Ja podobnie, 15kkm zrobiłem poprzednio, obeszło się bez dolewki. Teraz zrobiłem na nowym oleju 4k, ale dolałem bo w serwisie minimalnie zalali i mnie trochę drażniło to![]()
Ja podobnie, 15kkm zrobiłem poprzednio, obeszło się bez dolewki. Teraz zrobiłem na nowym oleju 4k, ale dolałem bo w serwisie minimalnie zalali i mnie trochę drażniło to![]()
dzięki za szybkie odpowiedzi. pytam, ponieważ raz jak sprawdzam jest maks, raz schodzi do 2/3, zawsze staram się na wystygniętym silniku długo po jeździe lub w garażu przed ruszeniem, a że auta jeszcze nei znam, "jego nawyków", to się zdziwiłem, że parę razy miałem mniej, potem więcej i wolałem zapytać. normalne u Alfy takie wahania?
jeszcze raz dzięki.
Ostatnio edytowane przez Korba ; 27-06-2013 o 17:15
Nie.
Jedyne co "normalne" to fakt, że częste wypalanie DPF powoduje spływanie ropy do oleju i po kilku takich wypalaniach możesz mieć za wysoki poziom oleju i smarowanie ropą naftową zamiast olejem.
Ale to tylko jedna z możliwości, połączona z wysoką konsumpcją oleju Twojego silnika tłumaczyłaby dlaczego masz wahania.
Prościej jednak wytłumaczyć takie wahania niedoskonałością pomiarów, być może nie zawsze stoi dokładnie równo, być może czasem dłużej spływa olej do miski itd.
Ja w sumie wymieniałem dopiero raz przed zakupem chwile był wymieniony olej przez poprzedniego właściciela i zero ubytku a zrobiłem przez pół roku jakieś 17tyś.
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html