Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: systemy wtrysku w bokserze

Użytkownik Ogier Avatar lukasz169
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie systemy wtrysku w bokserze

Zacząłem sobie troszkę rozkminiać temat wtrysku w 33 i mam pytanie do mądrzejszych ode mnie Czym konkretnie różni się Marelli IAW stosowany w 1.4 od Motronica MP 3.1 który bodajże występował w 1.5 i 1.7 ? Ten pierwszy mam u siebie a aucie, ten drugi mam na schemacie i nie mogę się dopatrzyć niczego

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar comankh
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 33 SW, Delta GTie, Integrale 16v

Domyślnie

do motronica chyba sie nie wepniesz kompem (nie zadnego dzialajacego softu), do iaw'a http://sourceforge.net/projects/iaw-scan2/

- - - Updated - - -

hmmm: http://chomikuj.pl/groundsin/Mechani...,740858093.pdf
    Ostatnio edytowane przez comankh ; 14-06-2013 o 15:27

kudłaty
    Gość

Domyślnie

MM IAW nie ma przepływomierza, jest zintegrowany z zapłonem (bez aparatu, z dwiema cewkami) i jest wtryskiem wielopunktowym jednoczesnym. Motronic ma przepływomierz oraz aparat zapłonowy (jeżeli jest inaczej, to proszę mnie poprawić).

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

No właśnie wg. schematu który mam Motronic też jest na podwójnej cewce i zamiast przepływomierza jest kawałek rurki z czujnikiem tak jak w IAW I dlatego się zastanawiam czy jedyną różnicą jest producent czy jednak jest coś więcej w sposobie działania...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar comankh
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 33 SW, Delta GTie, Integrale 16v

Domyślnie

u mnie w 1.4 z iaw tak jak pisze kolega kudłaty - cewka, brak przepływki, w 1,7 motronic aparat

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz169 Zobacz post
    No właśnie wg. schematu który mam Motronic też jest na podwójnej cewce i zamiast przepływomierza jest kawałek rurki z czujnikiem tak jak w IAW I dlatego się zastanawiam czy jedyną różnicą jest producent czy jednak jest coś więcej w sposobie działania...
    Łukasz169, dobrze patrzysz - oba systemy, czyli Motronic i IAW są pozornie niemal identyczne. Pomiar powietrza oparty na czujnikach podciśnienia(w Motronicu jest on schowany w obudowie sterownika), a zapłon jest na podwójnej cewce. Czujniki temperatury o takiej samej charakterystyce, TPS w obu wariantach na potencjometrze, niby IAW ma zupełnie inną sondę, ale tak naprawdę nie robi ona nic ponad to co sonda w MP3.1. Chętnie bym się dowiedział jakichś szczegółów działania softu, ale o dokumentacje pewnie ciężko, a nikomu się nie opłaca tego rozgryzać. W manualach temat jest tylko liźnięty w IAW, a o MP3.1 nie ma właściwie nic(poza oczywiście schematem i opisem części). Z drugiej strony, silniki są prawie identyczne, więc właściwie nie ma chyba powodu by systemy jakoś bardzo różniły się działaniem. Magneti Marelli i Bosch robili to, co im zleciła Alfa, a jak zleciła to samo no to mogło wyjść na jedno, tyle że z różnymi znaczkami.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

Jeśli nie ma większych różnic, to zastanawiam się czy dałoby radę spiąć 1.7 bez aparatu który chodził na Motronicu z IAW w mojej 33. Powinno to jakoś chodzić a nie byłoby zabawy z wiązkami Tylko kolektor dolotowy z 1.4 ma chyba mniejszą średnicę niż 1.7? Czy się mylę?