6 2005r - ostatni rok produkcji - ostateczny lift

Czarna, rude skory, przebieg obecnie 70 tys, 2 wlasciciel

Jakie jest Wasze zdanie ? ile moze byc warty taki samochod ?
    Myślę że przynajmniej 30 tyś.
    teraz: '17 AR Giulia 2.0 TB Multiair Business, Rosso Alfa
    kiedyś:'07 AR Spider 2.4 JTDm 20v Exclusive, Nero Carbonio
    '93 AR 33 1.7 IE 8v, Blu Spazio metalic
    '06 AR 159 1.9 JTDm 16v Progression, Nero Oceano
    '04 AR 147 1.6 TS 16v Distinctive, Nero Metallico
    '98 AR 156 1.9 JTD 8v Progression, Grigio Chiaro metalic

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Nie jestem pewien ale jakiś czas temu była taka, chyba z Wrocławia, chyba podobny rocznik, ten sam silnik, ogłoszenie wisiało kilka dni i cena coś 34tyś, jeżeli ktoś pamięta takie ogłoszenie niech potwierdzi lub sprostuje.
    Sprzedając wrzuć ofertę z ceną kosmos a potem po reakcjach zainteresowanych korekta w dół. I tak rynek wyceni Twoje cudo.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Wyceny wycenami, a i tak jak było wspomniane ktoś da albo nie... Jakby liczyć wszystko co się dołożyło... Ciemna szyba, wydech, skórki, zegary sport, to napewno auto bogatsze, a tu niestety trzeba określać się jak kolega wspomniał rynkiem, który jest kapryśny tak jak klient. Cena auta możliwa do zaintersowania, opuścić coś trzeba więc tragedii nie ma.

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Nie jestem pewien ale jakiś czas temu była taka, chyba z Wrocławia, chyba podobny rocznik, ten sam silnik, ogłoszenie wisiało kilka dni i cena coś 34tyś, jeżeli ktoś pamięta takie ogłoszenie niech potwierdzi lub sprostuje.
    Sprzedając wrzuć ofertę z ceną kosmos a potem po reakcjach zainteresowanych korekta w dół. I tak rynek wyceni Twoje cudo.
    O wilku mowa chyba