Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Temat: Spory apetyt mojej Belli na olej :(

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gracekk
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Była: AR 156 SW 1.8 TS, AR 156 SW 2.4 20V. Jest: Passat B6 BMR

Exclamation Spory apetyt mojej Belli na olej :(

Witam, zacznę od początku 24 kwietnia zakupiłem moją Alfę od Kobiety, w dniu kupna Bella miała stan oleju trochę ponad stan min. więc niewiele myśląc postanowiłem jak najszybciej wymienić olej na taki jaki był ( Castrol Magnatec 5w40) przy przebiegu 118 tyś km. Oleju zalałem tak na 3/4 bagnetu i było ok. Ostatnio czekała mnie trasa 800 km i przy sprawdzeniu oleju stan wynosił ciut mniej niż połowę bagnetu to stwierdziłem, że doleje mu kapkę tak na wszelki wypadek. Później przez tydzień jeździłem do pracy to wyniosło jakieś 100 km i na ostatnich dniach urlopowałem się i miałem trasę jakieś 450 km. Po powrocie do domu i sprawdzeniu stanu oleju wynosił prawie na końcówce bagnetu, ale kontrolka się nie zapaliła, dolałem ile mi zostało z wymiany było prawie min. pojechałem do sklepu kupiłem litr i zalałem na oko 750 ml stan oleju podniósł się na 1/2 bagnetu. W tej chwili mam na liczniku jakieś 122 tyś. Zaobserwowałem też, że zbiorniczek od płynu chłodniczego zrobił się bardzo ciemny, nie wiem czy to po wymianie termostatu i płynu chłodzącego na inny (był zielony, a ja zalałem niebieski). Po odkręceniu korka od tego zbiorniczka i rzuceniu okiem do środka zauważyłem taki leki kożuch na wierzchu mieniący się na kolorowo (taki efekt jakby rozlać benzynę na kałużę). Nie wiem czy to może być przyczyna wydmuchaniem uszczelki pod głowicą czy co ? Macie może jakieś sugestie z tym związane ? Może znacie jakiś dobry warsztat w Wałbrzychu lub okolicach ?

Sory za aż takie rozpisanie się Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Gracekk ; 06-08-2013 o 11:47

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Moja sugestia jest taka żebyś napisał do moderatora żeby przeniósł Twój temat do działu 156

Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto

Domyślnie

Zapomniałem dodać czy znacie jakiś dobry warsztat okolicy

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Nie wiem, co i jak, bo nie wywróżę... aleeeeeeee TSy lubią mieć olej na max.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Carlos71
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 145 1.4 TS Pack Sport, jest GT 1.9 JTD

Domyślnie

Ja bym go zalałem innym olejem np. VALVOLINE MAXLIFE 10W40

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Albo albo ^ ^

Dobry olej też sporo zmienia

Valvoline jak najbardziej.

Ja mam MOTUL'a 6100 SYNERGIE 10W40 i też sobie chwalę

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Generalnie to nie miejsce na ten temat .Kontrolka oleju to Ci się zapali jak już panewek nie będzie to nie wskaźnik ilości oleju a jego ciśnienia ja już się zapali to wiedz że coś się dzieje . Ale inna sprawa kolego masz zalany nie odpowiedni olej powinien być 10W40 badz 10W60 do tego dochodzi ze Castrol to nie jest jednak taki super olej i generalnie to ja go unikam i nie zalałbym do czegokolwiek(chociaż pewnie zadowolonych użytkowników nie brak) .Wywal co masz wlej 10W40 (selenia, motul, liquy moly, valvoline, millers) wybierz sobie coś z markowych polecanych olei i daj znać wtedy jaki jest efekt. Drugą stroną medalu jest to że kupiłeś TS'a a ten z natury żre olej - jedne więcej drugi mniej zależnie od stylu jazdy kierownika pareset ml na 1000km przy ciężkiej nodze to nie jest jakiś duży powód do zmartwień (chyba że przy tankowaniu benzyny )

Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto

Domyślnie

Wiem, że to nie to miejsce, już pisałem do moderatora o przeniesienie Myślałem, żeby go zalać półsyntetykiem i tak chyba zrobię jak piszecie, liczyłem się z tym, że TS lubi olej ale nie spodziewałem się aż takiego zużycia A pojeździć na tym oleju jeszcze trochę czy zmienić od razu ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Cytat Napisał Barus91 Zobacz post
    Nie wiem, co i jak, bo nie wywróżę... aleeeeeeee TSy lubią mieć olej na max.
    Powiedzialabym nawet uwielbiaja Mój rekord w poprzedniej AR to 4l na 1000km, dodam, że silnik był po remoncie, co miało obnizyć branie oleju, a jak widać tylko pogorszyło sprawę. Im lepszy olej tym moja Funia szybciej go wpierda...la

Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto

Domyślnie

To na dobrą sprawę po uj wymieniać olej w TS'e skoro ciągle się dolewa świeży ? Wymiana samego filtra powinna wystarczyć