Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Stukanie w silniku przy dodaniu gazu 146 1.6 Boxer

MrAdi121
    Gość

Domyślnie

okey nagram jak pracuje silniczek w poniedzialek bo odbieram od mechanika bo coś z rozrusznikiem mi nawaliło i jak sie nagrzał to gasł mi nie mogłem odpalić nie mial siły kręcić tak jak by akumulator był słaby a jak ostygł to odpalił bez problemu.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Oddałeś rozrusznik do roboty w aucie, które jest prawdopodobnie do wyrzucenia??

MrAdi121
    Gość

Domyślnie

dlaczego od razu do wyrzucenia trzeba było tulejki jakieś wymienić no i kręci dalej za naprawę 220zł mi krzyknął mechanik. omron8 a znasz jakiegoś dobrego mechanika w Lublinie??

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Ja sam robiłem panewki.
    A tak to zawsze samochody oddajemy na Jeziorszczyznę koło Kazimierza D.

Przy okazji robienia dołu silnika wypadałoby zrobić też głowice i wymienić pierścionki. Do tego wszystkie uszczelniacze, rozrząd, olej. Dodatkowo coś jeszcze na 100% wyjdzie.

Ogólnie dość drogi gips...

MrAdi121
    Gość

Domyślnie

No to według ciebie co lepiej zrobić wydać ok 3 tyś czy kupić silnik w dobrej kondycji tylko ciężko o taki chyba...?Sam nie wiem co mam robić myślisz ile bym pojezdził na tym stukającym silniku??

- - - Updated - - -

Mogę kupić silnik koleś przesłał mi link jak pracuje myślicie ze to dobry interes??? http://www.youtube.com/watch?v=7bovtfdtL4I&feature=youtu.be

SlaVkoGA
    Gość

Domyślnie

Przerabiałem temat uszkodzenia panewek korbowodowych w poprzednim aucie. U mnie objaw mocnego stukania w silniku zaczynał się po rozgrzaniu silnika i najbardziej słyszalny był przy 2500-3000 obrotów. Najlepiej sprawdzić to poprzez zdjęcie misy olejowej i wtedy będzie można wyczuć luz przynajmniej ja tak sprawdziłem - nie wiem jakie jest dojście u Ciebie bo nigdy nie miałem styczności z silnikiem typu boxer. Poza tym stukanie zmniejszało się o jakieś 80% po odłączeniu przewodu od świecy co pozwoliło na zdiagnozowanie w którym cylindrze występował problem. Ciężko jest zdiagnozować przyczynę stukania bo w moim przypadku dźwięk się tak roznosił, ze stojąc przy samochodzie dźwięk dobiegał z głowicy, a pod samochodem z misy. W przypadku takich napraw ciężko planować koszty bo zawsze wyjdzie inaczej, czyli drożej. Chciałem zrobić szlif wału i założyć nowe panewki. Wyszło tak że wał nie nadawał się do szlifu i musiałbym kupić drugi. Do tego panewki korbowodowe i główne bo też okazały się przytarte. Za same panewki wyszłoby mnie 1000zł więc zdecydowałem się na wymianę silnika. W moim silniku brzmiało to tak:

http://www.youtube.com/watch?v=5w7jMUN3qHE

Przyczyny stukania mogą też być inne np. przycięty popychacz hydrauliczny(o ile tu występuje) ale jak napisałem wcześnie, nie mam za dużej wiedzy na temat tych silników więc się na ten temat nie wypowiem.

MrAdi121
    Gość

Domyślnie

Kupuje silnik za 800zl plus wymiana jakieś 600zl no i oleje filtry 250zl za ta alfe duzo nie zaplacilem wiec nie jest zle wiec wczesniej sie zobaczymy na zlocie Pozdro.
    Ostatnio edytowane przez Lukasz A. ; 01-09-2013 o 09:31 Powód: golfa zostawiamy w spokoju:)

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Dolicz do tego rozrząd. I szerokości

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar irekostrow
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    146 1.6 Boxer

Domyślnie

Cytat Napisał MrAdi121 Zobacz post
    dlaczego od razu do wyrzucenia trzeba było tulejki jakieś wymienić no i kręci dalej za naprawę 220zł mi krzyknął mechanik. omron8 a znasz jakiegoś dobrego mechanika w Lublinie??
    Gdzie Ty się chłopie serwisujesz??? Ja za wymianę bendix`a, automatu i tulejek z robocizną dałem 180 zł...

SlaVkoGA
    Gość

Domyślnie

masz 100% pewności, że to panewka??