Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Zakup GTV

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 V6 TB '99

Domyślnie

Cytat Napisał fajf Zobacz post
    ja powiem krótko, kolega jest na forum, jego ogłoszenie znalazłem na AC http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=39714
    niestety tb to najdroższy silnik w gtv jesli chodzi o utrzymanie i najgorszy jesli chodzi o trzymanie mocy ale jeśli na hamowni wyszłoby przynajmniej 190 koni to brałbym bez zastanowienia i nawet nie oglądał budy i zawieszenia przy takiej cenie... w przeciwnym razie trzeba naszykować ze 3 tysie żeby zbliżyć się mocą do serii nie wliczając w to pierwszego przeglądu-serwisu czyli ok 1500 zł
    W TB wystarczy że masz gdzieś dziurkę w dolocie albo obejma gdzieś w dolocie puszcza i już nie masz mocy. To teraz zastanów się co lepiej kupić zadbany samochód który gdzieś przepuszcza czy grata ale szczelnego. Takie rady nie mają sensu - trzeba kupić samochód ogólnie sprawny: silnik trzyma ciśnienie, sprzęgło ok, rozrząd wymieniony itp.
    Sprawy uszczelnienia dolotu i wymiana elementów zapłonu to 1500 zeta. Przestańcie mitologizować TB.

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

mitologizować nie ma co a kiedy ostatnio byłeś na hamowni i czy wkleisz pomiar.....

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa gtv v6 TB

Domyślnie

@fajf Ty masz jakis mega problem z TB - poczytałes trochę na forum i ekspert się znalazł..W każdym temacie o tb się wypowiadasz a pewnie nawet nigdy nie jechałeś samochodem z tym silnikiem... może lepiej powiedz jaki TS jest super (wariator, panewki)

Akiryz dobrze napisał - wystarczy jakaś nieszczelność i TB już nie ma mocy ale to samo występuje w każdym samochodzie z turbo. Nawet jakby to było mega zaniedbane 160KM to i tak tsa zje jak tylko chce... Innym faktem jest to, że handlarze sprowadzają najtańszy szrot bo wiele osób w Polsce szuka tylko okazyjnej ceny

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

nie mam żadnego problemu z TB wręcz przeciwnie bardzo podoba mi sie jego dzwiek i możliwości, chetnie bym widział go u siebie, (ale ja poświecam dopracowaniu auta klikanascie godz w tygodniu a przejezdzam 3 tys km rocznie).
    niestety cały czas widze jak doświadczeni koledzy z nim walcza, więc nie poleciłbym go świeżakowi bez zaplecza i wiedzy, bo i zwykli mechanicy sobie nie poradzą z brakiem mocy
    co do TSa nie mam zadnych problemów, wariata wymieniłem razem z rorządem po kupnie bo uważam że tak trzeba, panewki to głównie sprawa oleju i głupoty kierowcy kręcącego zimny silnik, niestety w V6 tez sie zdarza w takich przypadkach że panewe obróci i już (świeży przykład kolegi z AC 3.0 V6 z panewą)

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Panowie to nie temat o TSach, Kolega chce kupić TB
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 V6 TB '99

Domyślnie

Cytat Napisał fajf Zobacz post
    mitologizować nie ma co a kiedy ostatnio byłeś na hamowni i czy wkleisz pomiar.....
    chętnie pojadę na hamownię jak zapłacisz za pomiar. Sam z siebie nie mam potrzeby tego robić w 14letnim samochodzie. Zamontowałem wskaźnik doładowania i jak jest 1,1 bara w overboost to znaczy że moc jest, jak jest mniej to znaczy, że trzeba szukać nieszczelności.
    Mechanicy walczą z TB bo są partaczami - mam samochody z turbo jakieś 10 lat i tylko jeden do tej pory zabrał się do roboty tak jak należy - czyli sprawdził mi najpierw szczelność dolotu kompresorem. Ilu z mechaników ma czujnik ciśnienia powietrza doładowującego albo paliwa który mogliby diagnostycznie zamontować? Większość wymienia części po omacku. Napiszę raz jeszcze przywrócenie TB do pełni mocy (jak na kilkunastoletni samochód pewnie 200 koni nie będzie) to kwestia max 1500 zeta. Tylko trzeba się zabrać za diagnostykę z głową.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

Kolego jesli chcesz zadbana i pewna TB to zapraszam do mojego kolegi do Bydgoszczy.
    Urodzila mu sie corka i z bolem rozstaje sie z Gtv....

Tapatalk
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

Mieszka w
    Karczew
    Auto
    Gtv 2.0 v6 TB

Domyślnie

ja juz z 8000 zl wsadzilem w swoja TB ale i tak jeszcze idealna nie jest... ale bedzie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Czarnowo, Torun, Poland, Poland
    Auto
    AR GTV Spider 916 Lusso + AR 164 3.0 QV + AR 156 Crosswagon Q4

Domyślnie

Cytat Napisał jacoff Zobacz post
    Kolego jesli chcesz zadbana i pewna TB to zapraszam do mojego kolegi do Bydgoszczy.
    Urodzila mu sie corka i z bolem rozstaje sie z Gtv....

Tapatalk

http://otomoto.pl/alfa-romeo-gtv-v6-tb-C29761459.html

To właśnie ona.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB

Domyślnie

No witam

No i kupiłem Panowie. I nie ukrywam że jestem zadowolony.

Dojechała z Poznania do Krakowa bez zarzutu. I teraz po pracy ją testuję. Fakt lakier jak widzieliście na zdjęciach wymaga drobnych poprawek, ale to tylko zwykłe zarysowania po parkingowe.

Silniczek śmiga aż miło wszelkie parametry ok. Ciśnienie oleju, temperatura silnika itp.

Po podpięciu kompa 0 problemów póki co.

Spalanie z Poznania do Krakowa myślę że wyszło 11-12 litrów. Po mieście lepiej nie pytać Szczególnie jak się włączy turbo

Ale wrażenia są świetne