witam, założyłem gaz do mojej Alfy 147 1.6 120km, po przejechaniu ok 500km zaswieciła mi się kontrolka silnika.
co z tym zrobić? słyszalem ze na gazie to "normalne" ale i tak mnie to niepokoi.
Instalacja to STAG4
dzieki za pomoc, pozdro
witam, założyłem gaz do mojej Alfy 147 1.6 120km, po przejechaniu ok 500km zaswieciła mi się kontrolka silnika.
co z tym zrobić? słyszalem ze na gazie to "normalne" ale i tak mnie to niepokoi.
Instalacja to STAG4
dzieki za pomoc, pozdro
No, normalnym to tego zwać nie można. Powiedzmy, że w obrębie pomiędzy montażem a pierwszym przeglądem pomontażowym (1000-2000km) coś takiego MOŻE się zdarzyć, ale wskazuje na duży błąd w strojeniu instalacji, lub w doborze i montażu podzespołów. Koniecznie do poprawienia - w dłuższej perspektywie taka sytuacja może grozić uszkodzeniami silnika i osprzętu
Witam
mam ten sam problem czy mógłbyś podrzucić jak rozwiązałeś tą sprawę? Komputer mam stag 4 i po założeniu instalacji było wszystko ok, a po przejechaniu ok 100km zapaliła się kontrolka silnika.
Ignoruj. Wyrzuca błąd 2-giej sondy lambda (za katalizatorem). Ta sonda na nic nie wpływa - ma tylko funkcję informacyjną, że (niby) katalizator do wymiany. Mam ten błąd, a mam poprawnie wystrojoną instalację (STAG 300 Premium, Zavoli, Hana), zero problemów, spalanie na poziomie 10-11l na 100km (60% trasa - 120-130km/h, czasem więcej).
Ten typ tak ma i tyle. Katalizator w przypadku LPG można serdecznie olać - no co on ma dopalać...
Ostatnio edytowane przez redbad_1 ; 12-07-2013 o 12:16
Niech autor poda nr błędu.
okazała się sonda lambda. Moj gazownik powiedział praktycznie to samo co kolega redbad_1.
zrobiłem juz ponad 10tys z palącą sie kontrolka i nie widze żadnych problemów.