Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: klimatyzacja

Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    Stelvio 2.0 280 - były:159 SW 1.9 16V JTDm Q i 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

odgrzeję kotleta ... rzeczywiście winne jest w sprzęgiełku sprezarki ... napięcie na sprężarce jest, elektromagnes ok, ale jak się silnik mocno nagrzeje to sprzęgło nie załapuje. Podanie napięcia "na krótko" też nie pomaga. Auto się wystudzi i klima działa znowu bez problemu. Czy ktos ma może rysunek, jak to sprzegło elektromagnetyczne jest zbudowane ??
    Pozdrawiam - Brt

Mieszka w
    RIO
    Auto

Domyślnie

Zastanawia mnie jeszcze jedno, mianowicie czy problem będzie natury mechanicznej czy elektrycznej. Bo gdy sprzęgiełko nie załapuje, to cewka nie pobiera żadnego prądu gdy się poda na nią napięcie, a spodziewałbym się ,ze jednak będzie mimo wszystko "coś" brać. Czy cewka jest zabezpieczona termicznie i czy ten "termik" może własnie tak reagować ? Czy też jednak problem tkwi jedynie w części mechanicznej sprzegiełka ? I jeszcze jedno pytanie, czy da się rozebrać częśc sprzęgającą sprężarki bez jej demontażu z samochodu ?
    Pozdrawiam - Brt

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

wejdz w szukajke, za wysokie ciśnienie/ za dużo czynnika tez może powodować wyłączenie klimy , by ci układu nie rozczsczelnic , jest wiele możliwości nie działającej klimy tak jak przedmówcy pisali

Mieszka w
    RIO
    Auto

Domyślnie

Kolego ... nie mam za dużo czynnika ... napięcie na sprężarce jest, tylko ona sama się nie włącza i jak wyzej pisałem nawet podanie napiecia bezpośrednio z akumulatora na sprzęgło sprężarki nie powoduje jej włączenia. Układ był nabity i sprawdzony ciśnieniowo i wszystko działa jak trzeba. Presostat jest sprawny pod wzgledem elektrycznym. Probelm tkwi tylko w sprzęgle elektromagnetycznym, które po rozgrzaniu "nie łapie" i tego problemu dotyczą moje pytania.
    Ostatnio edytowane przez Brt ; 29-07-2013 o 08:30
    Pozdrawiam - Brt

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Zawsze możesz rozkręcić i sprawdzić o co kaman z tym sprzęgłem. Jak będziesz miał fart to może problem rozwiąże jakieś czyszczenie. Ale raczej to jest problem na uzwojeniu które przy podwyższonej temperaturze po prostu dostaje przebicia. Będziesz musiał je wtedy wymienić (sprzęgło).

Mieszka w
    RIO
    Auto

Domyślnie

Kompresor w alfach 156 (i nie tylko) to SANDEN SD7V16 i taki sam (różnice są w mocowaniach, konektorze cewki i kole pasowym - ale to nieistotne dla samej konstrukcji sprężarki) jest stosowany w wielu innych markach pojazdów ... m.in. w Roverach/MG (takowe auto miałem wczesniej) i dla zainteresowanych na zaprzyjaźnionej stronie www.roverki.pl znalazłem instrukcję w której bardzo ładnie jest pokazane jak rozebrać sprzęgło sprężarki klimatyzacji:

http://roverki.pl/techniczne-faq/755...matyzacji.html

może komuś się przyda ... mi na pewno rozbieranie spręzarki w następnym tygodniu - moze uda sie to zrobić bez demontażu sprężarki z samochodu ... zobaczymy
    Pozdrawiam - Brt

Mieszka w
    RIO
    Auto

Domyślnie

Tematu ciąg dalszy ...

1. Po wczorajszej nierównej walce stwierdzono, że wykonanie jakichkolwiek napraw na samochodzie na 99% jest niemożliwe ... mało miejsca, przeszkadzaja rurki od wspomagania i łapa silnika. Ponadto od przodu koła pasowego trzeba założyc ściągacz i to jest głównym problemem. Więc czeka mnie wyjmowanie sprężarki, ale to już we wrześniu najwcześniej ...
    2. Problem niewłączania się klimy na ciepło to po prostu zużyte sprzegiełko. Szczelina miedzy kołem pasowym a tarczką która jest przyciągana jest zbyt duża i elektromagnes nie ma siły żeby ją przyciągnać. Popchnięcie nawet minimalne wkrętakiem tarczki powoduje "złapanie" i dalszą pracę oczywiście do momentu wyłączenia silnika lub odłączenia prądu do cewki przez komputer silnika.
    3. Rozebrałem inną sprężarkę klimy (od benzyniaka ale ta sama konstrukcja) i na wałku są załozone podkładki dystansowe, regulujące wielkość szczeliny i myślę, ze spokojnie można je zdemontować, żeby doraźnie naprawić sprzegiełko. Jednocześnie uważam, że jak juz ktoś zrzuci czynnik żeby wyjąć sprezarkę i bedzie miał ją rozebraną, to najlepiej po prostu założyć nowe elementy cierne (są dostępne w sklepach internetowych) i mieć spokój i pewność działania na dłuższy czas. Ja przynajmniej zamierzam tak zrobić.

Mam jeszcze pytanie takie ... czy ktos wie jaka jest seryjnie w nowej spreżarce szerokość szczeliny między kołem pasowym a tarczką sprzęgiełka ??
    Pozdrawiam - Brt