Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Alfa Romeo 159 16V - kolektor ssący - Czy już "łyżka po obiedze"?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150 KM, 2006 rok, sedan

Question Alfa Romeo 159 16V - kolektor ssący - Czy już "łyżka po obiedze"?

Witam,

Tematów o "osławionym" kolektorze ssącym jest tu dużo, jednak nie odpowiadają na moje pytanie, stąd nowy wątek.

Dzisiaj odebrałem moją piękną kobietę od mechanika (Alfa Romeo 159 16V 150 KM) - wymiana kompletnego rozrządu, oleju, filtra oleju, paliwa, powietrza, kabiny. Wszystko pięknie, tylko dowiedziałem się że mój kolektor ssący jest, delikatnie mówiąc, uszkodzony. Pan mechanik stwierdził, że nie jest to na tyle poważna sprawa, żeby wymieniać to od razu (klapy podobno połamały się w "szczęśliwy" sposób, a mój budżet już i tak jest mocno nadwyrężony), więc przy następnej wymianie oleju za 15 000 km trzeba się tym zająć. Samochód kupiłem 5 miesięcy temu w Niemczech i podejrzewam, że auto przyjechało już z połamanymi klapami. Od tego czasu zrobiłem nią 11 000 km, nie miałem z nią żadnych problemów, żadnego stukania, tłuczenia, brzęczenia, moc w porządku, spalanie ok 7,5 l/100 km, nie brała oleju, nie "kopciła". Jedynie podczas ostatnich dużych mrozów odpalała dużo gorzej, ale to już inna sprawa (tak myślę). Teraz też wszystko jest w jak najlepszym porządku, gdybym nie wiedział o sytuacji z kolektorem, to nawet nie przypuszczałbym, że coś jest nie tak.

Tylko co w takim wypadku? Nie uśmiecha mi się oddawać samochodu na wymianę kolektora już teraz, bo wczorajsza wizyta u mechanika okaże się pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. Czy zawsze wyłamane klapy z kolektora robią spustoszenie w silniku i teraz jest już "łyżka po obiedzie" czy może skończy się tylko na wymianie kolektora (następną wymianę oleju planuję we wrześniu i wtedy chcę się za to zabrać)?

Liczę na Waszą merytoryczną pomoc, bo szczerze mówiąc, mam wielki mętlik w głowie.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Merytorycznie...
    Masz kolektor plastikowy czy metalowy? Z opisu domyślam się, że ten drugi, ale...
    Musisz też dostarczyć więcej szczegółów - co dokładnie się uszkodziło, zdjęcia, bo stwierdzenie "połamane klapy" jest z technicznego punktu widzenia niepoprawne.
    Jazda z niesprawnym (nieszczelnym) kolektorem przez kolejne 11 tys. km może zabić turbospreżarkę, głowicę itd.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek_1994 Zobacz post
    Witam,

Tematów o "osławionym" kolektorze ssącym jest tu dużo, jednak nie odpowiadają na moje pytanie, stąd nowy wątek.

Dzisiaj odebrałem moją piękną kobietę od mechanika (Alfa Romeo 159 16V 150 KM) - wymiana kompletnego rozrządu, oleju, filtra oleju, paliwa, powietrza, kabiny. Wszystko pięknie, tylko dowiedziałem się że mój kolektor ssący jest, delikatnie mówiąc, uszkodzony. Pan mechanik stwierdził, że nie jest to na tyle poważna sprawa, żeby wymieniać to od razu (klapy podobno połamały się w "szczęśliwy" sposób, a mój budżet już i tak jest mocno nadwyrężony), więc przy następnej wymianie oleju za 15 000 km trzeba się tym zająć. Samochód kupiłem 5 miesięcy temu w Niemczech i podejrzewam, że auto przyjechało już z połamanymi klapami. Od tego czasu zrobiłem nią 11 000 km, nie miałem z nią żadnych problemów, żadnego stukania, tłuczenia, brzęczenia, moc w porządku, spalanie ok 7,5 l/100 km, nie brała oleju, nie "kopciła". Jedynie podczas ostatnich dużych mrozów odpalała dużo gorzej, ale to już inna sprawa (tak myślę). Teraz też wszystko jest w jak najlepszym porządku, gdybym nie wiedział o sytuacji z kolektorem, to nawet nie przypuszczałbym, że coś jest nie tak.

Tylko co w takim wypadku? Nie uśmiecha mi się oddawać samochodu na wymianę kolektora już teraz, bo wczorajsza wizyta u mechanika okaże się pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. Czy zawsze wyłamane klapy z kolektora robią spustoszenie w silniku i teraz jest już "łyżka po obiedzie" czy może skończy się tylko na wymianie kolektora (następną wymianę oleju planuję we wrześniu i wtedy chcę się za to zabrać)?

Liczę na Waszą merytoryczną pomoc, bo szczerze mówiąc, mam wielki mętlik w głowie.
    Nie musiałeś zakładać nowego wątku twój przypadek to standard. Jeśli masz plastikowy i klapek nie ma to albo są w głowicy albo zrobiły wędrówkę po silniku. Tak czy siak jeśli poprzedni właściciel ich nie usuwał to głowica do zdjęcia. Ja słyszałem o takich przypadkach co klapki wszystkie 4 zakleszczyly się w głowicy i nie doszło do ich zmielenia. Uwierz mi ze auto po zmieleniu klapek i wędrówki do turbiny normalnie potrafi jeździć sam jestem tego namacalnym przypadkiem.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

Na jakiej podstawie mechanik ocenił stan klapek wirowych bez zdejmowania kolektora?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

"musztarda po obiedzie" - takie znam
    przepraszam ze poza tematem ale az zabolalo

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    "musztarda po obiedzie" - takie znam
    przepraszam ze poza tematem ale az zabolalo
    W stolycy mówią ,,po lunchu''

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Jestem ze stolicy a nie slyszalem[emoji14]

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

no wiec idzmy na kompromis

lyzka musztardy po obiadokolacji

Użytkownik Świeżak Avatar koniu
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    W stolycy mówią ,,po lunchu''
    Ja słyszałem, że "po brunchu"