Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: Kilka pytań nowego użytkownika Alfy GT

Użytkownik Embrion Avatar slukash
    Mieszka w
    Ząbki
    Auto
    GT 2,0 JTS

Domyślnie

co by nie gadać kto tu nie trafi będzie miał pięknie rozwinięty temat
    A jak już się zbiorę i kupię wszystko do malowania i czyszczenia tej "gumki" to postaram się fotograficznie to uwiecznić Będzie jak znalazł ;-)
    Pozdrawiam!
    Łukasz

alfagt19jtd
    Gość

Domyślnie

ta "gumka" jest rozłączna od reszty bo ktos o to pytał zdaje się

wyjmując calość z boczka trzeba uważać żeby się nie rozpadło w rękach (mam na mysli caly panel sterowania)
    jak się rozpadnie można pogubić takie małe sztyfty przenoszące nacisk z guziczków na płytę z elektroniką
    w razie jakby zginął taki sztyft można go dorobić z gwoździa odpowiedniej grubosci przycietago do odpowiedniego rozmiaru
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 13-09-2013 o 21:46

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał gintaro Zobacz post
    2. niekończący się temat świszczących szyb - czytałem że jest możliwość regulacji, wiecie może gdzie w Krakowie można próbować coś z tym zrobić? Od 100 w górę robi się głośno, przy 150 radia słuchać nie ma sensu..
    Kolego, jest możliwość regulacji kąta, ale... przy jakich prędkościach zaczyna świszczeć? Jak kupowałem GT miałem okazję objeździć sporo egzemplarzy, świst był wszędzie przy prędkościach autostradowych. Dodatkowo pytałem mechanika, który robi tylko auta włoskie, o te szyby właśnie i powiedział, że przy bezramkowych zawsze będzie świst. Zauważ jedną rzecz: jeśli przesadzisz z kątem, szyby będą tarły zbyt mocno o uszczelki i możesz je zakatować i zaczniesz narzekać na głośną pracę szyb przy otwieraniu i zamykaniu (oglądałem taką jedną, że aż się ludzie oglądali na ulicy jak otworzyłem z kluczyka hehe). Uszczelki zawsze warto potraktowac silikonem i robic to regularnie. Jaki w ogóle jest stan uszczelek?Moim zdaniem możesz spróbować ocenić czy szyby nie odstają "na oko", winą mogą być też drzwi, które osiadły, nie rzucałbym się od razu w ciemno na regulację "bo świszczy".

Korzystając z okazji chciałem zapytac czy ktoś z Was może demontował fotel kierowcy? Muszę wymienić prawą plastikową maskownicę, bo pękła, zamówiłem już część w ASO, ale jeśli ktoś już to robił to z góry dzięki za wskazówki, bo bez wyjęcia fotela nie dam rady dostać się do tych śrub..

Ostatnio edytowane przez khad ; 09-09-2013 o 10:55

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maru93
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo gt www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/56906-alfa_romeo_gt_1_9_jtd_150km-9.html

Domyślnie

ja przekładałem cały środek w mojej GT, fotel jest przymocowyny na cztery śruby(imbus chyba 6), później tylko poodpinasz kostki i możesz wyciągać

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Maru93 Zobacz post
    ja przekładałem cały środek w mojej GT, fotel jest przymocowyny na cztery śruby(imbus chyba 6), później tylko poodpinasz kostki i możesz wyciągać
    Super, dzięki Maru! Chciałem się upewnić żeby nie było zaskoczenia w trakcie pracy Też rozważałem przekładkę środka, bo mam alcantarę, ale kurcze jest w tak idealnym stanie, że trochę mi szkoda bulić za tapicerkę z jakiegoś rozbitka, która się może okazać będzie w o wiele gorszej kondycji (z tych zdjęć na allegro najczęściej nic nie wynika).

No chyba, że któryś z forumowiczów chce opylić czarną skórkę w dobrym stanie?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maru93
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo gt www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/56906-alfa_romeo_gt_1_9_jtd_150km-9.html

Domyślnie

Wiadomo warto podjechać i zoabczyć jak ma się możliwość ja zmieniałem z czerwonych na bananowe , czerwone były w dobrym stanie, ale banany mam idealne

Mieszka w
    Ząbki
    Auto
    GT 2,0 JTS

Domyślnie

Zgodnie z powyższym dziś to był ten dzień kiedy postanowiłem pomalować włącznik szyby w Alfie.

Wyglądał tak (czyli fatalnie):

Boll był kupiony, podkład, papiery rozpuszczalniki no wszystko.
    Przygotowałem sobie stanowisko pracy i rozpocząłem od wyczyszczenia pozostałości tej "gumy".

... Po ok. 2 godzinach podgrzewania i wycierania szmatką nasączoną rozpuszczalnikiem zobaczyłem, że struktura plastiku jest super.
    Dodatkowo zastanawiałem się, co zrobić żeby nie utracić podświetlonej strzałki - co tym bardziej utwierdziło mnie w fakcie dalszego czyszczenia.

3h później proszę bardzo:

Nie warto malować ;-)

Na wiosnę robię rączki!
    Pozdrawiam!
    Łukasz

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

ło kurde, nówka normalnie

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Rozpuszczalnika az musiales uzywac ? Ta gumka schodzi tez calkiem latwo po zwyklym namoczeniu woda :-)
    Nawet jak deszcz kilka razy mi nakapal to robily sie jasne plamki w tych miejscach i gumka schodzila bez oporow

Mieszka w
    Ząbki
    Auto
    GT 2,0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    Rozpuszczalnika az musiales uzywac ? Ta gumka schodzi tez calkiem latwo po zwyklym namoczeniu woda :-)
    Nawet jak deszcz kilka razy mi nakapal to robily sie jasne plamki w tych miejscach i gumka schodzila bez oporow
    W niektórych miejscach bydle trzymało się jak Putin władzy, dlatego rozpuszczalnik
    Pozdrawiam!
    Łukasz