Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar p1otr
    Auto
    BMW x3 2.0d, była Alfa 159 1.9jtd 8v '08, wcześniej Hyundai Tiburon 2.0 '04

Domyślnie

Cytat Napisał strazakp Zobacz post
    To moja :-) Pisz na priv jak masz jakieś pytania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał vector Zobacz post
    Witam,

Przegladając ogłoszenia dotyczące AR 159 zauważyłem, że wiele z nich posiada nawigację Pioneera.
    Czy była ona montowana fabrycznie?

Pozdrawiam,
    Vector
    chyba nie.Wydaje mi sie ze to dokladane navi ale o wiele lepsze niz seryjne bo seryjne sa o kant d...rozbic(podobno)

vector
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    czekalem az ktos ja wrzuci.Kiedys przegladalem allegro.Zobacz pod maske.Brakuje elementow w tych okraglych otworach pasa przedniego, zbiorniczek wspomagania wyglada na nowke.Zderzak lekko otarty tak da niepoznaki,zeby nie bylo ze jest w super stanie i zeby odwrocic uwage.To napeno niezla mina

- - - Updated - - -

a no i brak popielniczki bo napewno nie bylo palone.Co Ty chcesz za 22 tys 2008 rocznik kupic??

Nie spodziewam się majonezu za tą cenę ( dochodzi jeszcze akcyza) i zdaję sobie sprawę, że trzeba w nią trochę zainwestować tylko jestem ciekaw ile?
    Stąd moje pytanie czy ktoś ją juz oglądał na żywo bo może nie będę musiał jechać i sam oceniać
    Przebieg mnie nie przeraża bo w te 130 tyś. które są w wiekszości ogłoszeń to ja nie wierzę

Pozdrawiam,
    Vector

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał vector Zobacz post
    trzeba w nią trochę zainwestować tylko jestem ciekaw ile?
    Kiedyś spotkałem właściciela, który tanio kupił 159 1.9 jtd 16v i 10 tysięcy to było za mało, żeby auto miało usunięte wszystkie wady. A nie zepsuło mu się ani turbo, ani wtryski, ani sprzęgło.

Użytkownik Ogier
    Auto
    Stelvio Veloce MY22

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    czekalem az ktos ja wrzuci.Kiedys przegladalem allegro.Zobacz pod maske.Brakuje elementow w tych okraglych otworach pasa przedniego, zbiorniczek wspomagania wyglada na nowke.Zderzak lekko otarty tak da niepoznaki,zeby nie bylo ze jest w super stanie i zeby odwrocic uwage.To napeno niezla mina

- - - Updated - - -

a no i brak popielniczki bo napewno nie bylo palone.Co Ty chcesz za 22 tys 2008 rocznik kupic??
    Strzelam, że nie będzie też poduszki kierowcy... ktoś nieudolnie, w jakimś Paintcie, chciał to zatuszowac na zdjęciach

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    mam podobnie zdanie jak krissis. Czarny_28 - nie chodzi o to że dizle są drogie w eksploatacji ale, że są droższe niż benzyny.
    -w zakupie są droższe; -częściej trzeba wymieniać płyny/filtry -egry, dpfy, trurbiny -droższe dwumasy ...itd... to są koszty o których przy zakupie dizla częstą się zapomina. Samo niższe zużycie paliwa to nie wszystko... Przy niższych przebiegach warto pomyśleć o benzynie.
    Diesel ZAWSZE będzie się po części zwracał w kosztach paliwa. Benzyna NIGDY, z wyjątkiem 1.8 MPi, którego można zagazować (pomijam fakt, że ten silnik do 159 nadaje się jak pióropusz dla krokodyla). I optymistyczne założenie, że benzynowe jednostki będą mniej problematyczne runie bardzo szybko w gruzach w sytuacji, gdy wystąpią w nich problemy typu naciągnięty łańcuch rozrządu (JTS), turbosprężarka/dwumas (TBi), cokolwiek 3.2 V6 (większość napraw wymaga demontażu jednostki napędowej).
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Diesel ZAWSZE będzie się po części zwracał w kosztach paliwa. Benzyna NIGDY, z wyjątkiem 1.8 MPi, którego można zagazować (pomijam fakt, że ten silnik do 159 nadaje się jak pióropusz dla krokodyla). I optymistyczne założenie, że benzynowe jednostki będą mniej problematyczne runie bardzo szybko w gruzach w sytuacji, gdy wystąpią w nich problemy typu naciągnięty łańcuch rozrządu (JTS), turbosprężarka/dwumas (TBi), cokolwiek 3.2 V6 (większość napraw wymaga demontażu jednostki napędowej).
    Moim zdaniem nie można tak generalizowac . Bardziej miarodajne byłoby porównanie konkretnych silników np. Tbi vs 2.0jtdm/2.4 jtdm lub 1.9 16v jtdm vs 1.9jts pod kątem kosztu zakupu oraz pod katem czestotliwosci występowania kosztownych napraw . Każdy silnik ma swoje słabości i od wielu czynników zależy czy akurat to nam sie one przytrafi. W benzynach jest ten problem ze każdy jest z innej parafi 1.8 GM , Jtsy, Tbi, 3.2 holdena. JTDmy bazują na tym samym bloku (1.9 i po modyfikacjach 2.0) ,(2.4) od kilkunastu lat i występowanie/koszty poszczegolnych napraw sa bardziej przewidywalne.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Sandacz1
    Mieszka w
    Płock/Choszczno
    Auto
    159 1.9Jtdm 16V

Domyślnie

witam, oglądał ktoś może?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C30017889.html
    albo ktoś coś wie o tym komisie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Orson
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 16v Q-Tronic Progression

Domyślnie

Cytat Napisał Sandacz1 Zobacz post
    witam, oglądał ktoś może?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C30017889.html
    albo ktoś coś wie o tym komisie?
    Auta nie oglądałem ale byłem w tym komisie jakieś 4 miesiące temu, jak szukałem Alfy dla siebie. Mieli wtedy piękną 159 SW, która sprzedała się w ciągu kilku dni od wstawienia jej do komisu. Osobiście mogę powiedzieć, że zrobili na mnie dobre wrażenie. Bez problemu dostałem ksero dowodu rejestracyjnego z Holandii z nr VIN, a właściciel nie ukrywał, że maska była lakierowana. Jeżeli pojedziesz, to bez problemu też będziesz mógł zabrać auto do sprawdzenia gdzie tylko będziesz chciał, najbliżej jest ASO Ganinex. Sprawdzałem też wtedy opinie o nich na necie i były pozytywne.

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Opinie opiniami, ale jak dla mnie taka cena to zdecydowanie za mało na 159.