Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał marines Zobacz post
    Czarna 159 TBi kombi 2010 78kkm http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C30388204.html
    Może ktoś zna to auto? Czy wycena jest godziwa / jakiego stanu można się spodziewać biorąc pod uwagę wypas/rocznik/przebieg vs cena? Niestety nie ma za dużo TBi w ogłoszeniach, więc trudno do czegoś porównać
    Wydaje się w porządku. Ale tak jak napisał Myszkin, obowiązkowo przed zakupem wizyta w ASO (albo lepiej w nieautoryzowanym serwisie specjalizującym się we włoskich autach). W oko z tej oferty wpadło mi coś takiego:
    Gwarancja: G2 Select 6 miesieczna
    Każdy samochód G2 posiada 6 miesięczną gwarancję oraz objęty jest usługą assistance. Samochód został poddany przeglądowi obejmującemu 50 punktów kontrolnych oraz posiada aktualne badanie techniczne.
    Korzystał kiedyś ktoś z takiej gwarancji? To rzeczywiście gwarancja czy tylko pic na wodę?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał rafcio204 Zobacz post
    witam moze ktos cos powiedziec o tym aucie http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q4-3-2-C30402421.html
    Cena adekwatna moim zdaniem do wyposażenia, o ile przebieg będzie wiarygodny. Owszem, takie rzeczy się zdarzają, ale żeby ktoś kupował takie auto jak 159 z takim silnikiem, doinwestował je, i przez 4-5 lat zrobił tylko 32 tys. km? Zastanawiające Ale samochód prezentuje się świetnie, jeździ pewnie jeszcze lepiej
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

bo jest jeszcze druga opcja http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C30447301.html i trzecia http://allegro.pl/show_item.php?item=3511181782 ;/
    a niechce sie wpakowac w jakis szajs

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Jak dla mnie 1. opcja jest najbardziej wiarygodna. Poza tym samochód z polskiego salonu, łatwiej ustalić historię.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał c5tourer Zobacz post
    Jak dla mnie 1. opcja jest najbardziej wiarygodna. Poza tym samochód z polskiego salonu, łatwiej ustalić historię.
    Dokładnie tak - mówisz papiren und fakturen bitte, bierzesz właściciela pod pachę i udajesz się do salonu (najlepiej do tego, gdzie był kupiony) - samochód na ścieżkę zdrowia a faktury sprawdzasz na miejscu w salonie. W ten sposób znacząco zmniejszasz prawdopodobieństwo wdępnięcia w gó..o !
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

IMHO biorąc 3.2 pakujesz się w szajs. Ciężki dziób się robi wtedy w Alfie (IMHO osiągi nie rekompensują "wynoszeniem nosa" w zakrętach - tak, doświadczyłem tego w objechaniu 159tki z tym silnikiem). I faktycznie po podniesieniu maski miejsca jest tyle, co kot napłakał (gdy przyjdzie coś zrobić).

Powiozłem się też 159tką w TBi i to jest to. Kucy starcza (można dłubnąć jako komuś mało), nie miałem odczucia ciężkości przodu (co czuć w 3.2 V6 i 2.4 JTDM), a niższa masa auta (1431kg TBi vs 1739kg V6) daje się odczuć w zakrętach i rekompensuje mniejszą moc przy przyśpieszaniu.

Gdyby to było Busso V6 to bym żałował, że taki ciężki potworek wyszedł, ale skoro siedzi tam holden, to z benzyn jak dla mnie jest TBi.

Przejedź się (nie tylko po prostej), a sam się przekonasz - mnie przekonało.
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar absynt_
    Mieszka w
    Jarosław, Łaziska Górne
    Auto
    159 2.0 JTDM SPORT PLUS 2011

Domyślnie

Cytat Napisał Fly Zobacz post
    Oglądałeś ten samochód ?
    Nie, nie oglądałem, jak będzie coś co mnie zainteresuje to wtedy bedę oglądał.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

dziekuje za podpowiedzi

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Korzystał kiedyś ktoś z takiej gwarancji? To rzeczywiście gwarancja czy tylko pic na wodę?

Ja korzystałem i działa...co prawda procedura naprawy się ciut wydłuża i na naprawę trzeba wyłożyć swoją kasę, ale działa...

Ja przy tej okazji w innym tonie...również poszukuję 159 dla siebie, ale póki co nie chodzi mi o konkretny egzemplarz ale o silnik...

Auto ma być dla żony więc(zakładany przebieg około 10 tys rocznie, szukamy egzemplarza 2006-2008):

- 3.2 odpada ze względu na spalanie i jak ktoś powyżej napisał ciężki silnik

- 2.4 jtd... ten silnik jest ciężki, ale ze względu na 5 cylindrówkę fajnie gada jak na diesla

- 2.2 jts o tym silniku wyczytałem wiele pozytywów jako jednostce bardzo elastycznej i z wystarczającą mocą

- 1.9 Jtd(150 KM)...ten silnik to pewnie byłaby najrozsądniejsza opcja...a i pewnie moc 150 KM można podnieść jeszcze i cieszyć się z jazdy...

- 1.75 Tbi co to za jednostka jest, czy może ktoś coś o niej więcej powiedziec??? Z tego co czytam to zarówno spalanie jak i osiągi są na fajnym poziomie...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc...
    Ostatnio edytowane przez duch-dziadka ; 10-09-2013 o 07:45

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y Zobacz post
    IMHO biorąc 3.2 pakujesz się w szajs. Ciężki dziób się robi wtedy w Alfie (IMHO osiągi nie rekompensują "wynoszeniem nosa" w zakrętach - tak, doświadczyłem tego w objechaniu 159tki z tym silnikiem). I faktycznie po podniesieniu maski miejsca jest tyle, co kot napłakał (gdy przyjdzie coś zrobić).

Powiozłem się też 159tką w TBi i to jest to. Kucy starcza (można dłubnąć jako komuś mało), nie miałem odczucia ciężkości przodu (co czuć w 3.2 V6 i 2.4 JTDM), a niższa masa auta (1431kg TBi vs 1739kg V6) daje się odczuć w zakrętach i rekompensuje mniejszą moc przy przyśpieszaniu.

Gdyby to było Busso V6 to bym żałował, że taki ciężki potworek wyszedł, ale skoro siedzi tam holden, to z benzyn jak dla mnie jest TBi.

Przejedź się (nie tylko po prostej), a sam się przekonasz - mnie przekonało.
    Dużo się mówi o ciężkim 2.4 jtdm ale przyznam szczerze że w porównaniu do silnika 2.0 jtdm 170KM (jeździłem 2 miesiące) zdecydowanie lepiej wypada 2.4 .
    Auto sprawia wrażenie bardziej stabilnego, lepiej się zachowuje przy wyższych prędkościach no i zdecydowanie lepiej brzmi. Na krętych drogach również zachowuje się bezproblemowo-bezpiecznie. Przypominam, że pisze to w porównaniu z 2.0jtdm.
    Minus to mało miejsca pod maską co niesie za sobą wysokie koszty drobnych napraw.
    Co do motoru 3.2 . Mój znajomy się takową woził z napędem na 4 koła i bardzo sobie ją chwalił za bardzo dobre prowadzenie. Tylko spalanie było na poziomie Doga Rama V8

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Olej555, przejedź się 159 w TBi :-) sądzę, że zmienisz zdanie - ja stojący przed wyborem i niemal "witający się z gąską" (czytaj 2.4 jtdm) zmieniłem zdanie i czekam na swój czas zakupu 159tki w TBi.
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)