Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Temat: Koszty napraw typowych usterek w 147 JTD i TS.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar master007
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD Distinictive 2001r

Domyślnie

Wczoraj w trasie 1.9 JTD w 3 osoby na pokladzie spalil mi 5.05 (mniej wiecej ) na 100km. W jedna strone jechalem roznie (gdzie się dało 120-130 + wlaczona klima) a w druga juz bardzo oszczednie i nie przekraczalem 90km/h
    Co jak co 1.9 JTD naprawde potrafi być baaardzo ekonomiczny. W zeszłym roku wyjezdzalem do Slowenii na pol roku i z Lublina do Tomaszowa Lubelskiego i potem jechalem na Barwinek. Na stacji okolo 30km przed Barwinkiem dotankowalem i nie wiem jak to mozliwe ale weszło mi tylko paliwa za 78zł...... a zrobilem troche ponad 300km z samochodem zaladowanym jak Rumun (po sam dach)
    Alfa 145 1.4 TS
    Alfa 146 1.4 TS
    Alfa 147 1.9 JTD http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tinictive.html

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Fajne wyniki, napawają optymizmem. Koszta 100km niewiele większe od LPG, zwłaszcza jak gaz dojdzie do ceny zimowej 2,8 zł.

Martwią mnie koszta napraw, ale w benzynie też jest co wymieniać i koszta nie są aż takie niskie. Zrobię sobie jeszcze kalkulację i podejmę ostateczną decyzję. Jestem jednak bardziej nastawiony na JTD.

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Ja gdybym nie robił sobie sam z autem i gdybym sam sobie nie serwisował LPG to pewnie bym brał diesla. W TS też jest się co zepsuć a jak jeszcze dorwie się jakiś "montażysta" do zakładania LPG to katastrofa może być bardzo bolesna. Nie raz widziałem co potrafią zrobić instalatorzy w aucie. Jest jeszcze jedno ale. Diesel musi być sprawdzony bo jak na wstępie się posypie to nie będzie miło i wtedy żadna oszczędność.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Kalkulację można robić przy nowym aucie z gwarancją.Kupując np 10 letnie auto wszystko może się zepsuć.Musisz wybrać czym wolisz jeździć i wybrać w miarę zadbany egzemplarz oraz przygotować się na wydatki servisowe.pakiet startowy + naprawy.Nikt nie sprzedaje auta idealnego.zawsze trzeba włożyć parę złotych.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barat
    Mieszka w
    Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
    Auto
    Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]

Domyślnie

Cytat Napisał Rufi76 Zobacz post
    barat a ty podajesz średnie spalanie z tego co komp pokazuje czy z zapisków ile wlałeś i ile km zrobiłeś?
    Zawsze z dystrybutora Po to właśnie prowadzę motostat
    @ Mój ALF

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

To a to faktycznie niewiele. Ja jednak diesle omijam szerokim łukiem. Oszczędności się robi żeby potem jednorazowo to zostawić u mechanika.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Rufi76 - Zgadzam się z tobą w 100% oszczędności jakie uda ci się zaoszczędzić zostawisz w warsztacie przy naprawie jtdka, do tego powiem może śmiele ja np nie brałbym juz JTD, z racji tego że jak dla mnie nie okazał się oszczędniejszy i twardszy wręcz przeciwnie, musiałem zostawić tyle co paląca 15l/100 benzyna. Poza tym teraz diesel to tykająca bomba, to się nie załączy turbina, to dymi, do tego czasem niechce zapalić bo świeca nie grzeje, to zimą aku padnie a jak to diesel bez mocy nie zapali. Każdy ma swoje wady i zalety ja już wiem, że diesel to jedna wielka ściema, i na prawde nie warto się w to bawić, chyba że robisz 5 tyś km miesięcznie... *taka moja mała skromna opinia, a to że lejesz o 1/2 litry więcej benzyny nie oznacza że diesel przejedzie to taniej (w późniejszym okresie)

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Gdyby 147 po FL z 2.0 TS było osiągalne na rynku wtórnym to by nie było tego tematu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Kup 1.6 TS 120KM.Daje radę.I nawet 200 na autobanie pójdzie.Spalanie wiadomo że wyższe od diesla ale tragedii nie ma. Miasto ok 9l ,trasa to nawet ok 6.5l można zejść.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Rozumiem cię doskonale, miałem kolege kupił sobie diesla chwalił się że pali 4l na 100km, padły mu 3 pompo wtryski z 4, zapłacił 6 tyś zł, i się rozpłakał taką miał oszczędność, w naszych autach akuratnio to nie występuje ale podaje tylko przykład, jakie są czasem przygody z dieslem zresztą ja też nie jestem w tej sytuacji obojętny bo koszta miałem już w tej chwili od 2 lat użytkowania w granicach 4 tyś zł, poza tym radzę ci osobiście wybrać dobrego mechanika, a nawet i serwis alfa to nie jest auto jak każde inne, to jest auto z duszą.. A jako moją skromną opinię nie szukaj zbyt długo bo im dłużeszj szukasz tym dłuższy bubel kupisz.. no i jak kolega wyżej napisał omijaj komisy samochodowe..