Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

vwwojtas
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Chyba nie mówisz o skórze? Bo ta akurat jest bardzo dobrej jakości i jeżeli z auta nie korzystał metalowiec w spodniach z ćwiekami to taki przebieg nie odbija większego piętna na skórze w 159.

chyba żartujesz sam mam skóre w swojej i o ile na razie po 200tys nie ma przetarc typowych dla 156 147 to wierz mi ONA JEST SLABEJ JAKOSCI poogladaj dokładnie proponuje zdemontuj zaglówek a zobaczysz jak wygladala jak byla nowaposzukaj typowych powierzchownych pekniec nawet jesli jezdzila nią mloda szczupla i niewinna dupcia osiemnastolatki nie mowiac o sadowniku w ogrodniczkach z sekatorem w kielni

pozdro

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Nie chcę bić piany na forum, bo szkoda prądu, ale śmiem twierdzić, że nie widziałeś skór po 200k km w innych autach. Na ich tle skórzana tapicerka w 159 to naprawdę wysoka liga. I bez sensu jest bić się na przekonania - jeżeli chcesz zobaczyć jak wygląda "uszanowana" skórzana tapicerka przy podobnym przebiegu to zapraszam do siebie. Mam nadzieję, że to pozwoli Ci zrewidować swoją opinię.

PS. "Zdemontuj zagłówek i porównaj"... Kolego, rozmawiamy o jakości tej skóry w porównaniu z innymi markami przy przebiegu +200k km, a nie o tym czy po 200k km wygląda z salonu (tzn. pod zagłówkiem). Mam nadzieję, że zauważyłeś tą subtelną różnicę. A jeżeli twierdzisz, że inne marki w samochodach podobnego segmentu stosują skóry, które po takim przebiegu będą w stanie jak "spod zagłówka" (a przynajmniej w stanie lepszym niż w 159 - bo twierdzisz że te są słabej jakości), to chętnie poznam ich nazwy...
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

bugi156
    Gość

Domyślnie

Witam serdecznie,
    ja również zachorowałem na AR 159 i przymierzam się do kupna. Teraz jeżdzę Stilo 1,4 16V 95KM. Właściwie po ostatnim jego numerze na obwodnicy Wrocławia kiedy rozwarstwiła się i wystrzeliła maska to stoi i czeka na naprawę a ja przemieszczam się Pandą siostry bez wspomagania- miodzio Także wydaje mi się że przeskok będzie duży, chociaż na jazdę Stilo nigdy nie narzekałem. Na autostradzie i tak byłem szybszy niż 80% samochodów i chciałbym, żeby po przesiadce do 9'tki tak zostało a zmienił się tylko komfort jazdy powyżej 160 na liczniku. W Fiaciku głośno i telepie przy takich prędkościach.
    Przechodząc do sedna.
    Na zakup chciałbym przeznaczyć około 40000 zł i liczę na rocznik 2009/2010 w kolorze czarnym i czarnej skórze, raczej SW ( jak nie podobają mi się kombi to ten wydaje mi się ładniejszy od sedana- ale tylko bez relingów bo one już go szpecą). Sedana nie odrzucę jednak jak trafi się jakiś w dobrej cenie- rodzina 2+0 narazie więc myślę, że spokojnie nas pomieści.
    Co do silników to myślę o jtdm 2.0 lub 2.4 ewentualnie 1,9 150km. Tbi też bym nie pogardził ale to już raczej poza budżetem. Skrzynia manual lub automat. Początkowo chciałem automat bo 90% jeżdżę po mieście ale naczytałem się, że potrafi się popsuć a koszty naprawy są bardzo duże. Prawda to?
    Ponadto chciałbym elektryczne i podgrzewane lusterka, elektryczne szyby, czujniki parkowania, kierownicę wielofunkcyjną oraz deskę obszytą skórą i wszystkie systemy abs esp itd. Fajnie też jakby dało się załapać na podgrzewane fotele oraz nawigację chociaż to ostatnie zawsze mogę sobie zamontować we własnym zakresie. Przeczytałem o tym cały wątek ale nadal nie jestem pewien czy da się zrobić tak aby sterować niefabryczną navi z kierownicy?
    Co myślicie? Realne czy raczej pozostaje pomarzyć?
    Generalnie bardziej zależy mi na skórze i lepszym wyposażeniu niż na mocniejszym silniku. Tymbardziej, że przy przesiadce z fiata to chyba nawet silnikiem 1.9 8V byłbym usatysfakcjonowany. Co myślicie?

Spodobała mi się taka 159 wystawiona przez użytkownika forum:
    http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...osso_alfa.html
    link do galerii: https://plus.google.com/photos/10565...J7xpp3ikaWT6QE
    Nie czarna ale na zdjęciach bardzo ładna, chociaż odrobinę za droga. Z resztą już sprzedana ale wkrótce ma być nowa w odpowiadającym mi kolorze także chciałbym zapytać co o niej myślicie i czy sprzedawca sprawdzony?

PS.1 Do tych 40000 mogę dołożyć jeszcze na start jakieś 5000 aby spokojnie i bezproblemowo autko jeździło. Chciałbym się w całości zmieścić w okolicach 45000.
    PS.2 Chciałem zapytać jak to jest z tą deską obszytą skórą. Myślałem, że jest ona w standardzie a chyba jednak nie. Od jakich wersji się jej mogę spodziewać?
    PS.3 Te relingi można zdemontować jakby co bez większych problemów?

Trochę się rozpisałem ale będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez bugi156 ; 02-07-2013 o 20:14

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

2.0JTDm nie wyrwiesz za tą kase niestety zajrzyj do TomkaKrk może ma coś ciekawego aktualnie www.autka.pl
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Bugi156 pisałeś, że zależy Ci bardzo na czarnej skórze. Jeżeli znajdziesz ciekawe auto z jasną alkantarą to sie nie zniechęcaj do niego. Naprawdę łatwo jest ją utrzymać w czystości. Wystarczy jedno pranie w roku. Ja robię to zazwyczaj po zimie. Jeszcze jedną dużą zaletą jasnego jest to, że nie nagrzewa się tak latem jak auto stoi na słońcu. Miałem kilka aut z ciemnymi siedzeniami i gdybym teraz poszukiwał alfy to kupił bym z jasnym środkiem.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Kilka uwag:
    – czarna skóra mnie osobiście nie zachwyca, trudno w lecie schłodzić kabinę gdy jedzie się po mieście (czarne siedzenia magazynują bardzo dużo ciepła)
    – czujniki cofania można dołożyć, ja mam oryginalne i w pierwszym roku wymieniłem już 2 czujniki (~ 2 x 100 zł + 100 zł robocizna), czyli tyle ile dobry zestaw nieoryginalny z montażem
    – nawigacja nie jest dotykowa, trudno się obsługuje i generalnie nie zachwyca, lepiej dokupić jakieś duże radio z nawigacją za 1000-2000 zł, da się tak zrobić, żeby większość funkcji z kierownicy działała
    – obszycie skórą deski to chyba tylko na własną rękę
    – relingów nie da się zdjąć tak żeby ślady nie zostały, tak mi się wydaje
    – wartość oczekiwana napraw automatu i manualnej skrzyni jest dokładnie taka sama, więc wybierz to co wolisz
    – pozostałe elementy wyposażenia to praktycznie standard w 99% egzemplarzy (elektryka okien, lusterek, automatyczna klima, wielofunkcyjna klima, esp) – choć zdarzają się bardzo rzadko takie bez tych rzeczy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Ode mnie tylko:

Jeżeli chcesz skórę, to koniecznie z podgrzewanymi fotelami. Nie wiem, czy miałeś kiedyś okazję użytkować samochód ze skórzaną tapicerką, ale w zimie bez podgrzewania nieraz można sobie odmrozić "to i owo" .

Wiele Alf jest bez tej opcji, ponieważ są z "cieplejszych" rynków. U nas brak podgrzewania może okazać się bardzo uciążliwy.

Za 45.000 zł powinieneś kupić już bardzo porządne autko bez przymusu dokładania do niego.

Pozdrawiam i powodzenia
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

W Twoim budżecie mam obecnie fajn swoja prywatna 159 w 4x4
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

bugi156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    2.0JTDm nie wyrwiesz za tą kase niestety zajrzyj do TomkaKrk może ma coś ciekawego aktualnie www.autka.pl
    Strone Tomka Krk przeglądam kilka razy dziennie ale nie ma czarnej belli w czarnej skórze niestety. Jakby była to dawno siedziałbym w samochodzie A co do 2.0 to wcale nie wydaje mi się, żeby budżet był na niego za mały.

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Bugi156 pisałeś, że zależy Ci bardzo na czarnej skórze. Jeżeli znajdziesz ciekawe auto z jasną alkantarą to sie nie zniechęcaj do niego. Naprawdę łatwo jest ją utrzymać w czystości.
    Na czarną skórę i czarne wnętrze decyduję się głównie ze względów estetycznych chociaż łatwość jej czyszczenia też ma jakiś wpływ. Całe czarne wnętrze i do tego tylko aluminiowe elementy dla mnie wygląda pięknie. Rozważam jeszcze czarną materiałową ale posiadam 3 białe/jasno szare koty długowłose które gubią sporo futra. Autem ich często nie wożę ale wiem jak wyglądają moje ciemne ciuchy podczas obcowania z nimi i stąd moje obawy. Nie wiem czy wielokrotne wyczesywanie tapicerki szczotką i rolką klejącą do ubrań nie odbije się na jej stanie. Jak myślicie? Poza tym jest chyba kilka rodzajów materiałów z tego co widziałem i wyczytałem. Jesteście w stanie powiedzieć jaki materiał jest w samochodzie z tego ogłoszenia? http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C29266522.html To alfatex czy welur bo po przeczytaniu wątku o rodzajach tapicerek nadal nic mi się nie rozjaśniło jak je odróżnić.

jahu: obszyta skórą fabrycznie deska napewno występuje ale jest rzadko spotykana więc ją sobie odpuszczam chociaż bardzo mi się to podoba w Porsche ojca.

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    W Twoim budżecie mam obecnie fajn swoja prywatna 159 w 4x4
    Autko fajne ale nie chcąc nikogo urazić, czerwona skóra w aucie mi się bardzo niepodoba. Gdyby była w nim czarna to auto pewnie byłoby już moje Codziennie jednak śledzę Twoją ofertę licząc, że pojawi się ta jedyna bella właśnie dla mnie.

Co do nagrzewania się czarnej skóry i "omrażania tego i owo". Ojciec miał jasną skórę we wcześniejszym aucie a teraz czarną w Cayennce, co prawda w obu były podgrzewane fotele i powiem tak: zimą nie zauważyłem jakiegoś dyskomfortu w obu autach a latem no cóż obie paliły przy pierwszym kontakcie w cztery litery ale nie było to dla mnie na tyle nieprzyjemne czy straszne jak widzicie aby miało mnie odwieść od posiadania skóry Ot kilka sekund dyskomfortu i koniec. W moim stillo jest jasna tapicerka i raczej jasne wnętrze a latem i tak jest piekielnie gorąco i nie ma innej opcji jak klima na maksa i szybkie wietrzenie auta przy otwartych oknach przez parę minut. Jednak klima w nim jest raczej słabiutka. A jak jest w 159? Klima jest mocna i szybko schładza czy nie?

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i cenne rady.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bugi156 ; 03-07-2013 o 10:07

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

klima jest wydajna po chwili masz w aucie chlodno, przy dzisiejszych upalach to nieoceniona sprawa, a wiem co mowie bo sam mam czarna skore. Chociaz generalnie nie ma to jak jazda bez dachu - w spiderze po porstu otwierasz dach i masz chlodno