Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: 1,9JTDM 2010 sprzęglo uślizguje po chipie

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa

Domyślnie 1,9JTDM 2010 sprzęglo uślizguje po chipie

Witajcie, potrzebuje Waszej pomocy przy podjęciu decyzji.

Autko przeszło chip na 183KM i 430Nm, fabrycznie 150KM, program ułożony jest ładnie płasko jednak sprzęgło po kilku dniach zaczęło puszczać przy pełnym bucie na obrotach ok. 2000.

Dwumas jest w dobrym stanie, jednak sprzęgło kwalifikuje się do wymiany... mógłbym wgrać z powrotem fabryczny program ale... sami wiecie...

Firma Radzikowski http://www.sprzegla.com/ ma masakryczne terminy realizacji sięgające ponad 3 tygodnie i to po dostarczeniu sowjego sprzęgła, nie znam warsztatu który zgodził by się zablokować sobie podnośnik na tyle czasu. Koszt wzmocnienia i regeneracji 1200zł. Korzystałem juz z nich i są naprawde dobrzy w tym co robią ale 3 tygodnie blokuje sprawę...

Poytanie do Was, jakie sprzęgło radzicie kupić ? czy wymieniać także dwumas ? Tylko po co jeśli jest OK ?
    Czy sa jakieś wzmacniane sprzęgła do 1.9 ? Jakiś SACHS SPORT ?

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Skąd wiesz, że dwumas jest w dobrym stanie jak nic nie zostało jeszcze rozebrane ?

To, że nie daje oznak zużycia wcale nie oznacza że jest w super stanie.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał SimonCT Zobacz post
    Witajcie, potrzebuje Waszej pomocy przy podjęciu decyzji.

Autko przeszło chip na 183KM i 430Nm, fabrycznie 150KM, program ułożony jest ładnie płasko jednak sprzęgło po kilku dniach zaczęło puszczać przy pełnym bucie na obrotach ok. 2000.

Dwumas jest w dobrym stanie, jednak sprzęgło kwalifikuje się do wymiany... mógłbym wgrać z powrotem fabryczny program ale... sami wiecie...

Firma Radzikowski http://www.sprzegla.com/ ma masakryczne terminy realizacji sięgające ponad 3 tygodnie i to po dostarczeniu sowjego sprzęgła, nie znam warsztatu który zgodził by się zablokować sobie podnośnik na tyle czasu. Koszt wzmocnienia i regeneracji 1200zł. Korzystałem juz z nich i są naprawde dobrzy w tym co robią ale 3 tygodnie blokuje sprawę...
    Weź znajdź kogoś, kto ma sprzęgło do wymiany i weź od niego to zużyte - oddasz do Radzikowskiego i wilk będzie syty i owca cała. Radzikowski zrobi sprzęgło i wtedy wymienisz.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Nie wiem czy dwumas jest idealny, ale nic nie świadczy o jego zużyciu. Nie ma żadnych symptomów.

Radzikowski pytał jaki typ sprzęgła u mnie siedzi. Bo podobno są różne. czy na podstawie VIN ktoś może mi podpowiedzieć ? Wtedy zaczął bym chyba faktycznie szukać używanego.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 1.9 JTD 136 KM

Domyślnie

W tym modelu są 2 rodzaje sprzęgła - VALEO i SACHS.

Jeżeli wymieniasz wszystko, musisz założyć wszystko tylko jednego typu.

Jeżeli wymieniasz tylko sprzęgło, musisz sprawdzić, jakiego producenta masz włożone elementy, bo ktoś mógł przed Tobą zamontować inny typ.

Użytkownik Świeżak Avatar whitefunk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 1.7 8v

Domyślnie

A tak z ciekawości jaki przebieg ma Twoje auto? Bo ja mam 120kkm, sprzęgło działa bardzo ładnie i też się szykuje do chipa, ale nie chciałbym przekraczać 400nm, podobno tyle sprzęgło znosi bez problemów właśnie...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Amsterdam / Wodzisław Śląski
    Auto
    AR 159 2.4 Q4 Ti

Domyślnie

A nie da rady od razu założyć od 2.4? 2.4 seryjnie 400nm ma
    AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał noe9 Zobacz post
    A nie da rady od razu założyć od 2.4? 2.4 seryjnie 400nm ma
    Niestety to są inne sprzęgła.

Cytat Napisał Strawko Zobacz post
    W tym modelu są 2 rodzaje sprzęgła - VALEO i SACHS.
    Ale wymieniłeś różnice w markach, w/g mnie mechanicznie niczym się nie różnią, jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi...

Cytat Napisał whitefunk Zobacz post
    A tak z ciekawości jaki przebieg ma Twoje auto? Bo ja mam 120kkm, sprzęgło działa bardzo ładnie i też się szykuje do chipa, ale nie chciałbym przekraczać 400nm, podobno tyle sprzęgło znosi bez problemów właśnie...
    140.000 przebiegów po autostradach Belgii, zrobiła 140.000 w 3 lata więc przypuszczam że sprzęgło nie jest jakoś makabrycznie zużyte a jednak nie trzyma... uslizg zdarza się sporadycznie w określonych warunkach, 5 i 6 bieg 2000 obrotów i pełny but, poza tym trzyma. Być może 400nM własnie załatwiło by sprawę.

Napisał do mnie wino-w2 z forum z propozycją użyczenia używanego sprzęgła na czas "tuningu" u Radzikowskiego... są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie Po całej operacji jedynie mam mu oddac swoje... powaznie rozważam taką propozycję.
    Ostatnio edytowane przez SimonCT ; 18-06-2013 o 19:27

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał SimonCT Zobacz post

Autko przeszło chip na 183KM i 430Nm, fabrycznie 150KM
    430Nm to chyba trochę dużo. Moja 150KM po chipie u Cinka ma 190KM i "zaledwie" 380Nm. Sprzęgło/dwumas/wysprzęglik były wymieniane 20kkm/rok wcześniej (Valeo).Jak jeszcze było poniżej zera (chip robiony w zimie) to przy depnięciu na niskich obrotach alfka wpadała w dziwne wibracje. Teraz już to się nie zdarza, zastanawiam się czy to coś ze sprzęgłem i czy nie wróci przy niskich temperaturach. Z tego co gdzieś czytałem na fabrycznych sprzęgłach nie wychodzi się ponad 400Nm, a i tak wielu miało problemy przy niższych momentach. Daj znać po jakimś czasie używania tego regenerowanego/wzmocnionego sprzęgła czy się sprawdziło na taki moment.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 1.9 JTD 136 KM

Domyślnie

Nie chodziło mi o różnicę w markach, tylko dopasowanie sprzęgła do koła i na odwrót.
    Jeżeli zakładasz koło SACHS, sprzęgło VALEO nie będzie pasować.
    To takie detale niezbędne do zakupu odpowiedniego kompletu

- - - Updated - - -

Nie chodziło mi o różnicę w markach, tylko dopasowanie sprzęgła do koła i na odwrót.
    Jeżeli zakładasz koło SACHS, sprzęgło VALEO nie będzie pasować.
    To takie detale niezbędne do zakupu odpowiedniego kompletu