Tak czytam i czytam opinie oraz przeglądam forum.
Wiem, że 18 fajnie wyglądają ale komfort jazdy jest chyba średni - mam racje?
Jakbyście mieli do wyboru 17, a 18 - to jakie koła polecacie, biorąc pod uwage wszystkie za i przeciw?
Tak czytam i czytam opinie oraz przeglądam forum.
Wiem, że 18 fajnie wyglądają ale komfort jazdy jest chyba średni - mam racje?
Jakbyście mieli do wyboru 17, a 18 - to jakie koła polecacie, biorąc pod uwage wszystkie za i przeciw?
Na temat 17 się nie wypowiem, nie jeździłem, natomiast zmieniałem z 16 na 18, i powiem Ci że moim zdaniem dużej różnicy w komforcie nie ma, za to jazda (zakręty) i wygląd zdecydowanie na +. Do minusów zdecydowanie trzeba zaliczyć ceny opon.
18" - wygląd. Jakbym chciał mieć miękko to bym założył 15"
Dokładnie jak miałem 16" i profil 55
a potem 17" i 45 albo 40 juz nie pamiętam to w komforcie róznica była spora- a nawet wielka!
na tym małym baloniku 16" z profilem 55 nie było czuć nierówności drogi jak na profilu 45
Aczkolwiek jazda bardziej sportowa to tylko niższy profil
No i 18 juz się prezentuje
Mi tam 17" oryginalne w zupełności do przed FL wystarczały![]()
Et to nie jest wielkość otworu centrujacego. Ja jedzielem na 16 17 i 18 . różnica między 16 a 18 jest dość znaczna szczególnie jak się obniżone i utwardzone zawieszenie. Kompromis to 17, wygląda nieźle i jedzi się przyzwoicie.
Sent from my C6603 using Tapatalk 4
Może się już przyzwyczaiłem do 18, bo ze 3 lata nie jeździłem na 16, stąd piszę, że różnica niewielka ;D
Największa różnica na 16" i balonie nie musisz zbytnio zwalniać na niewielkich wybojach bo tego nie czuć
Na 18" juz trzeba spokojniej![]()
ja jeździłem na 16, 17 i 18 przy obniżonym i utwardzonym zawiasie, tu kopromis komfort-prowadzenie to 17, na 18 nie było komfortu, ale auto było przyklejone do asfaltu, w trasie dawało radę, w mieście męczyło, 16 to tylko do zimówek,
przy normalnym, sprawnym, podkreślam sprawnym zawiasie, szczególnie dobrych amorach, polecam 18"![]()
Ja przy tym obniżonym zawiasie nie czułem jakiejś istotnej różnicy między 16" a 17". Na 18" się nie kulałem.
tez jezdzilem na 16 17 i 18 i na 17 bylo najlepiej, niestety przy 18 trzeba troche uwazac ale niestety wyglad bierze gore i jezdze na 18.. Fakt faktem ze te nasze oryginalne felgi w alfach sa wykonane jakby z masla, bardzo szybko sie wyginaja..