Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 90

Temat: Alfa Alfa i po Alfie..

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    A znam gościa, który z pewnego rodzaju zamiłowania do motoryzacji kupuje rozbitki, naprawia je przy użyciu zamienników bądź części używanych i w ten sposób też da się auto doprowadzić do dobrego stanu i przy tym nie narobić się za darmo.
    Rzecz jasna miałem na myśli, że można w ten sposób sobie zarobić, a przy tym bardzo dużo się nauczyć - bo w ten sposób zdobyta wiedza i umiejętności mogą okazać się bardziej cenne niż te kilka tysi na plus po sprzedaży auta.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

janio
    Gość

Domyślnie

Rzecz jasna miałem na myśli, że można w ten sposób sobie zarobić, a przy tym bardzo dużo się nauczyć
    No, to chyba jednak jednostkowe przypadki, zdecydowana większość chce jak najtaniej kupić, jak najtaniej naprawić i jak najdrożej sprzedać - wmawiając kupującemu, że "nówka sztuka, prawie nie śmigana, użytkowana przez lekarza emeryta, jako czwarty samochód w rodzinie" , a później okazuje się np., że samochód jeździł jako nauka jazdy

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Poczekajcie,zobaczymy czy okaze sie ,ze bedzie cala robiona z OC sprawcy,ja uwazam ze nie.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    no raczej nie,przod i tyl idzie z jego OC,poprostu nie zachowal nalezytej odleglosci a co bylo tego przyczyna to guzik policjanta obchodzi
    Misiu, jeśli uderzył na skutek uderzenia (a, tak wynika z opisu), to policjanta nie może to "guzik obchodzić" - przepis dotyczy bezpiecznego zatrzymania samochodu, a nie zatrzymania w miejscu, w którym uderzenie z tyłu nie spowoduje uderzenia w samochód poprzedzający
    To tak, jakby samochód uderzony np. w bok, był winny temu, że wskutek uderzenia, uderzył w inny pojazd.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Na pewno będzie dochodzenie kto kogo w jakiej kolejności, może dlatego auto stoi na policyjnym
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

janio
    Gość

Domyślnie

Na pewno będzie dochodzenie kto kogo w jakiej kolejności, może dlatego auto stoi na policyjnym
    Opieram się wyłącznie na relacji kolegi/uczestnika
    Cytat Napisał t0ma5h Zobacz post
    AC nie mam (a miałem brać przy zmianie ubezpieczyciela) a poza tym i tak by mi nic nie dało. Odszkodowanie idzie z OC sprawcy.
    Jeśli część będzie pokrywał z własnej kieszeni (brak AC), to i tak nie zmienia to faktu, że sprzedając uszkodzone będzie musiał sporo spuścić, mniej więcej tyle, za ile naprawi - niekoniecznie na fabrycznie nowych częściach, co mógłby zrobić w przypadku całości z OC

Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Misiu, jeśli uderzył na skutek uderzenia (a, tak wynika z opisu), to policjanta nie może to "guzik obchodzić" - przepis dotyczy bezpiecznego zatrzymania samochodu, a nie zatrzymania w miejscu, w którym uderzenie z tyłu nie spowoduje uderzenia w samochód poprzedzający
    To tak, jakby samochód uderzony np. w bok, był winny temu, że wskutek uderzenia, uderzył w inny pojazd.

jak napisales w bok,tutaj jest w tyl ,i zawsze jest to ze nie zachowal bezpiecznej odleglosci

- - - Updated - - -

ale poczekamy,zobaczymy

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    i zawsze jest to ze nie zachowal bezpiecznej odleglosci
    Nie ma czegoś takiego, dla sytuacji, kiedy ktoś wjeżdża Ci w bagażnik

Mieszka w
    Jarocin
    Auto

Domyślnie

Zobaczymy
    A poza tematem z czyjego OC pojdzie naprawa jesli ja skrecam na skrzyzowaniu w lewo a koles wyprzedzajac na podwojnej ciaglej uderza w przednia czesc mojego auta?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Kodeks Drogowy
    Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.
    2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
    1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
    2) hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;
    3) utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.
    3. Poza obszarem zabudowanym, na jezdniach dwukierunkowych o dwóch pasach ruchu, kierujący pojazdem objętym indywidualnym ograniczeniem prędkości albo pojazdem lub zespołem pojazdów o długości przekraczającej 7 m jest obowiązany utrzymywać taki odstęp od pojazdu silnikowego znajdującego się przed nim, aby inne wyprzedzające pojazdy mogły bezpiecznie wjechać w lukę utrzymywaną między tymi pojazdami. Przepisu tego nie stosuje się, jeżeli kierujący pojazdem przystępuje do wyprzedzania lub gdy wyprzedzanie jest zabronione.
    4. Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej 500 m, kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż:
    1) 50 m - jeżeli kieruje pojazdem o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobusem;
    2) 80 m - jeżeli kieruje zespołem pojazdów lub pojazdem niewymienionym w pkt 1.
    5. Organ zarządzający ruchem na drogach może zmniejszyć lub zwiększyć za pomocą znaków drogowych dopuszczalny odstęp, o którym mowa w ust. 4, w zależności od obowiązującej w tunelu dopuszczalnej prędkości.
    Strasznie do dupy jest to napisane...

Imo jeśli pkt 3 kolega spełnił to jak może być jego wina? A ten pkt 2 to jakaś abstrakcja w ogóle
    Była: 156 1.9JTD SP3