Nie dawid. Nie chodzi mi o obroty tylko o czułość pedału przyspieszenia. A STR to nic innego jak zmienna czułość pedału przyspieszenia.
Nie dawid. Nie chodzi mi o obroty tylko o czułość pedału przyspieszenia. A STR to nic innego jak zmienna czułość pedału przyspieszenia.
nie wiem, ale mój automat tak ma! czyli jak instrukcja pisze.
Ostatnio edytowane przez Dawid_Zielu ; 14-06-2013 o 21:59
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Żadna czułość pedału przyspieszenia tylko ECU przestaje zwracać uwagę na ekonomię spalania, komfort i otwiera przepustnicę jak trzeba - czyli szeroko. STR = Sport Throttle Response. W przypadku 4HP20 Sportronic dodatkowo zmienia biegi w okolicach 6000RPM.
Oto definicja STR w Alfie 166:
Oto definicja STR w Alfie 166:
REAKCJA ''SPORTOWA '' PEDAŁ PRZYSPIESZENIA
(S.T.R - SPORT THROTTLE RESPONSE)
Przy pomocy wyłącznika umieszczonego na środkowej nakładce deski rozdzielczej, użytkownik może włączyć, alternatywną funkcję zasilania silnika, zaprogramowaną równolegle w software centralki Motronic ME 2.1 obok funkcji standardowej.
Tak więc użytkownik może zmieniać reakcję silnika przez naciśnięcie pedału przyspieszenia zamieniając jazdę „normalną” (zawsze zgodną z „image” samochodu) na jazdę „sportową” (maksymalna szybkość reagowania).
S.T.R. umożliwia w ten sposób doświadczonemu kierowcy jazdę efektywną i szybką z możliwością jednocześnie swobodnego kierowania pojazdem w każdych warunkach i/lub zgodnie z preferencjami kierowcy.
Układ ten, dzięki wykorzystaniu możliwości przepustnicy sterowanej elektronicznie pozwala na uzyskanie nie dla identycznych nacisków na pedał przyspieszenia - dwóch różnych reakcji silnika, zależnych od wybranego programu sterowania przepustnicą, tj. albo jazdy sportowej z gwałtownym przyspieszeniem, albo jazdy łagodnej, bardziej komfortowej, odpowiedniejszej do poruszania się po mieście. Styl jazdy zależy od wyboru kierowcy.
Układ wtryskowy Motronic ME 2.1 steruje otwarciem przepustnicy w oparciu o przyspieszenia żądanie przyspieszenia spowodowane naciśnięciem na pedał przyspieszenia. Pedał przyspieszenia połączony jest z potencjometrem, który przesyła sygnał napięcia do centralki, w której przetwarzany jest w oparciu o wymaganie użytkownika na przewidziane programem większe lub mniejsze otwarcie przepustnicy. Do zmiany programu przyspieszenia nie wystarczy tylko naciśnięcie wyłącznika (który może być naciśnięty przypadkowo również przez pasażera) ale wymaga całkowitego zwolnienia pedału przyspieszenia co potwierdza zgodę kierowcy na zmianę programu. Dopiero po zwolnieniu pedału przyspieszenia zastosowany zostanie przez centralkę nowy program przyspieszenia, powodując zapalenie się odpowiedniej lampki sygnalizacyjnej LED.
Przy każdym uruchomieniu silnika centralka przełącza się na program „STANDARD”. Użytkownik naciskając przycisk S.T.R. (i zwalniając całkowicie pedał przyspieszenia, aby następnie ponownie przyspieszyć) może uruchomić program sterowania przepustnicą „SPORT” stosowany dla jazdy sportowej. Ponowne naciśnięcie przycisku (po całkowitym zwolnieniu pedału przyspieszenia i następnie ponownym naciśnięciu pedału) powoduje powrót do programu „STANDARD”.
Można również przejść automatycznie z programu „STANDARD” do programu „SPORT” (automatic shift) poprzez szybkie naciśnięcie pedału przyspieszenia, bez naciskania wyłącznika lub zwolnienie pedału przyspieszenia: ta zmiana programu jest szczególnie użyteczna podczas nagłych przyspieszeń przy wyprzedzaniu lub manewru awaryjnego.
Po zakończeniu manewru awaryjnego układ powraca do stanu wybranego uprzednio przez kierowcę. Lampka sygnalizacyjna LED umieszczona obok wyłącznika S.T.R. sterowana jest bezpośrednio przez centralkę ME 2.1 sygnalizuje włączenie programu „SPORT”.
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...#ixzz2WNVPocdf
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Koledzy wczoraj byłem na regulacji gazu przy pomocy sondy afr. W trakcie takiej regulacji należy momentami wciskać gaz na opór aby sprawdzić jak silnik podaje lpg. I teraz pytanie zapomniałem powiedzieć specowi o tym że mam str i jak mówił but to wciskałem gaz na maxa oczywiście str sie załączał i on pod takie parametry skalibrował mi gaz. Teraz tak sobie myśle czy możliwe jest to że teraz jeżdząc spokojnie tzn bez str-a instalacja może być niedopasowana ustawieniami afr?
Przecież nie ustawiał CI tylko na pełnym bucie. Ale zarówno na dole jak i na górze, więc wszystko powinno być ok.
Ale afr dotyczy pełnego buta w zasadzie dlatego zgłupiałem ale jak analizuje działanoe str to wydaje mi sie że dawka paliwa czyli to co widzo sonda przy włączonym str i wył str jest taka sama tylko szybciej auto reaguje tzn ze przy odcince z str i bez jest tyle samo paliwa w stosunku do tlenu a to mierzy sonda afr.
Przy pełnym bucie nie ma różnicy. STR to tylko sportowe położenie przepustnicy. Zmienia się proporcja pomiędzy wciśnięciem pedału a wychyleniem przepustnicy. Tak żebyś nie musiał deptać do dechy tylko szybko przyspieszał przy niewielkim naciśnięciu pedału przyspieszenia.