Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: 1.6 TS czasem po dłuższym postoju dławi sie po pierwszym odpaleniu

Użytkownik Rowerzysta Avatar konio
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    alfa 145 1.6 TS '99 blu cosmo

Domyślnie 1.6 TS czasem po dłuższym postoju dławi sie po pierwszym odpaleniu

Witam,
    Ostatnio pare razy zdażyło mi się że po dłuższym postoju (noc, 8h w pracy), po pierwszym odpaleniu silnik się dusi: obroty spadają tak ze prawie gaśnie (sam go gaszę po paru sekundach bo mnie to boli. Po ponownym odpaleniu wszystko jest OK. Czy jet możliwe ze to początek końca pompy paliwa? Może jakiś inny pomysł? Auto jest zagazowane jeśli to ma znaczenie.
    pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubanie
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 16V TSpark '99

Domyślnie

Witam. Kolego sprawdź czy na odpiętym przepływomierzu będzie to samo. Jeśli odpali normalnie znaczy ze przepływka.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Przepływkę badałem niedawno i jest ok. Dziś postanowiłem przeczekać duszenie i faktycznie po chwili silnik wraca do normy. Nie wiem ile czasu pompuje układ w alfie po ustawieniu kluczyka na ON - u mnie najwyraźniej jest to za mało i może pompa już niedomaga. Jutro sprawdze co się stanie jak dam 2 razy na ON przed odpalaniem - czy dopompuje wystarczająco. Przy najbliższym tankowaniu paliwa dodam może STP do czyszczenia układu i może to rozrusza trochę pompę.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Ja bym sprawdziła kable, cewki i świece. Dawały mi podobne objawy do Twoich tylko dodatkowo jeszcze telepało autem troche.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

1kolo2 - dzięki za redę. Świece wymieniałem 1kkm temu wiec są ok. Kable i cewki chyba jeszcze dają rade bo nie ma żadnych innych objawów i przymierania. Jak przekręcę kluczyk 2 razy przed odpaleniem to jest ok, wiec to chyba jednak pompa.

Użytkownik Świeżak Avatar Przemeus128
    Mieszka w
    Suchowola
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 km

Domyślnie

koledzy pomocy dzisiaj pod sklepem odpalałem alfe odrazu na gazie i zaczął sie trząść cały samochód po odpaleniu podjechałem kawałek i wgl nie miała mocy obroty rosły z wielkim trudem i spadały od razu na sam duł. Zgasiłem ją odpaliłem drugi raz na gzie i już było wszystko wporządku wiecie co to może byc? czy ktoś z was miał takie objawy?

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Wlałem 30l Pb95 i środek STP do samochodów z LPG. Przejechałem z 50km na benzynie i chyba się uspokoiło. Zmiana nie była natychmiastowa więc będę obserwował zachowanie po odpaleniu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Przemeus128 Zobacz post
    koledzy pomocy dzisiaj pod sklepem odpalałem alfe odrazu na gazie i zaczął sie trząść cały samochód po odpaleniu podjechałem kawałek i wgl nie miała mocy obroty rosły z wielkim trudem i spadały od razu na sam duł. Zgasiłem ją odpaliłem drugi raz na gzie i już było wszystko wporządku wiecie co to może byc? czy ktoś z was miał takie objawy?
    Trudno powiedzieć.. może filtry od gazu, może reduktor. Proponuję sprawdzić czy będzie się to powtarzało. Sprawdzić jeszcze odpalanie na benzynie i czy po późniejszym przełączeniu na gaz będzie przygasał. Trzeba sprawdzić czy problem jest z gazem czy generalnie z silnikiem.

Użytkownik Świeżak Avatar Przemeus128
    Mieszka w
    Suchowola
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 km

Domyślnie

kolego filtr mam zmieniony i ostatnio przeczysciłem przepustnice i na bezynie jest idealnie ale po przełączeniu na gaz zaczyna sie jaklby dławic wiec problem tkwi w podzespołachj instalacji gazowej tylko teraz pytanie jaka czesc odpowiada za takie objawy

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Przemeus128 Zobacz post
    kolego filtr mam zmieniony i ostatnio przeczysciłem przepustnice i na bezynie jest idealnie ale po przełączeniu na gaz zaczyna sie jaklby dławic wiec problem tkwi w podzespołachj instalacji gazowej tylko teraz pytanie jaka czesc odpowiada za takie objawy
    No to pierwsze pytanie: jaką masz instalację? czy problem pojawił się nagle czy stopniowo? czy problem cały czas się pojawia czy pojawił się tylko jednorazowo? czy problem pojawia się zaraz po odpaleniu na gazie czy także po odpaleniu na benzynie i po przełączeniu na gaz? Czy masz interfejs do gazu? Problem może być w reduktorze lub we wtryskiwaczach.. Potrzebne jest więcej informacji.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

jeżeli to się dzieje na benzynie to winna pompa paliwa