Trojo a Ty widziałeś w alfie filtr paliwa??
Nie wiem jak w dieslu ale w benzynie nie ma filtra
Trojo a Ty widziałeś w alfie filtr paliwa??
Nie wiem jak w dieslu ale w benzynie nie ma filtra
Widziałem i wymieniałem nawet![]()
Kierując się poradą Troja, podłączyłem ponownie komputer do alfy, usunąłem wszystkie błędy, zaznaczyłem odpowiednie parametry i postanowiłem się przejechać. Niestety z moim FES'em jest coś nie tak i logi zapisują się w bardzo dziwnej formie, tak, że nic nie da się z nich odczytać. Zrobiłem zrzut ekranu, mam nadzieje, że to coś pomoże. Ponadto po przejażdżce i mocniejszym przeciągnięciu alfy przez całą drogę nic się nie stało, auto ani szarpało, ani nie zgasło, a także nie zapaliła się kontrolka silnika. Nie pojawiły się również żadne błędy. Nie wiem czy to może mieć jakiś związek, ale przed wykonaniem tych czynności, odkręciłem ten koreczek u spodu filtra i spuściłem trochę paliwa. Filtr był wymieniany razem z olejem zeszłej zimy, ale jeśli problem będzie się dalej pojawiał to kupie nowy i zobaczymy jak to będzie.
Tutaj ten zrzut ekranu z FES'a: http://i.imgur.com/m8w9rIc.png
Wg wykresu pokrywa Ci się z oczekiwanym ciśnieniem więc wg mnie jest ok
jak wymieniałeś filtr to zalałeś go ropą zeby nie było powietrza??
A jeszcze takie jedno pytanie
czy tankujesz zawsze w jednym miejscu??
Może to wina paliwa??
Tak, jak wymieniałem filtr to oczywiście był zalany ropą. Co do tankowania, to nie mam swojego stałego miejsca wiec nie mogę stwierdzić, że ostatnio tankowane paliwo było dobrej jakości. Muszę przyznać, że od wczoraj, od momentu odkręcenia tego korka na dole filtra paliwa i spuszczeniu jakiejś tam ilości paliwa problem ustał. Przejechałem autem jakieś 50 km i nic się nie dzieje, ponadto na wszelki wypadek zatankowałem tego lepszego paliwa BP ultimate.
Czyli może układ był zapowietrzony??
Skasuj błedy kompa i pojeździj trochę jak się uspokoi to rozwiązałeś naszczęście problem
a jak dalej sie zafoszy to dalej grzebanie i szukanie
- - - Updated - - -
Mam nadzieje ze juz Ci wystarczy przygód![]()
Jak na razie alfa śmiga bardzo dobrze, na kompie 0 błędów. Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że problem został rozwiązany.
Problem znowu powrócił, auto zaczęło samo gasnąć podczas jazdy, a po jego zgaśnięciu był problem z odpaleniem. Wczoraj natomiast zaświeciła mi się kontrolka silnika, auto nabrało strasznego muła ale dało się jechać, zgasła dopiero po 2/3 km i już nie odpaliła. Po całej nocy przekręciłem kluczyk kilkanaście razy, spróbowałem ją zapalić i udało się, natomiast pochodziła minute na wolnych obrotach i sama zgasła, teraz ponownie nie chce zapalić. Po podłączeniu do komputera pokazały się takie błędy:
http://i.imgur.com/k9jORAu.png
witam posiadam alfe 156 1.9 jtd 2000 rok. od nie dawna zaczęła nie odpalać i nawet gaśnie podczas jazdy. Jak troche ostygnie wszystko wraca do normy i jest ok
Jeśli chodzi o muła to przyjrzał bym się potencjometr pedału gazu.