Panowie może dziwne pytanie. Olej w skrzynie biegów wymienia się w ogóle i jest zalecane przy jakimś konkretnym przebiegu ? Klapy w kolektorze w autach 1,9 150KM po liftingu w 2008 roku też mogą sprawiać problem i trzeba je zapobiegawczo wymienić lub usunąć? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Temat klap pojawiał się tutaj chyba już z 10 razy. PRZEDE WSZYSTKIM kolektory pozmianowe (plastikowe Magneti Marelli) podatne są na urwanie klap i zniszczenie tym samym silnika. W kolektorach Pierburga (aluminiowe) jeszcze takiej przypadłości nie miałem.
- - - Updated - - -
No to ja zaoszczędzone conajmniej 900 PLN wolałbym włożyć w coś innego... Ale różną ludzie mają filozofię![]()
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
A byly pozmianowe Pierburg? Dostalem taka informacje ze sklepmoto (maja za 940 zl), ale zastanawiam sie, czy dobrze sprawdzili.
Tomek, z tym wywaleniem klap chodzi mi tez o to, ze na jakis czas mialbym unieruchomiony samochod, a potrzebuje go codziennie. Jak kupie nowy to razem z rozrzadem wymienia mi go w jeden dzien.
Gary, Przy wymianie rozrządu wyjmujesz kolektor i ukręcasz klapki. To kwestia 5-10 minut! Nie wiem skąd teorie o unieruchomionym aucie...
No cóż, bierzesz szczypce, łapiesz za klapkę, trochę w lewo, trochę w prawo... ale, żeby od razu wysyłać kolektor do firmy i jeszcze za to płacić ?!
Zrobisz jak chcesz, pozdrawiam.