Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 153

Temat: Tłumik końcowy Alfa 166 3.0

Użytkownik Ogier Avatar dawideksl
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,5 V6 Sportronic

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Słyszałeś na pewno brzmienie np. Maserati QPorte. No różni się nieco od 166
    Bo to V8

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

"No sorrryyy" jeżeli ktoś mówi że fabryczny tłumik w V6 chodzi jak 1,6 golfa to niestety.....
    Ja wiem że można zrobić bardziej rasowy tłumik i żeby była profeska. Ale..... Na to trzeba sianka żeby poeksperymentować. Zawinąć do porządnej firmy. Wtedy tak. Ale nikt Ci nie dobierze puchy z półki tak żebyś miał dźwięk maserati.... Niestety. Skończy się to na tym że będzie coś nie tak i machniesz ręką bo przecież nie wydasz jeszcze raz tej kasy na kolejną próbę.

Poza tym zależy kto co lubi. Krisp zrobił inny wydech i jest mega zadowolony (trudno żeby nie ) a dla mnie to przy puszczeniu gazu kaszle. No i dźwięk zbyt "przelotowy".
    Najlepiej to by było kupić taki wydech w którym "dostrajasz" dźwięk na pacjencie ale tak się nie da

Cóż pozostaje Ci coś zaryzykować a potem oswajać się z tym że jest fajnie chyba że masz z 1000zł "luźne" to tak jak pisałem, udaj się do dobrego warsztatu (nei drogiego tylko dobrego) i niech Ci zrobią tłumik. Potem posłuchajcie, pogadajcie i niech zrobią następny lepszy. Potem następny.
    Jak są dobrzy to osiągniesz cel (maserati) po dwóch, trzech tłumikach.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał dawideksl Zobacz post
    Bo to V8
    Wiesz.... jak golfy aspirują do V8 czy V10 to alfie bliżej do tego heheheheheeh

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Rzeźbę każdy potrafi. Tu wic polega na tym żeby dobrze to brzmiało. Generalnie fabryki nie podrobisz a trzeba przyznać że się przyłożyli do dźwięku 166. Jeżeli Tobie/Wam czy Kubicze oryginał nie pasuje, albo nie ma kasy, albo nie ma większego znaczenia co wyjdzie z takiej rzeźby to nie ma problemu.

Problem jest wtedy kiedy ktoś chce dźwięk jak oryginał. Chce żeby to brzmiało jak trzeba a nie "lepiej" czy "inaczej". Dlatego jest problem. A nie dlatego że się nie da.

- - - Updated - - -

Wstawianie do 166 czegokolwiek innego niż oryginał nie wiadomo co wyjdzie. I tu nie ma znaczenia ile wydasz na wydech. Może się kazać że taki wystrugany za kilka stówek będzie lepszy od tego za tysiaka
    Marek , ale ja wiem jak top wyszło, bo to fotka tej granatowej, która stała u mnie przed domem

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jary17 Zobacz post
    Tak tylko gdzie takich magików szukać?
    na ul. Rogowskiej we Wrocławiu tam mi zrobili

- - - Updated - - -

No właśnie o dźwięk mi chodzi
    Ja wiem, że "magicy" potrafią tak zrobić, sam tak zrobiłem w mojej poprzedniej. Za komplet (środkowy, końcowy, końcówka do wyboru) dałem wtedy niecałe 800zł, ale było to już jakiś czas temu. Dzisiaj cena może dojść do 1k a tu mam całość za 1650 z nierdzewki i zakładam że dźwięk lepszy. Wiem, że dopłacę za przesyłkę, montaż może uda mi się we własnym zakresie zrobić. Ale chciałem zweryfikować ten dźwięk. Na alfaowner "Tony Banks" występuje tylko w dziale "podziękowania" i tam go polecają.
    Jeżeli dźwięk byłby naprawdę dobry, to może bym dopłacił do tego wydechu

Busso ma spory potencjał dźwiękowy, chciałbym go wreszcie wykorzystać. Tyle że nie chodzi mi o "głośny" efekt, ale o taki z "mięsem", mruczący, a to już wymaga czegoś więcej niż zwykłej puchy przelotowej.

chcesz więcej "mięsa" to pogrzeb przy dolocie, a nie tłumiku, sprawdzone, robisz tłumik słyszysz tłumik, robisz dolot słyszysz silnik, na początek wywal rurę idącą z nadkola do puchy filtra powietrza i się przejedź
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

A moim ideałem dźwiękowej jest Kida Special oraz J-Wolf. I mozna wziąć z półki.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    A moim ideałem dźwiękowej jest Kida Special oraz J-Wolf. I mozna wziąć z półki.
    I co Ci to da
    Przecież ten sam tłumik montowany do różnych aut da zupełnie inny efekt. Chyba że montowałeś to w 166 3,0V6

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał kubicze Zobacz post
    chcesz więcej "mięsa" to pogrzeb przy dolocie, a nie tłumiku, sprawdzone, robisz tłumik słyszysz tłumik, robisz dolot słyszysz silnik, na początek wywal rurę idącą z nadkola do puchy filtra powietrza i się przejedź
    Nie omieszkam wypróbować
    Rozumiem, że skoro to przed filtrem, to eksperyment nie uszkodzi mi przepływki?

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Cóż pozostaje Ci coś zaryzykować a potem oswajać się z tym że jest fajnie chyba że masz z 1000zł "luźne" to tak jak pisałem, udaj się do dobrego warsztatu (nei drogiego tylko dobrego) i niech Ci zrobią tłumik. Potem posłuchajcie, pogadajcie i niech zrobią następny lepszy. Potem następny.
    Jak są dobrzy to osiągniesz cel (maserati) po dwóch, trzech tłumikach.
    Tego się właśnie obawiam. Dlatego kupując coś wysyłkowo muszę mieć pewność, że o ten dźwięk mi chodziło. Niewykluczone, że skończy się na tych samych specach, co ostatnio, bo chyba są najlepsi w okolicach Poznania.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Myślę że najtaniej będzie odżałować na dwa trzy tłumiki robione i tak utrafić efekt. Chyba że znajdzie się ktoś kto nagra Ci dźwięk swojego żebyś powielił rozwiązanie. Ale szczerze to na forum może kilku takich będzie i raczej się nie chwalą efektem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.

Użytkownik Ogier Avatar dawideksl
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,5 V6 Sportronic

Domyślnie

Ten drugi to :O

sorry za offtop

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Nie omieszkam wypróbować
    Rozumiem, że skoro to przed filtrem, to eksperyment nie uszkodzi mi przepływki?

Tego się właśnie obawiam. Dlatego kupując coś wysyłkowo muszę mieć pewność, że o ten dźwięk mi chodziło. Niewykluczone, że skończy się na tych samych specach, co ostatnio, bo chyba są najlepsi w okolicach Poznania.
    Za filtrem też warto grzebać, tłumik szmerów wywalić Nic ci nie uszkodzi przepływki, chyba, że ją młotkiem potraktujesz
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6