No to w takim razie wychodzi na to że już nikomu nie można ufać.![]()
No to w takim razie wychodzi na to że już nikomu nie można ufać.![]()
https://en.wikipedia.org/wiki/BMW_3_...tion_and_sales
Co prawda te 560 tys. to produkcja, a nie sprzedaż, ale chyba dużej rozbieżności między tymi liczbami być nie powinno...
DS są piękne (no, DS4 trochę mniej) i to chyba najbardziej ożywcza i ciekawa rzecz, która pojawiła się na rynku aut w ostatnich latach. Gdyby nie Alfa, to pewnie DS. DS5 konkretnie.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Niektóre auta jak właśnie 159 nie potrzebują liftingów (przynajmniej samego nadwozia).
Brak następcy? Po 166 też go nie było. W sumie co mieli zrobić auto klasy 159 z wyglądem mito, czy giulietty? Jakos mi się to nie widzi. Jak widać 159 kontynuowała trend 156 (wyglądem). Niestety po 2010r. ten wygląd zmienił się diametralnie, dlatego moim skromnym zdaniem następca 159 wyglądal by co najmniej dziwnie.
Patrząc na nie ,nie masz wrażenia ,że to stopniowa ewolucja,ale zachowująca pierwotny zamysł tej samej linii ?
Dokładnie tak.159 powstała jako auto indywidualne ,a nie jako rodzina aut i tak powinno pozostac.
Miejmy nadzieję,że wkrótce ujrzymy zupełnie nowe wcielenie całej gamy aut.Niech będą miały wspólny wzorzec jak paleta audi,byle by ten wzorzec budował naprawdę niesamowite emocje,podobne do tych po pokazaniu 156 ,czy 159.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 18-07-2013 o 21:52
chcialbym zobaczyc auto choc w 50% podobne do 159. Jak zrobią dużego mumina puszczę pawia.
- - - Updated - - -
156 ani 166 tez nie miały nastepcy. Tutaj tkwi klucz do zrozumienia problemow alfy oraz nie takiej jak oczekiwano sprzedazy 159. Auto trafilo w lukę: wieksze i drozsze od 156 ale mniejsze i tansze od 166. Dobili je silnikami z GM, szczegolnie bezsensowym 1.8 MPI i bezplciowym a paliwozernym JTS.
A brak liftingu swiadczy na korzysc auta. Nie bylo w nim co poprawiac wizualnie. Skonczony wzor piekna.
Okej, dzięki za uświadomienie.
Tak jak to napisałeś, zacząłem wpatrywać się w nie nieco dokładniej i... może rzeczywiście masz rację?Oczywiście, parząc na nie, to są totalnie różne samochody, ale te tylne światła wchodzące w boki nadwozia, chromowane listwy na bokach, przetłoczenia wychodzące z nadkoli...
Dla mnie niezrozumiale jest dlaczego nie wykorzystaja potencjalu i agresywnego wizerunku 159, ktory sie wiekszosci podoba. Nawet zagorzali przeciwnicy alfy doceniaja ten model, fakt ze troche po czasie...
Skzoda, ze nie zrobia (a moze zrobia ???gulii metoda ulepszenia tego co bolalo 159 (tak robia w Audi, BMW i innych koncernach, nie co chwila nowe koncepcje tylko rozwijaja te istniejace, czasem nawet niezauwazalnie, ze ludzie sie zastanawiaja co sie zmienilo w nowym modelu...A ten i tak sie sprzedaje
:
1) silniki
2) waga
3) opcja z napedem RWD i AWD, plyte moga wziasc od Chryslera
4) drobne poprawki stylistyczne (choc niekoniecznie, we wnetrzu) no i lampy led przod i tyl, dolozenie opcji swiatel dziennych, lepsze audio i wyswietlacz dotykowy, moze troche wiekszy bagaznik, do istniejacych 2.0 jtdm, 1.75 tbi powinni dorzucic dobra v6 i v6 dizla lub v8 z maserati, ktore nie beda chlac, ale palic kulturalnie oferujac przy tym niezle brzmienie i rozsadne spalanie, skrzynie TCT, silnik 2.4 bym podtuningowal i tez go zostawil w gamie jako cos posredniego miedzy vka a r4, do tego zrobic dobra kampanie, pozycjonowanie cenowe, PR itp i to by wystarczylo - do tego nie potrzebowali 4 lat pustego gadania, przenoszenia fabryk, mogli to zrobic plynnie, tym bardziej ze wszystkie te silniki wlasciwie juz maja.
AR nie byla dla nich priorytetem, stad tez uwazam ze ktos inny moglby to zrobic lepiej, szybciej i skuteczniej, bo ten czas zmarnowano bezpowrotnie.
Jelsi nie byli gotowi z nowym modelem powinni pociagnac sprzedaz dziewiatki, w ktorej pod koniec wyeliminowano sporo ww przypadlosci. Trzymanie marki na sile, dla samego trzymania nic dobrego nie przynosi. Ostatnie doniesienia o opcji przeniesienia fabryk do Serbii pokazuje tylko jak bezsensowane decyzje tam podejmuja (przesuniecia z PL do Wloch, i zamkniecie linii produkujacej 9tke, po to by teraz uciekac z Wloch...). Moze to natura poludniowcow, ze wszyskto pomalu, bez pospiechu, ale bez przesady...
NO moze mnie Wlosi zaskocza i rzeczywiscie wypuszcza arcydzielo - zycze im tego i zmienie zdanie, ze warto bylo czekac, na cos zupelnie nowego i zajebistego...BO oni lubia wlasnie tworzyc cos tkaiego, ale po takim okresie czasu to to powinien byc model - kosmos, zeby nadgonic i stanowic jakiekolwiek zagrozenie dla "Niemcow". W tym czasie powinni wypuscic juz co najmniej 4 AR, tymczasem zrobili kolejnego mumina, ale dla kolekcjonerow (4c), ktorego nikt nie widzial, a salony moze beda mialy 2-3 sztuki w Polsce...
159tka bardzo sie w Stanach podoba, moj kuzyn (gusta i mentalnosc pokrywaja sie mniej wiecej ze statystycznym Amerykaninem...jak wpadl do PL, chcial ja w ciemno sprowadzac, jak sie dowiedzial za ile mozna ja kupic to sie usmiechnal, ze tak tanio (ten smaochod seryjnie wyglada jakby kosztowal 200 tys., za podobnie wygladajace beemki sobie tyle zycza... stad tez nie rozumiem po co kombinowac i mydlic oczy, ze picuja auto na rynek amerykanski... Patrzac na jakos wykonania i materialy, cena 159tki na wejsciu wcale duza nie byla, pod koniec sprzedazy 100k za takie auto to ze swieca szukac podobnie wyposazonej Audi czy BMW, a wykonanie podobne. Zabraklo koncepcji, wizji itp. do kogo adresuja ten model, zabraklo innych modeli...
Przy tym wszystkim nie atakowalbym Giulietty (mimo ze to nie moja bajka stylistycznie), to zrobila tez konkretna robote i wielu osobom sie podoba. Nabywcy w wiekszosci zadowoleni. Przkoemarzanie sie, ktory model jest lepszy, czy ile jest alfy w alfie jest bezsensu, to troche jak dzieci w piaskownicy.
Dla nas wszystkich powinno byc wazne zeby firma produkowala samochody, takie w ktorym kazdy odnalazlby cos dla siebie.
Ostatnio edytowane przez szewi ; 19-07-2013 o 10:45
Skoro 8C wzbudziło taki zachwyt, mogli sobie przynajmniej zadać trud wykonania na jej podstawie wizualizacji Giulii lub kontynuować 159, by zyskać trochę czasu na przygotowanie Giulii. Zyskali by tych kilka (zmarnowanych) lat.
Na pewno byłoby to możliwe,bo sam z ciekawości kiedyś to zrobiłem i nie musiała by tak wyglądać ostatecznie ale myśl chyba nie jest beznadziejna...
Fachmany z Centro Stile dopieściłyby to i dograli proporcje.
dokladnie Wegorz :-) te wizki zajefajne, jakby tak to zrobili.... Gdyby jednak nastepczyni 159 tak wygladala jak na Twoich wizkach to by przebila maseraki, ferrari z 8c wlacznie, wiec niby sie wzorowali na 8c robiac nastepna serie, ale wyszlo jak wyszlo i opinie sa podzielonew ogole sam manewr z 8c wg mnie byl beznadziejny. Zrobili cos pieknego niedostepnego dla nikogo i ciezko pozniej na bazie tego zrobic cos tak samo pieknego dla rynku masowego, zeby to kosztowalo 4 razy taniej niz takie 8c... - wiec za duzo zmienili, auta zlagodnialy i wyszly takie troche karykatury 8c. Teraz spuscili z tonu przy 4c, ale nadal jest to auto simesznie przerysowane wg mnie, ktore nic w tej sytuacji nie zmieni. To efekt braku strategii, braku planowania i trzymania sie tego planu. Marka nie wie czy chce byc premium dla wybranych i kolekcjonerow, czy produkowac masowo wyrozniajace sie samochody, a jak juz cos planuje to potem i tak ten plan sie kupy nie trzyma i jest sto razy zmieniany. Majac zaplecze w postaci Chryslera i umiejetnosc projektowania pieknych aut powinni z tego juz dawno skorzystac, a jak nie mieli pomyslu to mogli jak piszesz zrobic na bazie 8c (tylko wtedy wyrolowali by klientow ktorzy zaplacili xxx tys na 8c produkujac cos jeszcze ladniejszego i 4 razy tanszego
Dlatego uwazam ze 8c w takiej opcji, cenie i czasie nie powinien nigdy powstac - w jego miejsce powinien powstac sedan (nastepca 159 jak na twoich wizkach + cos wiekszego - limo nastepca 166), SW, terenowka oraz roadster 6c (takie cos wygladajace jak 8c) i to wszyskto powinno wyjsc w podobnym czasie i w spojnej strategii cenowej (6c z dobra v6 w tej gamie powinien byc wyceniony podobnie jak z4 w BMW). JAk juz chceli wsadzac v8 to mogli zrobic 8c na koncu w najmocniejszej opcji ale tez podejsc rozsadnie do ceny i ilosci wyprodukowanych sztuk.
Nazwy np Giulia, MiTo wg mnie sa nietrafione, mimo szczytnych odniesien do historii...Mogli pozostac przy numerkach, albo wymyslic cos oryginalnego typu PandionDlaczego nie rozwineli tego prototypu ?
Jak slysze Giulia, Gulietta to od razu pierwsze skojarzenia mam takie: kragle auto, kobieta
Ciekawe czy doczekamy czasu kiedy w salonach beda staly powiedzmy 4 rozne modele alfy...Ostatnio jak wszedlem gdzies do Faita to mieli same Julki![]()
Ostatnio edytowane przez szewi ; 19-07-2013 o 14:29
Może ortodoksyjni Alfaholicy się oburzą ale po swoich próbach narysowania jakiejś Alfy dochodziłem do wniosku,że punktem który otworzy możliwość wymyślenia jej nowej twarzy będzie nowy projekt scudetto. To ono narzuca przetłoczenia maski,wszystko inne (lampy wloty, itp.) musi się temu podporządkować aby całość była w miarę spójna.Z tyłem nigdy nie ma problemów bo to dla projektatnów pole do popisu i niemal zero ograniczeń.Dowód ? - MITO.Od bocznych lusterek aż po tylny zderzak to 100% seksapilu.Da się? Da się.Do przerobienia przodu podchodziłem dwa razy i kiedy tylko zaczynałem od klasycznego scudetto nie dało się nic mądrego wymyślić ale w końcu zrobię przód Mito, wrzucę na forum i położę głowę pod topór...
![]()