Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

bugi - http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...z_niemiec.html

a to ?

nie znam , nic nie sugeruję
    tak tylko wrzucam

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał bugi156 Zobacz post
    jahu: obszyta skórą fabrycznie deska napewno występuje ale jest rzadko spotykana więc ją sobie odpuszczam chociaż bardzo mi się to podoba w Porsche ojca.
    potwierdzam, sam trzy lata temu jak kupowałem swoją 159 szukałem takiej wersji ale to są "białe kruki". Wygląda to pięknie ale niestety strasznie trudno dostać wersje z obszytą skórą deską rozdzielczą,

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Jesteście w stanie powiedzieć jaki materiał jest w samochodzie z tego ogłoszenia? http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C29266522.html To alfatex czy welur bo po przeczytaniu wątku o rodzajach tapicerek nadal nic mi się nie rozjaśniło jak je odróżnić.
    To jest Alfatex. Możesz sam to sprawdzić na stronie http://eper.fiatklubpolska.pl/ wpisując VIN i klikając Next i dalej klikając na symbolu lupy na górze w linii z VINem. Na dole będzie info o tapicerce.
    Co do nagrzewania się czarnej skóry i "omrażania tego i owo". Ojciec miał jasną skórę we wcześniejszym aucie a teraz czarną w Cayennce, co prawda w obu były podgrzewane fotele i powiem tak: zimą nie zauważyłem jakiegoś dyskomfortu w obu autach a latem no cóż obie paliły przy pierwszym kontakcie w cztery litery ale nie było to dla mnie na tyle nieprzyjemne czy straszne jak widzicie aby miało mnie odwieść od posiadania skóry
    Podejrzewam, że skóra w Porsche to nieco inna skóra niż w 159. Różnica taka jak między skórą w BMW E65 i BMW F01. Niedawno porównywałem i czuć za co się płaci w F01, tam skóra jest mega przyjemna w dotyku, nawet w gorące dni.
    Ale może trochę za bardzo marudzę, a powinienem wymienić osuszacz i nabić klimę, wtedy będzie trochę lepiej mroziło.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 03-07-2013 o 14:28

bugi156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    potwierdzam, sam trzy lata temu jak kupowałem swoją 159 szukałem takiej wersji ale to są "białe kruki". Wygląda to pięknie ale niestety strasznie trudno dostać wersje z obszytą skórą deską rozdzielczą,
    A mi może się uda dorwać taką 159 2.0 170KM 2010r z obszytą deską i skórą Poltrona Frau chociaż troche poza budżetem ale jakby wyglądała super to myślę, że może uda się coś wykombinować. Jak już przy niej jesteśmy to kupował ktoś auto od użytkownika camil albo cokolwiek wie na temat sprzedawanych przez niego samochodów?

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    To jest Alfatex. Możesz sam to sprawdzić na stronie http://eper.fiatklubpolska.pl/ wpisując VIN i klikając Next i dalej klikając na symbolu lupy na górze w linii z VINem. Na dole będzie info o tapicerce.
    Dzięki, fajne narzędzie.

Podejrzewam, że skóra w Porsche to nieco inna skóra niż w 159. Różnica taka jak między skórą w BMW E65 i BMW F01. Niedawno porównywałem i czuć za co się płaci w F01, tam skóra jest mega przyjemna w dotyku, nawet w gorące dni.
    Ale może trochę za bardzo marudzę, a powinienem wymienić osuszacz i nabić klimę, wtedy będzie trochę lepiej mroziło.
    Napewno nie jest ta sama ale aż taki drobiazgowy nie jestem aby wnikać która skóra mniej grzeje w tyłek Co do klimy to myślę, że nie zaszkodzi spróbować. U mnie w stilo było odczuwalnie lepiej.

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    bugi - Alfa Romeo 159 1.9jtdm TI z niemiec
    Hmmm, co do TI to nie wiem czy to dobry pomysł na nasze drogi- obniżone zawieszenie plus felgi 19%. Nie jeździłem więc na 100% nie wiem ale ponoć przy 19% w zwykłej 159 już jest ciężko. Co uważacie? Ja się nie znam i tylko mówię co wyczytałem a ile w tym prawdy- nie wiem. Z resztą 44 tysięcy nie dam za rocznik przedliftingowy.

A takie Ti: http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#f29bd49f96
    Tańsze, trochę młodsze. Ktoś może widział? Jakieś uwagi po zdjęciach?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    A mi może się uda dorwać taką 159 2.0 170KM 2010r z obszytą deską i skórą Poltrona Frau chociaż troche poza budżetem ale jakby wyglądała super to myślę, że może uda się coś wykombinować. Jak już przy niej jesteśmy to kupował ktoś auto od użytkownika camil albo cokolwiek wie na temat sprzedawanych przez niego samochodów?

Dzięki, fajne narzędzie.

Napewno nie jest ta sama ale aż taki drobiazgowy nie jestem aby wnikać która skóra mniej grzeje w tyłek Co do klimy to myślę, że nie zaszkodzi spróbować. U mnie w stilo było odczuwalnie lepiej.

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    bugi - Alfa Romeo 159 1.9jtdm TI z niemiec
    Hmmm, co do TI to nie wiem czy to dobry pomysł na nasze drogi- obniżone zawieszenie plus felgi 19. Nie jeździłem więc na 100% nie wiem ale ponoć przy 19" w zwykłej 159 już jest ciężko. Co uważacie? Ja się nie znam i tylko mówię co wyczytałem a ile w tym prawdy- nie wiem. Z resztą 44 tysięcy za rocznik przedliftingowy to trochę dużo jak dla mnie.

A takie Ti: http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#f29bd49f96
    Tańsze, troche młodsze. Ktoś może widział? Jakieś uwagi po zdjęciach?
    Ostatnio edytowane przez bugi156 ; 03-07-2013 o 16:28

sebaa321
    Gość

Domyślnie

byla opisywana kilka stron wczesniej i z tego co pamietam to trup . Zdjecia byly wtedy na Orlenie w Zarach
    Ostatnio edytowane przez sebaa321 ; 03-07-2013 o 20:11

Użytkownik Ogier
    Auto
    Stelvio Veloce MY22

Domyślnie

Cytat Napisał sebaa321 Zobacz post
    byla opisywana kilka stron wczesniej i z tego co pamietam to trup . Zdjecia byly wtedy na Orlenie w Zarach
    Sebaa321, przeszukałem kilkanaście stron i nie mogę się dokopać. Mógłbyś wspomóc?

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

ja kupiłem od Camila nie dawno jak koledzy tutaj to nazywają tzw. "białego kruka" (Od zakupu mineło 3,5 mies.)
    Złego słowa nie powiem i polecam. Wszystko tak jak mówił było i jest , a ja jestem zadowolony że mam nie banalny ,zadbany samochód z oryginalnym przebiegiem i bez historii powypadkowej (parę rzeczy nie długo muszę zrobić ale to normalne przy tym przebiegu a większość ma być dodatkowa żeby jezdziło się lepiej).

Z resztą 44 tysięcy nie dam za rocznik przedliftingowy.
    mniej więcej tyle powinno kosztować nie kombinowane, zadbane Ti z tego rocznika z tym przebiegiem i z tym silnikiem . Znaczna większość sporo tańszych egzemplarzy w tej wersji są to kombinowane auta powypadkowe albo popowodziowe( koledzy tutaj pisali swoje opinie o sprawdzanych autach w atrakcyjnych cenach i 90% z nich nie była okazją ;P). Kolejny raz odsyłam do stron chociażby niemieckich gdzie Ti bez znaczenia z jakim silnikiem kosztuje spooooro więcej niż u nas a to o czymś świadczy .

bugi156
    Gość

Domyślnie

Nie twierdzę, że to dużo za Ti tylko nie jestem przekonany czy chcę tą wersję a wtedy za 44 tys dostanę dobrze wyposażone auto z 2009/2010. Głównie chodzi o zawieszenie na polskich drogach a wrocław po którym jeżdzę jest pod tym względem straszny.
    Takie pytanie jeszcze mam odnośnie materiałów i kolorów konsoli środkowej. W tym ti z 2007 r jest ten sam materiał co w wersji distinctive czyli szczotkowane aluminium? Bo ja już się pogubiłem, wiem tylko że w progression jest taki szary plastik a w nowych Ti czarne szczotkowane aluminium ( który swoją drogą strasznie mi się podoba)

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

W distinctive alu jest prążkowane. W Ti jest szczotkowane. Kolory konsoli w TI zależą od rocznika.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Nie twierdzę, że to dużo za Ti tylko nie jestem przekonany czy chcę tą wersję a wtedy za 44 tys dostanę dobrze wyposażone auto z 2009/2010. Głównie chodzi o zawieszenie na polskich drogach a wrocław po którym jeżdzę jest pod tym względem straszny.
    No stary, jak Ty się nastawiasz na dobrze wyposażoną 159 z 2010 roku za 44 tysiące to życzę baaardzo dużo cierpliwości w szukaniu takiego egzemplarza. Za takie pieniądze to się sprzedają bardzo dobrze wyposażone roczniki 2008, albo średnio wyposażone 2009.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów