Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: nowe sprzęgło po 100m amen... co to może być?

shimmi
    Gość

Question nowe sprzęgło po 100m amen... co to może być?

Witam. Zacznę od początku... W Alfie (156 2.4JTD) mojego ojca rozsypało się sprzęgło. Po wyjęciu skrzyni okazało się że tarcza jak i docisk były do niczego. O dziwo dwumas w bardzo dobrym stanie. Papa znalazł jakiś tam docisk i tarcze nowe ale za śmiesznie małe pieniądze. Pomogłem mu w zmontowaniu wszystkiego i gdy odpaliłem samochód sprzęgło na samej górze latało luźno i łapało przy dole. Dosłownie gdy przejechałem parę metrów nie chciało odbić i działało ledwo co na przestrzeni paru centymetrów. Udało mi się wrzucić na "luz" ale sprzęgło odbiło i pedał stał się twardy, że nie idzie go wgnieść. Na linkę i alfa do garażu.
    W skrócie nowe sprzęgło po paru metrach przestało działać i nie idzie go wgnieść! Co może być przyczyna? Bo aż wierzyć mi się nie chce że sprzęgło co fakt jakiejś firmy krzak popsuło by się po paru metrach jazdy!
    Ojciec już chce belle dać na szrot a wiekowy już jego ojciec czyli mój dziadek wkurza mówiąc, że w niemieckich samochodach tak się nie dzieje

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

odwrotnie tarcza zalozona
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Skoro firma krzak to mogą być tam cuda - skrzynia do zrzucenia i tak jest - resztę będzie widać co się stało

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

shimmi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Gepard Zobacz post
    odwrotnie tarcza zalozona
    nie no tak to aż nie ;P takiej gafy raczej nie ma. Jutro może bedę uczestniczył w "grzebaniu" to coś będę myślał. Mi osobiście wydaje się, że może to być coś nie tak z tą pompką, która wypycha łopatkę w skrzyni.
    Cytat Napisał cinas Zobacz post
    Skoro firma krzak to mogą być tam cuda - skrzynia do zrzucenia i tak jest - resztę będzie widać co się stało
    z tym się mogę zgodzić bo cena tego docisku i tarczy jak się dowiedziałem to aż nie mogłem uwierzyć.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Ja forda kupiłem też z nówka sprzegłem a ciągle coś w nim telepotało i nie odbijało dobrze. Po ściągnięciu skrzyni okazało się że sprzęgło faktycznie nowe tylko już rozsypane i do wymiany na porządny sprzęt dodatkowo łożysko wyciskowe przy tym poszło.

W mitsubishi powiedzieli by że nie umiesz jeździ dieslem

shimmi
    Gość

Domyślnie

Opisuje teraz co się dowiedziałem. Łożysko oporowe nie wbiło się dobrze w słoneczko i przez to tak dziwnie działało te sprzęgło. Starszy mówił, że zdemontował pompkę, wsadził łyche i pieprznął młotkiem przez co w rezultacie łożysko odpowiednio wbiło się. I teraz niby jest dobrze. Miejmy nadzieje, że te sprzęgło trochę pochodzi bo cena była groźna (dopukać)

kowal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał shimmi Zobacz post
    Opisuje teraz co się dowiedziałem. Łożysko oporowe nie wbiło się dobrze w słoneczko i przez to tak dziwnie działało te sprzęgło. Starszy mówił, że zdemontował pompkę, wsadził łyche i pieprznął młotkiem przez co w rezultacie łożysko odpowiednio wbiło się. I teraz niby jest dobrze. Miejmy nadzieje, że te sprzęgło trochę pochodzi bo cena była groźna (dopukać)
    Miałem tak samo w 2.4jtd po zamontowaniu sprzęgła, wystarczyło odepchnąć łapę i przypierdzielić młotkiem. Łożysko wskoczyło w słoneczko i jest już ok, mi to się zdarzyło po ok 300km przejechanych. Pedał sprzęgła był twardy bo wysprzęglik był maksymalnie wypchany, a Ty pewnie ręcznie podniosłeś pedał do góry. Dla wszystkich przy wymianie sprzęgła polecam kilka racy popukać w łapę, manual wymiany jest na forum.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Swoją drogą kolego shimmi ciekawą masz rodzine

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000