Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 181

Temat: mechanizm podnoszenia szyby

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Temat u mnie aktualny...
    Potrzebowałem linki, rolkę na którą się nawijają, a także plastik podtrzymujący szybę.
    Chciałem oczywiście zrobić to jak najmniejszym kosztem. Znalazłem na allegro to co mnie interesuje za 60zł, ale po kilku dniach zadzwonił do mnie gość i mówi, że linki są w kiepskim stanie i nie wyśle mi tego zestawu. Zadzwoniłem do Szwagrów i oczywiście mają, cena... 300zł. Na co ja, że za 150 mogę mieć nowy zamiennik. Odpowiedź: to kup pan zamiennik...
    Szukając dalej znalazłem ale na prawą stronę. Po analizie doszedłem do wniosku, że plastik podtrzymujący szybę jestem w stanie "wskrzesić", a linki i rolka po obu stronach są takie same. Stelaż, czyli prowadnica jest inna, ale moja nie uległa uszkodzeniu.
    Kupiłem zatem za 50zł z wysyłką prowadnicę z linkami i rolką oraz pękniętym plastikiem podtrzymującym szybę na prawą stronę.
    Przełożyłem co trzeba na lewą, poskładałem i działa.
    Generalnie temat do łatwych nie należy, mam na myśli montaż, tak by to wszystko działało.
    U mnie mimo poskładania jak należy pojawił się problem, bo szyba schodziła za nisko i znów niszczyło linki :/
    Musiałem na prowadnicy umieścić blokadę, dzięki której szyba lewa zatrzymuje się tak samo wysoko jak szyba prawa i jest OK.
    Ciężko to poskładać samemu, ja robiłem to z kuzynem.
    Co do części to szukaj na allegro dzwoniąc do tych którzy mają na sprzedaż np. drzwi, albo szybę. Ja w ten sposób znalazłem to co potrzebowałem.
    Weź też pod uwagę, co napisałem powyżej, że niektóre elementy z lewej strony są identyczne z tymi z prawej.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Świeżak Avatar damian290
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    (osobowe) ALFA ROMEO Alfa 159 1.9 16V JTDM, -Sportwagon (110kW) (DT) (2005-2007)

Domyślnie

dzięki za podpowiedz ja ma pęknięte mocowanie szyby i rolka z linek rozcięta przez linki znalazłem takie http://allegro.pl/mechanizm-podnosni...381227050.html jest to dobra cena a może ma ktoś taniej

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Całości chyba taniej nie znajdziesz...
    Próbuj wskrzesić mocowanie szyby, a rolkę kup używaną niezależnie na którą stronę.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Świeżak Avatar damian290
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    (osobowe) ALFA ROMEO Alfa 159 1.9 16V JTDM, -Sportwagon (110kW) (DT) (2005-2007)

Domyślnie

ok. poszukam części albo może ktoś będzie miał używkę w dobrej cenie w całości

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał damian290 Zobacz post
    może ktoś będzie miał używkę w dobrej cenie w całości
    o ten element jest ciężko, bo z tego co się orientowałem, to nieobeznany "mechanik" podczas rozkręcania drzwi po prostu nieświadomie ułamuje plstik trzymający szybę, albo niszczy linki. Niestety takich "mechaników" - handlarzy częściami jest sporo...
    Napisz do kol. majersco z forum. On ma części do 159. Może akurat będzie Ci w stanie pomóc.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Te plastiki trzymające szybę są strasznie lipne. Ostatnio w jednej 159 kolegi z forum jeden był pęknięty a drugi się złamał przy zakładaniu szyby (mimo, że było ciepło i plastik powinien się wygiąć bo szyba była wsadzana tak, jak fabrycznie się ją wsuwa). Rozwiązałem problem przepuszczając przez pozostały element mocowania oraz szybę, zacisk plastikowy (tego typu http://allegro.pl/opaski-plastikowe-...363565864.html o dużej szerokości i elastyczności). Najpierw trzeba było jednak zrobić dziurę lutownicą w pozostałym plastiku (w miejscu gdzie jest duża powierzchnia, żeby nie osłabić struktury). Trzyma do tej pory bardzo dobrze i nie ma obaw, że pęknie samo na mrozie lub przy większym obciążeniu.

Rynek wtórny prawie nie istnieje bo nikt nie chce sprzedać osobnych elementów, firma Romix nie produkuje tego elementu (do VAG'a mają cały asortyment takich cześci) a psuje się to na potęgę.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Panowie wlasnie walcze z tym tematem, zaczelo sie to tak, ze szyby dzialaly super do czasu gdy rok temu pojechalem do Polski i przy okazji przyciemnialem wszystkie szyby.
    Po przyciemnieniu szyb nie mozna przez jakies 2-3 dni uzywac szyb bo folia moze sie odkleic na rantach, wiec ladnie zaplacilem i odebralem auto bez testowania szyb.
    Po kilku dniach sprawdzilem szyby i tylne obie trzeszczaly podczas zamykania jak cholera No ale trudno bo bylem juz w UK, az tu pewnego dnia lewa tylna odmowila posluszenstwa.
    Rozebralem drzwi i okazalo sie, ze ten pajac polamal mi plastikowe zaczepy, ktore trzymaja szybe i zwiazal je opaskami wiec caly uchwyt chodzil na boki az wciagnelo linke pomiedzy silnik a kolko napedowe. Wszystko sie rozsypalo i teraz bede zmienial obydwa bo ten drugi juz tez sie konczy.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Mocowanie szyby1.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	40.2 KB
ID:	102358Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Mocowanie szyby2.jpg
Wyświetleń:	158
Rozmiar:	45.6 KB
ID:	102359

Mam takie cos na oku, co myslicie? bedzie?
    Firma Bolk, to najtanszy jaki znalazlem...

http://www.mister-auto.co.uk/en/wind...0_g900004.html

I jeszcze jedno pytanko, to kolko z trybami i tryby silnika byly w smarze, ale ja nie mam zadnego i tak sie zastanawialem czy moglbym uzyc silikonu w spray-u, taki mam na stanie:
    http://www.ebay.co.uk/itm/WD40-SPECI...item53fa358483

Pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez Tomek1986 ; 18-07-2013 o 12:40

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Z tymi 2-3 dniami to gość trochę pojechał po bandzie Natomiast te opaski nie mają wpływu na krzywienie szyby i trzeszczenie. Widocznie połamał też ślizgi, które trzymają ten plastik na szynie. Poszukaj na spodzie drzwi bo pewnie tam leżą. Ten mechanizm z linku będzie ok. Może by kupić kilka w UK i na forum sprzedać? Podejrzewam, że wielu ludziom by się przydały o ile są dobrej jakości. Smar w trybach nie można zastąpić silikonem. To już lepiej daj tam wazelinę kosmetyczną, jeśli nie masz niczego innego typowo do takich mechanizmów ale przecież smary tego typu w każdym warsztacie Ci sprzedadzą.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Widocznie połamał też ślizgi, które trzymają ten plastik na szynie.
    Tak, byly polamane, szyba trzymala sie tylko tych opasek...

Co do tego mechanizmu to naprawde jest tani wiec go kupie dzisiaj.

A to jest przedni: http://www.mister-auto.co.uk/en/wind...0_g900003.html

Co do tych szyb i 2-3 dni, to kiedys przyciemnialem w innym aucie i innym zakladzie i to samo mi powiedzieli, ale z ich uslugi bylem bardzo zadowolony.

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez Tomek1986 ; 18-07-2013 o 13:12

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek1986 Zobacz post

Co do tych szyb i 2-3 dni, to kiedys przyciemnialem w innym aucie i innym zakladzie i to samo mi powiedzieli, ale z ich uslugi bylem bardzo zadowolony.

Pozdro
    Ja przyciemaniam szyby od ponad 10 lat, stosuję tylko folie renomowanych firm i nigdy bym takiej bzdury komuś nie wcisnął... Czasem jeśli jest bardzo wilgotno to suszę szyby na stojaku przed włożeniem do drzwi. Dziś o rano przyciemniałem kilka szyb w golfie IV i o 11.30 gość pojechał do domu z praktycznie suchymi szybami.

Jak już kupisz ten mechanizm to koniecznie się pochwal co do spasowania i działania.