Czyli mowisz ze moge kupowac http://allegro.pl/alfa-romeo-156-1-9...450424898.html i zakladac do swojej 150 bez problemow
Czyli mowisz ze moge kupowac http://allegro.pl/alfa-romeo-156-1-9...450424898.html i zakladac do swojej 150 bez problemow
Witam jeśli w swojej alfie masz aluminiowy kolektor z klapami wirowymi to śmiało możesz założyć ten z linku który podałeś i będzie wszystko pasowało bez najmniejszej przeróbki tylko ten nowo zakupiony musisz ładnie rozebrać i wyczyścić w środku. Na zdjęciach wcześniej są dwa kolektory które leżą obok siebie i nawet tylna pokrywa ta które jest przykręcana pasuje od jednego do drugiego dostaje sporo wiadomości na pw i jak na razie nikt nie miał problemów. Pozdrawiam Łukasz
Ekstra, zakupilem. Nie dosc ze nie trzeba nic rzezbic to jeszcze sporo taniej wychodzi. A jezeli chodzi o czyszczenie to wiadomo, wiem jak to wyglada.
Witajcie powiedzcie tak na szybkiego czy alfa 156 lift 1.9 JTD 115km ma też problemy z kolektorem??
Albo gdzieś nie doczytałem albo nie znalazłem, ale co w przypadku klap w silnikach po 2008 z plastykowym kolektorem? Można spasować ze 156? Jest jakieś rozwiązanie serwisowe? Niestety mam już problem natury urwanej klapy i demolki pod maską.
Witam z tego co się orientuje to można by założyć aluminiowy kolektor do wersji po 2008 roku ale raczej nikt tego nie robi bo jest to nieopłacalne, nie tylko kolektor jest potrzebny ale jeszcze inne rzeczy. W plastikowych kolektorach można usunąć klapy bez spawania. Jak poszukasz na forum to już ktoś wcześniej dokładnie opisywał jak można to zrobić. Pozdrawiam
I najbardziej się obawiam usunięcia, przecież bez klap auto może nie mieć mocy i się dławić
1. Skoro w alfach z kolektorem aluminiowym można zamontować kolektor plastikowy (pozmianowy) to znaczy, że można je stosować zamiennie i pasują one bez problemu. Więc można w autach poliftowych zamontować kolektor alu bez klap.
2. Nie bój się, że coś będzie nie tak. Ludzie jeżdżą po kilka lat z usuniętymi klapami w 159 w kolektorach plastikowych i alu i nic im nie jest, różnice mocy niezauważalne. W przeciwieństwie do tych, którzy jeżdżą z klapami – co Twój przykład świetnie pokazuje – naprawa silnika pewnie zakończy się kwotą 2-4 tys zł.
na tą chwilę turbo i wtryski kosztowały mnie ~3k a jeszcze głowica i tłoki. Auto od miesiąca stoi w garażu rozebrane i czeka na zastrzyk funduszy. Dzięki za informacje, chyba zdecyduje się na kolektor alu zmodyfikowany.