Temat u mnie aktualny...
Potrzebowałem linki, rolkę na którą się nawijają, a także plastik podtrzymujący szybę.
Chciałem oczywiście zrobić to jak najmniejszym kosztem. Znalazłem na allegro to co mnie interesuje za 60zł, ale po kilku dniach zadzwonił do mnie gość i mówi, że linki są w kiepskim stanie i nie wyśle mi tego zestawu. Zadzwoniłem do Szwagrów i oczywiście mają, cena... 300zł. Na co ja, że za 150 mogę mieć nowy zamiennik. Odpowiedź: to kup pan zamiennik...
Szukając dalej znalazłem ale na prawą stronę. Po analizie doszedłem do wniosku, że plastik podtrzymujący szybę jestem w stanie "wskrzesić", a linki i rolka po obu stronach są takie same. Stelaż, czyli prowadnica jest inna, ale moja nie uległa uszkodzeniu.
Kupiłem zatem za 50zł z wysyłką prowadnicę z linkami i rolką oraz pękniętym plastikiem podtrzymującym szybę na prawą stronę.
Przełożyłem co trzeba na lewą, poskładałem i działa.
Generalnie temat do łatwych nie należy, mam na myśli montaż, tak by to wszystko działało.
U mnie mimo poskładania jak należy pojawił się problem, bo szyba schodziła za nisko i znów niszczyło linki :/
Musiałem na prowadnicy umieścić blokadę, dzięki której szyba lewa zatrzymuje się tak samo wysoko jak szyba prawa i jest OK.
Ciężko to poskładać samemu, ja robiłem to z kuzynem.
Co do części to szukaj na allegro dzwoniąc do tych którzy mają na sprzedaż np. drzwi, albo szybę. Ja w ten sposób znalazłem to co potrzebowałem.
Weź też pod uwagę, co napisałem powyżej, że niektóre elementy z lewej strony są identyczne z tymi z prawej.
Pozdrawiam.
- Rafał