Witam was koledzy![]()
Mam pewien problem z mechanizmem zmiany biegów. Zakupiłem lewarek zmiany biegów razem z plastikowymi elementami oraz linkami, wymieniłem wszystko i tu zaczął się mój problem. Powód wymiany, połamany plastik przy lewarku, wiec kupiłem okazyjnie całość. Samochód jakiś czas stał i chciałem wrzucić wsteczny niestety ciężko wchodził aż w końcu za mocno musiałem nacisnąć i połamałem. okazało się że już tam poprzednik grzebał nic nie wymieniał tylko pokleił. Wymieniłem ten cały zestaw i niestety biegi bardzo ciężko chodziły wszedłem na wasze forum obczaiłem co mam zrobić. Przyczyna była że przy mechanizmie przy silniku gdzie podpina się linkę trzeba tą tulejkę wyszlifować i po kłopocie, więc tak zrobiłem. Z tym że nie mogłem wybić tej tulejki więc postanowiłem ten cały mechanizm wykręcić i tu był mój błąd. Wykręciłem wyjąłem(trochę musiałem pomanewrować), wybiłem, wyszlifowałem zamontowałem w mechanizmie i już widziałem że śmiga tak jak trzeba, teraz co do wkładania na swoje miejsce ustawiłem te widełki i włożyłem cały mechanizm (w miedzy czasie kolega bawił się lewarkiem jak wkładałem a linki były podpięte). Musiało się coś przestawić bo da się obudowę ustawić na miejsce śrub ale lewarek wtedy jest w dole nie da się do góry, obecnie jest na jakimś biegu a z tego co wiem to musi być na luzie żeby ustawić, nie mogę w ogóle wyciągnąć tego ustawiam na swoje miejsce próbuje zmieniać biegi nie mogę, jest jakiś ustawiony bieg, delikatnie na odpalonym puszczałem sprzęgło i na pewno jest jakiś bieg.
dołączam fotki obecnej sytuacji proszę was o pomoc, nie wiem nawet jak ta część się nazywa żeby zobaczyć dokładnie na zdjęciu jak wygląda, czy da się coś zrobić samemu bez odkręcani skrzyni? Proszę o pomoc z góry dzięki ALFAHOLICY
![]()