Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

lechu1777
    Gość

Domyślnie

Ale ja nie zamierzam kupować auta od handlarza. Byłoby to auto albo krótko użytkowane w Polsce albo sprowadzone z Niemiec na własną rękę. Przy silniku 1.9 taka zabawa jeszcze by się opłacała. Mam znajomego w tamtych stronach. Znalazłem tam jakieś 2 w Polsce od użytkownika, a nie od handlarza, ale na Alfach się nie znam, po fotkach też wiadomo, że mało co widać. Na mobile.de można coś znaleźć w granicach 5500 euro. Ale mnie zasmuciliście, normalnie w tej cenie samochodu nie da się kupić, już przeleciałem tyle modeli i znowu 159 też proponujecie odrzucić. Zaraz się okaże, że tylko rower w tej cenie

Modele 2004-2006 są dużo gorsze? Co do napraw to ja nie robie tanim kosztem. Części kupuje zawsze z wyższej półki cenowej, ale po prostu naprawiam auta sam, po co mam komuś płacić? Mechanicy są różni, już kiedyś Peugeota daliśmy to ja dziękuje bardzo za mechaników. Jak ktoś robi auto dla siebie to się przykłada, a jak dla kogoś to różnie bywa, tyle powiem.
    Ostatnio edytowane przez lechu1777 ; 11-08-2013 o 21:57

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no tak kolego kupic od uzytkownika,a od alfaholika to tez jest roznica.Uzytkownik uzytkuje auto,a my swiry dbamy zeby wszystko bylo w BDB stanie.Wymiany na czas wszystkiego i usuwanie wszelkich awarii bardzo szybko zeby nie zaszkodzic innym podzespolom.Jak nawet sprowadzisz auto musisz sie liczyc ze napewno cos bedzie w nim do roboty i to moze nawet nie za male pieniadze, bo auta na zachodzie nie stoja w garazach jak u nas tylko jezdza,a nie kazdy jak wspomnialem dba o auto tylko poprostu nim jezdzi i je uzytkuje,a jak sie zacznie sypac albo przebieg ma spory to sprzedaje bo wie ze zaczynaja sie wydatki.Ja Ci nie odradzam.Kupuj ale licz sie ze cos moze wyskoczyc,a sa pewne bolaczki ktore Cie nie omina

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Cytat Napisał lechu1777 Zobacz post
    Witam,

przewertowałem pół forum, ale zdecydowałem się również zarejestrować. Zapewne kilka z moich pytan ma gdzieś swoją odpowiedź, ale nie wiem czy jest ktoś to zdołał przejrzeć wszystko na forum, bo jest tego mase! Otóż niedawno sprzedałem swojego poczciwego Leona 1M 1.9TDI 90KM, którym jeździło się bardzo przyjemnie, ale przyszedł czas na coś świeższego i wygodniejszego. Przewertowałem sporo i poważnie zastanawiam się nad Alfą 159, pomimo przeróżnych opinii na jej temat. Interesuje mnie silnik 1.9 i myślałem o 120KM wersji, ale baaaaardzo wiele osób na forum krzyczy, że auto nie jedzie. Mógłby ktoś to porównać z takim 90KM Leonem o wadze ~1350kg? Chciałbym aby auto szło lepiej, ale nie potrzeba mi też wyścigówki, nie ścigam się ze świateł, nie wariuje przy kumplach, ale lubie mieć jakąś tam dynamikę do wyprzedzania szczególnie. Taką dynamikę użyteczną, a nie do lansowania. Do tego wygląd tego pięknego auta mi starczy Druga sprawa wyszukałem, że najbezpieczniej kupić Alfę 2007r (biorąc pod uwagę starsze auta), ponieważ ma wyeliminowane różne powtarzające się problemy. Mój budżet wynosi ~23k PLN, czy jest w tej kwocie w ogóle sens myśleć o takim aucie? Szukam ofert tak do 24000zł z hakiem (wiadomo będę się targować). Czy biorąc pod uwagę silnik 120KM mogę myśleć o rocznikach 2005 i 2006 również? Chciałbym aby auto było bezawaryjne. Liczę się z kosztami np. wywalenia filtra cząstek stałych czy lekka przeróbka egr, typowe wymiany części eksploatacyjnych, ale ogólnie chciałbym, aby auto było niezawodne na ile to możliwe i biorąc pod uwagę brak błędów własnych tzn. od zawsze jeźdżę dieslami, więc teoretycznie wiem jak się z nimi obchodzić. Czy czegoś takiego można wymagać od Alfy 159? Mam jeszcze pytanie odnośnie właśnie napraw. Czytałem, że części kosztują tyle co do innych aut np. VAG i nie ma tutaj wielkiego problemu. A jak to jest z naprawą Alfy? Generalnie to naprawiamy i dbamy o auta sami (również takie firmowe, które robią po 700-800km dziennie) i chciałbym, aby i tutaj nie trzeba było jeździć do specjalnie wyposażonych punktów, a wszystko sobie zrobić samemu na podwórku. Czy do Alfy jest jakiś interfejs, który można za grosze kupić czy nie wymaga ingerencji komputera w ogóle? Fajnie jakby ktoś też porównał w naprawie silnik 1.9 120KM i 1.9 150KM (zastanawiam się lekko nad 150KM, ale boję się spalania za dużego chociaż wiem, że i tak i tak tak nisko jak Leonem 1M nie zejdę), są jakieś różnice? Pytam dlatego, że nigdy nie mieliśmy Alfy ani nawet auta z czymkolwiek fiatowskim. Były Peugeoty, Seat, Nissan, Citroen, Toyota, ale one chyba nie mają wiele wspólnego. Zastanawiałem się jeszcze nad SuperB, ale Alfa i ładniejsza i lepiej wyposażona w zasadzie. U mnie zwykle jeżdżą w aucie 2 osoby, czasem 3, więc wielkość Alfy chyba nie przeszkodzi w niczym.

Dzięki za jakąś pomoc, a ja dalej lecę wertować forum
    Ja jestem albo bardzie będę (na przyszłą wiosnę) w podobnej sytuacji jak Ty.
    Obecnie jeżdżę Octavią 1.9TDI tylko 110KM i myślę już powoli o czymś świeżym. Oczywiście mocno biorę pod uwagę nowszą Octavię np 2008r. bo te auta sobię chwalę ale BARDZO podoba mi się Alfa 159
    Też sporo już tutaj poczytałem w temacie tych aut i najprawdopodobniej wybór padłby na silnik 1.9 120KM. Ogólnie to wolałbym teraz mieć auto benzynowe gdyż robię małe przebiegi i głównie miasto (ok 6-7 tys km/rok) ale Alfy raczej nie polecają w benzynie.
    U mnie jest z budżetem ciut lepiej niż u ciebie, bo na dzień dzisiejszy miałbym 30-32tys zł ale wolałbym kupić np 2008 rocznik.
    Faktycznie sporo osób pisze że 120KM w Alfie to trochę mało przy takiej wadze i też się zastanawiam jak faktycznie ciągnie ten silnik w porównaniu do mojej Octavi 110KM.
    Pisałeś o naprawach we własnym zakresie i ktoś skomentował, że to nie bardzo wpłynie na auto. NIE ZGADZAM SIĘ!!! Ja może super mechanikiem nie jestem ale podstawowe rzeczy (hamulce, zawieszenie, płyny, filtry itp.) potrafię sam zrobić (mam też kolegów w robocie) i robię cały czas w swojej Octavii,a kupuje części renomowanych firm. Tutaj myślę, że wcale nie trzeba z wszystkim jeździć do warsztatów czy serwisów.
    Ja póki co śledzę temat i pewnie trzeba by było się przejechać jaką alfą by coś więcej mówić ale nie wykluczone, że kupię (patrzę też na Octavię2 oraz Mondeo mk4).

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

jeżeli chodzi o koszty eksploatacyjne... jeden kolega chce się przesiąść z Leona 1.9 tdi a drugi z skody octavi Tdi - ok .
    Jednak trzeba wziąć pod uwagę to że wspominane auta są to pojazdy z niższej klasy niż 159. Już samo to będzie generowało wyższe koszty utrzymania. Kolejna sprawa że są to auta z koncernu VW. Wiele części jest wspólnych i to sprawia że jest więcej zamienników i używanych podzespołów. Następnie wspomnę o tym że konstrukcyjnie Leon i Octavia to też zupełnie inna historia niż 159. Dwa pierwsze są znacznie w prostsze w samoobsłudze. W 159 z racji nowszej konstrukcji jest dużo więcej elektroniki. Oczywiście część spraw można wymienić/naprawić samemu...
    Reasumując, tak czy siak musicie Panowie liczyć się z tym że koszty utrzymania/eksploatacji nie będą na takim samym poziomie co w Octavi i Leonie.
    Nawet jak kupicie doinwestowany egzemplarz.
    lechu1777 : "Modele 2004-2006 są dużo gorsze?" - /start od 2005/ w Twoim przedziale cenowym to niestety nie możesz stawiać takich warunków

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Olej555 Jeżeli chodzi o koszty części to sprawdziłem sobie te podstawowe (hamulce, zawieszenie, rozrząd, filtry, płyny) i okazało się, że w zasadzie to tylko zawieszenie (wahacze) są drogie a nawet dużo droższe niż w mojej Octavii. Cała reszta wychodzi tak samo. Nawet kpl rozrząd kosztuje tyle samo a nawet mniej w AR niż Octavii (za kpl rozrządu do Mojej octavi trzeba dać ok 550zł z pompą wody).
    Jeżeli chodzi o samą elektronikę albo sprawy typowo silnikowe to nigdy się do tego nie brałem i oddawałem do mechanika (tylko świece sam wymieniałem).

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

masz racje, trochę się zapędziłem... w głowie miałem ceny części do 2.4 jtd ( rozrząd+wymiana, hamulce, dwumasa, sprzęgło) . Ważne, żeby znać ogarniętego mechanika od alf żeby nie naprawiał na chybił trafił.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Olej555 Dobry (ogarnięty) mechanik to podstawa, a o takich to często jest trudno niestety.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Osobiście uważam, że 90% napraw w moim samochodzie zrobiłby każdy rzetelny mechanik, który wie do czego służą klucze i uważnie wykonuje swoją pracę. To nie jest skomplikowane w naprawie auto, nie ma tutaj jakiejś "magii" jak w hydraulicznym zawieszeniu citroena. Jest prosty diesel z prostym zawieszeniem, prostym wyposażeniem (oczywiście "prostym" jak na dzisiejsze czasy). Co innego diagnoza – która wymaga doświadczenia, po to by nie błądzić po omacku, nie wymieniać w ciemno sprawnych elementów. Choć i dobre doświadczenie to czasem za mało – sam mam problem ze spadkiem doładowania i nawet doświadczeni w 159 z JTD mechanicy nie potrafią poradzili sobie z problemem.

Co do kosztów eksploatacji – to porównywanie części rozrządu to trochę za mało. W 159 potrafi się zużyć/zepsuć trochę więcej rzeczy niż tylko rozrząd. Nawet elementy okołorozrządowe, które mogą się zużyć, mogą potroić koszt naprawy, np. można spokojnie skończyć na wymianie rozrządu za 2500 zł (sumarycznie w wymianą paska osprzętu, koła pasowego, poprawianiu kolektora dolotowego, może też wydechowego) – a to wszystko podczas jednej naprawy, bo wtedy jest najłatwiejszy dostęp do osprzętu silnika. To tylko przykład, ale podobnie jest choćby z zawieszeniem (w sumie średnio-drogim), ale jak trafimy na auto z pękniętą sprężyną to nagle jesteśmy 600-1000 zł w plecy, bo obecnie nie ma dostępnych w Polsce zamienników (wyprzedane). Niestety często będzie drożej niż w Octavii, trzeba się z tym liczyć. Przy przebiegu 6 czy 8 tys rocznie to akurat nie jest duży problem, ale jak się przejeżdża 30-40 tys rocznie to wtedy w 3 lata może uzbierać się trochę napraw do wykonania.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 12-08-2013 o 13:38

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

no właśnie problemem może być "pseudo" rzetelny mechanik i diagnostyka problemu. Jak się źle trafi do diagnostyka może być droższa niż naprawa

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Koledzy nie straszcie nowych potencjalnych uzytkownikow - 159 to dobre wozki, trzeba kupic ogarniety egzemplarz, ze sprawdzonego zrodla i tyle - to akurat dotyczy kazdego zakupu auta uzywanego. Dostep do czesci i zamiennikow jest duzy, co sie psuje i na co zwracac uwage tez wiadomo (w tym watku wiele razy walkowane :-)