Dzwina sprawa skoro żadnych objawów nie wskazywało wcześnieja jaki przebieg auta??
też stawiam na wtrysk.
Ostatnio miałem vectre w benzynie. Moc była ok a tu nagle bum wypaliło tłok tak z dnia na dzień. Może nie wyglądało to tak drastycznie ale i temperatury są inne.
kurcze jak to czytam to zaczynam się obawiać o swoją niby chodzi idealnie, ale przebieg 240tyś robi swoje, koledzy jakie mieliście przebiegi na silniku ?
U mnie wtryskiwacze są jak najbardziej ok, na początku będzie sprawdzony luz na zaworach, ale to mało prawdopodobne, że aż tak to postukuje.
Silnik silnikowi nie równy, kto wie ile tak naprawdę miał przebiegu, ale to taka dość częsta przypadłość nowych diesli z cr, denko tłoka ma wgłębienie przez co jest osłabione, wtrysk cr daje o wiele za duże ciśnienie jak przelewa i katastrofa gotowa.
Źle się wyraziłem w tłoku powstaje za duże ciśnienie jak przelewa wtrysk![]()
Ludzie, nie siejcie paniki. Czytałem o przypadkach w 2.4 JTD, że korba wyszła na spacer, no zdarza się czasem, ale nie tak często aby się tym martwić. Użytkownicy Alf jeżdżą TS'ami na wakacje po kilka tyś. km i nic się nie dzieje, a Ty się boisz o swojego JTD'ka. Te 2.4 JTD widywałem na Autoscout z przebiegami 400 i 500 tyś. km, auta jeżdżące do sprzedaży. Ważne aby serwisować na czas, zmieniać olej regularnie, wszelakie odchyły od pracy diagnozować i usuwać od razu, a motor ten Ci będzie służył. Podobnie jak i każdy inny, TS czy JTD. Jedyne nad czym możesz się głowić to oryginalny przebieg auta i jego historia, bo to jest powodem problemów z naszymi autami.
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
gdzie to wyczytałeś?
Lejący wtryskiwacz daje za dużo paliwa ( nie domyka się bądz końcówka jest nie szczelna ) . Za dużó paliwa równa się za wysokie EGT i tłok spływa do miski.
Najszybciej sprawdzidz wyciągając wtryski i widzimy czy końcówka jest wilgotna czy okopcona. Jak jest na niej za dużo nagaru lub wręcz jest nim obklejona to wtrysk do wymiany