Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Giulietta vs Croma

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Auto
    Mito 135 MA TCT było, Giulietta 170 MA TCT_była, Stelvio 200KM, Ducato 3,0 160 AT był, Corsa 130

Domyślnie Giulietta vs Croma

Witam,
    Pierwszy raz zabieram głos na tym forum, a więc witam wszystkich i pozdrawiam.
    Obecnie użytkuje a ściślej moja lepsza połówka Mito MA 135 TCT. Chwilowo, czyli do dziś bezproblemowe i jestem zadowolony. Jak będzie jutro i dalej to sie okaże.
    Również mam Cromę 2,4 MJTD wszystkomajacą tak, że łatwiej powiedzieć czego nie ma. I tu mam problem. Ktos chce ode mnie kupić - tak sam z siebie na zasadzie sprzedaj Pan, nie byłem na to przygotowany a Cromę lubię i nie wyciska mi łez rozpaczy.
    No ale po chwili czemu nie - tylko co w zamian. Pomyslałem o Giuletcie. Nawet odbyłem jazdę próbną wersja TCT. Komfortu Cromy niestety nie ma, no ale nie jest mi w zasadzie teraz potrzebny duzy samochód więc kompakt byłby akceptowalny.
    Moglibyście mi dać argumenty za albo przeciw Giuliecie? Na razie wysnułem wniosek, że w zasadzie dobry samochód tylko skrzypi na garbach (gumy stabilizatora? - taki standard we wszystkich markach zdaje się i miewa pajączki na reflektorach ( znam ze Stilo - dziwne tyle lat a Hella lub Valeo powtarza ten feler). Następne pytanie -czy da sie przyzwyczaić do czerni podsufitki w wersji z dodatkiem sport?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

To są własciwie dwa nieporównywane auta, bo mają różne przeznaczenie. Croma to duży rodzinny samochód klasy średniej do raczej spokojnej jazdy a Julka to kompakt, który aż się rwie do dynamicznej jazdy.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Auto
    Mito 135 MA TCT było, Giulietta 170 MA TCT_była, Stelvio 200KM, Ducato 3,0 160 AT był, Corsa 130

Domyślnie

Wiem, że to różne klasy. Zadałem pytanie o argumenty za i przeciw Giulietcie na tym forum, bo są tu ludzie uzytkujący Giuliettę i często przesiedli się do niej z innych modeli, może np z Cromy właśnie.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Cytat Napisał ignacy Zobacz post
    Wiem, że to różne klasy. Zadałem pytanie o argumenty za i przeciw Giulietcie na tym forum, bo są tu ludzie uzytkujący Giuliettę i często przesiedli się do niej z innych modeli, może np z Cromy właśnie.
    Argument za:
    Mam od 2 lat i jakbym miał teraz wybierać kupiłbym ją jeszcze raz, może nawet dołożyłbym do silnika MA zamiast TB. Ale mając do wyboru full wypas TB vs golas MA za te samą kasę wybrałem "luksusy" i była to dobra decyzja. Jakbym miał wybór kolorystyczny brałbym do szklanego dachu białą perłę, wygląda zjawiskowo.

Argument przeciw: istnieje Citroen DS5 Całe szczęście że się ceni i mam jeszcze na głowie kredyt hipoteczny

A zupełnie na serio - super autko, piękne w środku, piękne z zewnątrz, możesz patrzeć na nie każdego dnia i następnego będzie Ci się znów podobać.
    Awaryjność - jak nie w Alfie, więc z tego się najbardziej cieszę, bo to moja pierwsza i bałem się o to czytając opinie na forach o starszych modelach.

Użytkownik Embrion Avatar mmar
    Auto
    giulietta 1,4 ma tct

Domyślnie

Witam
    ja dokonałem podobnej zamiany już ponad rok temu, wymieniłem Mondeo 2,5t na Giuliettę 1,4 MA TCT.
    Zgadzam się z Mackiem , że to dwa różne auta, dwie różne klasy,pomijając argumenty emocjonalne, przyznam że dla mnie głównym argumentem zakupu mniejszego auta była ekonomia - oszczędzam ok 2,5 litra na setkę przy podobnych osiągach i przyjemności z jazdy , bardzo także przypadła mi do gustu skrzynia TCT . Z wad to jednak mniejsze wnętrze i bagażnik, jednak dla mnie (188cm) i mojej rodziny ( 2+2 już bez wózków ) w zupełności wystarcza na co dzień i na wakacje ( właśnie wróciliśmy z wakacji 4200km. - bez problemów, 7,8/100, moja żona twierdzi że fotele z przodu najwygodniejsze z naszych dotychczasowych aut),wadą także trochę mniejszy komfort przy wwysokich prędkościach autostradowych - gorsze wyciszenie i spasowanie wnętrza.
    Mimo dużej sympatii do Mondeo ja jestem zadowolony ze zmiany.
    Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Mi po głowie chodził zarówno DS4 jak i DS5 , jednak DS4 przegrał między innymi przez TCT, a DS5 także przez cenę.
    pz.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No to teraz koledzy się obrażą . Dla mnie Fiat Croma jak najbardziej -Fiat na tanim zawiasie , dobry silnik , przestronny , niezawodny i do tego ładny i pojemny vs. Gulietta ładna ( kwestia gustu ) , przy Cromie malutka ale do mnie osobiscie nowa linia Alfy ( po Brerze i 159 ) wogóle nie trafia . Zarówno Mito jak I Julka ( zwana Muminem ) to czysto "damskie " wozy . Dlaczego nie kupisz 159 SW - kozacka Alfa , duża , komfortowa , i piękna a ceny już bardzo fajne . Sorki pany ale takie moje zdanie . Ja osobiscie w życiu bym nie kupił ani Mito ani Giulietty , no może dla żony . Zamiast Julki wolałbym Bravo 2 albo używanego Forda Focusa RS ( to i zapiernicza i wygląda ) a zamiast Mito Punto w wersji Abarth . Mam osobiscie nadzieje ,że o ile Alfa stanie wkońcu na nogi zaczną robić znowu auta i z wyglądu i pod maską sportowe ( bo wybór silnikowy jest mega okrojony a brak silnika V6 uważam za chańbe w "cuore sportivo " ) . No i dołożyłem łyżkę dziękciu do całości . WYbaczcie
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 16-07-2013 o 20:14

Użytkownik Embrion Avatar mmar
    Auto
    giulietta 1,4 ma tct

Domyślnie

Ja tam się nawet za łyżkę dziegciu nie obrażę , także nawet dziękć mi nie straszny, za stary jestem i może nawet trochę już zniewieściały bo lubię babskie samochody, ale wszystkie gusta szanuję i rozumiem że każdy z nas ma inne upodobania , także czekam na V6 w alfie, ale jakby było mnie stać to bym sobie sprawił Maserati Shamal V8 - pomarzyć zawsze można.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Hehehe mnie też nie stać na Maserati dlatego zawsze jest 159 3.2 v6 lub GT 3.2 . Ale szanuje wasze gusta . Ważne ,że jezdzicie rodzynami a nie komercyjnymi pudełkami . Ja pisałem ogólnie , że pasowała mi stara linia i stare "nazwy" ,"oznakowania" . A co będzie w przyszłosci to się okaże

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Hehehe mnie też nie stać na Maserati dlatego zawsze jest 159 3.2 v6 lub GT 3.2 . Ale szanuje wasze gusta . Ważne ,że jezdzicie rodzynami a nie komercyjnymi pudełkami . Ja pisałem ogólnie , że pasowała mi stara linia i stare "nazwy" ,"oznakowania" . A co będzie w przyszłosci to się okaże
    Jak już pisałem ze 3 razy, przed kupieniem Giulietty jechałem 159 z tym 2.4 dieslem, ktora była o kilka tysięcy droższa (oczywiście z gorszym wyposażeniem). I nie patrząc na cenę kupiłem Giuliette. O wiele lepiej się prowadzi, lżej, bardziej bezpośrednio i namacalnie. W 159 okrutnie czuć masę auta, zbiera się jakbyś musiał rozbujać leżące w bagażniku 5 worków cementu, a przy hamowaniu nurkuje przodem jakby nagle Ci ktoś te worki położył na silnik. Skrzynia i kierownica w 159 chodzi jak w jakiejś smole. Poza tym skóra jest lepiej wykończona w Gi, moja połówka zwróciła uwagę w 159 na jakieś niepozarabiane nitki, czy krzywo schodzące się szwy na łączeniach.

Mnie osobiście bardzo podoba się kokpit, który z tym panelem idącym przez całą długość jest zbliżony do pomysłu wnętrza Fiata Coupe, który darzę młodzieńczym sentymentem.

Generalnie do czego bym się natomiast przyczepił to idiotycznie (do tyłu) wyprofilowane fotele od łopatki w górę. Dzięki temu i zagłówkowi wysuniętemu do przodu odcinek szyjny ma słabe podparcie w fotelu. Tutaj ideałem były dla mnie fotele z Seata Altea. Natomiast to co piszą że Giulietta ma za krótkie siedzisko to jakaś kompletna bzdura, mam 190 i dosyć długie nogi i kompletnie nie odczuwam tego problemu. A krytykujący plastikową gałkę skrzyni chyba nigdy nie mieli w samochodzie metalowej - w lato się od niej parzysz, a w zimę ręka bez rękawiczki do niej przymarza (dosłownie).

Więc generalnie jeżeli nie potrzebujesz z miejsca którego oczywiście w 159 jest więcej to polecam jednak Giuliette. Poza tym 159 już nowej nie kupisz, a jak to kolega mawia - kupując nowy ma pewność, że nikt przed nim nie pierdział w jego fotel Pomijając aspekt pewności systemów bezpieczeństwa, które po pierwszym przeżytym "dzwonie" się bardzo docenia.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał barnio Zobacz post
    Więc generalnie jeżeli nie potrzebujesz z miejsca którego oczywiście w 159 jest więcej to polecam jednak Giuliette. Poza tym 159 już nowej nie kupisz, a jak to kolega mawia - kupując nowy ma pewność, że nikt przed nim nie pierdział w jego fotel Pomijając aspekt pewności systemów bezpieczeństwa, które po pierwszym przeżytym "dzwonie" się bardzo docenia.
    I tu się moge zgodzić . A co do zbierania się 159 to wiadomo ,że auto cięzsze bo większe ale nie przesadzaj bo może poprostu tego nie czuć 2.4 w serii to już pocisk a co można z niego wykrzesać to już tylko najstarsi górale wiedzą . Jest na forum 2,4 ,które pokonało bariere 6 sek . do 100km/h .