przebieg: 45kkm
motór: 2.0 jtdm
check engine -> tryb awaryjny -> a teraz juz nie odpala![]()
Czy u was też na większości dróg ściąga auto na prawą stronę? Odnoszę wrażenie, że jest to związane z profilem drogi, czasem ciągnie w lewo, ale przeważnie w prawo. Bardzo rzadko udaje mi się jechać długo prosto bez trzymania kierownicy (np. 500-1000m). Koła wyważane bez ściągania w jedną czy drugą stronę, wyważanie realizowane na maszynie hunter 9000, zbieżność sprawdzona. To samo miałem w poprzednim aucie (profil opony 205) i zastanawia mnie czy to nie wynika z szerokości kapcia + profil drogi. Bo np. kolega który ma dużo węższe opony nie obserwuje tego efektu jakoś nagminnie, częściej udaje mi się jechać prosto bez specjalnej ingerencji.
Lekko ściąga w stronę w którą ma odpływać z drogi woda, a przynajmniej tak to rozumiem. 1000 metrów bez trzymania kierownicy to i tak bardzo dużo, to nie tramwaj w końcu. Nigdy tego nie mierzyłem, pewnie z kilkaset metrów da się pojechać całkiem prosto, ale zwykle trochę buja. Normalnie tego nie zauważam i mi to nie przeszkadza, no chyba, że właśnie się przypatruję zachowaniu samochodu, po zmianie opon, czy zaliczeniu jakiejś dziury. Czyli rada jest taka - łapy na ster (obie) i cała naprzód.![]()
Może niekoniecznie usterka, ale dzisiaj wyskoczył mi "Check engine", podjechałem do Pol-Caru i okazało się, że jakiś zwierzak przegryzł mi wąż od intercoolera... No i szykują się wydatki.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Przeguby wewnętrzne, jak nic.. ale to musi zbadać ktoś kto się znaJa wcześniej kupiłem democar... oj musiał być butowany co prawda przy 100kkm padły oba, ale jak na focusa 2 to to było dziwne (tak twierdził mój mechanik).
- - - Updated - - -
Mignęło mi wczoraj na wyświetlaczu kilka razy, że niby klocki się kończą, a potem sobie zniknęła ikonka (O) z wyświetlacza. W tym samym czasie nie pojawił się ten piktogram na tarczy.. dziwne trochę i nie wiem, klocki wyglądają na ok. Coś chyba czytałem już tutaj na ten temat, ale nie mogę znaleźć.. Ktoś kojarzy??
Witam Panowie, od jakiegoś czasu ,slysze jakies metaliczne tarcie w okolicy lewego kola przedniego w trakcie dodawania gazu, gdy jade ze stala predkoscia nic nie slychac, czy ktoś już spotkal się z czyms podobnym? Dodam ze mam pakiet sportiva QV Line z zaciskami brembo i 18 alu.
Ostatnio edytowane przez mcdreamy ; 19-07-2013 o 15:34
Po lekturze tego tematu zauważyłem, że i u mnie chromowane listwy w szybach są o jakieś 1-2mm źle spasowane w górnych łukach. Ale wiecie co? Kompletnie mi to nie przeszkadza! Uważam, że mam piękny samochód a jak coś zacznie stukac czy pukac to będę szukać przyczyny ale nie dam sobie popsuć radości z autka przez jakieś pierdoly prawdziwe czy wyimaginowane