Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: AR 147 2.0. TS - bardzo wysokie spalanie

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

Moje średnie spalanie to 11/100 gazu, ale robie codziennie 200 km z tego 90 % na autostradzie.
    Ten ogień w 2.0 ts to chyba taki z zapalniczki tylko... moja poprzednia puma 1.7 125 KM dawała więcej frajdy z jazdy...przy srednim spalaniu 8/100...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    AR 147 2.0 TS Selespeed

Domyślnie

ja tylko napisałem spalanie z komputera przy konkretnych prędkościach. jechałem autostradom droga równa ani z góry ani pod górę więc sprawdziłem jak mniej więcej to wygląda. średnie spalanie przy normalnej jeździe na trasie czyli do ok.120 km/h też wychodzi mi koło 9-10 l.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Dla porównania moja 1.6TS na autostradzie ustawiony tempomat na 140km/h obroty ok 4200 i spalanie wg komputer ok 9l

Użytkownik Embrion Avatar piotr_p
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 147, 2.0 TS

Domyślnie

Panowie a czy Waszym zdaniem możliwe jest, że pomimo uszkodzenia sondy wynik diagnostyki wskazuje, że wszystko działa poprawnie (w sensie komputer nie jest w stanie odczytać uszkodzenia)?

- - - Updated - - -

Z resztą, żeby nie być gołosłownym. Dziś rano zatankowałem do drugiej kreski od zera. Przejechałem stacja - praca - dom czyli ok. 6 km. Stan wskaźnika prędkości po przejechaniu 6km poniżej:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	l9to0.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	80.0 KB
ID:	103593

- - - Updated - - -

dodam jeszcze, że Alfę kupiłem z wymienioną końcówką wydechu z oryginalnej na Remusa, nie wiem czy to też może mieć wpływ na spalanie

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Wskaźnik paliwa może nie być tak dokładny jak byś chciał, więc mu tak na 100% nie wierz. Znasz pewnie sytuację, że zapala Ci się rezerwa, a po ponownym uruchomieniu silnika już nie świeci i dopiero po paru kilometrach znów się zapala. Komputer też może się nieco mylić. Dlatego jak chcesz dokładnie wiedzieć ile Ci pali, to jedyna słuszna metoda to tankowanie do pełna i wyliczanie na kalkulatorku w smartfonie.

Użytkownik Ogier Avatar kompot
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_p Zobacz post
    Panowie a czy Waszym zdaniem możliwe jest, że pomimo uszkodzenia sondy wynik diagnostyki wskazuje, że wszystko działa poprawnie (w sensie komputer nie jest w stanie odczytać uszkodzenia)?

- - - Updated - - -

Z resztą, żeby nie być gołosłownym. Dziś rano zatankowałem do drugiej kreski od zera. Przejechałem stacja - praca - dom czyli ok. 6 km. Stan wskaźnika prędkości po przejechaniu 6km poniżej:

- - - Updated - - -

dodam jeszcze, że Alfę kupiłem z wymienioną końcówką wydechu z oryginalnej na Remusa, nie wiem czy to też może mieć wpływ na spalanie
    Wskaźnikowi nie wierz, tak jak kolega wyżej podpowiada - pełny bak->dużo kilometrów->pełny bak->wyliczenie spalania.
    Końcówka nie ma wpływu. O ile to sama końcówka.
    Co do sondy jeszcze - podczas diagnostyki należy odczytać wskazania z niej. Sygnał powinien skakać między 0 a 1V dla sondy wąskopasmowej jaką masz u siebie zarówno na postoju jak i podczas normalnej jazdy. Przy pełnym bucie ok. 1 V. Sprawdź to koniecznie.
    PS Nie śmierdzi Ci z wydechu niespalonym paliwem?

Użytkownik Embrion Avatar bloodist
    Auto
    alfa roemo 147 2.0 ts

Domyślnie

Siemka, tez mam ten silniczek, zmieniony układ wydechowy z końcówką sportową plus szerokie opony jak na ten gabaryt autka, a mianowicie 215-45-17" (ma co hulać ) a spalanie na miescie nie przekracza mi 12 litrów przy jeździe 1 odcinka, 2 odcinka, 3 odcinka stop i od nowa, w trasie przy predkościach 110-120 spalanie spada do 7l/100. Poszperaj tak jak koledzy wyżej mówili bo to spalanie nie jest normalne.
    Pozdro mistrze

Użytkownik Embrion Avatar piotr_p
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 147, 2.0 TS

Domyślnie

Panowie,

dzięki za wszystkie sugestie. Podczas przeglądania forum przypomniało mi się jeszcze, że wraz z kontrolką silnika, która świeciła się zimą pojawial się komunikat Motor System Failure. Tym bardziej dziwi mnie, że diagnostyka nie wykazała jakichkolwiek błędów