Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Dziwny odgłos z silnika V6 24V

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Co prawda u mnie w innym aucie, mondeo v6, różnica była bardzo wyczuwalna. Auto jechało jakby chciało a nie mogło.

Auto ma LPG? Może zawór wypalony?
    Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał feecle Zobacz post
    Jeśli udzielasz porad to wypadałoby żebyś miał chociaż minimalną wiedzę na temat budowy silnika z zapłonem iskrowym. Zawory pracują na cylindrze tak samo bez względu na to czy zapłon jest podłączony lub odłączony.
    To skup się przy czytaniu bo właśnie to napisałem

Cytat Napisał feecle Zobacz post
    Uwierz mi, że jest widoczna różnica w kulturze pracy i osiągach. Słychać też brakujący zapłon z wydechu.
    Zależy dla kogo. Ja zauważę, Ty pewnie też. Ale ogólnie kiedy tracisz zapłon na jednym z szóstki garów to dla kogoś kto zadaje pytanie "co mi stuka" to jest nie do rozpoznania. Więc nie przygryzaj się do mnie feecle o takie szczegóły bo nie wszystko jest oczywiste dla wszystkich jak dla nas.

Ogólnie nie upieram się przy tym spalaniu stukowym ale niestety tylko to do opisu wg mnie pasuje. Co oczywiście nie zmienia postaci rzeczy, że w wielu przypadkach na forum ktoś po prostu nie wszystko dopatrzył, źle zinterpretował a potem wychodzą dziwne wróżby.

Np. jakiś czas temu komuś coś stukało w zawiasie przednim. Był przecież u mechanika, pisał skąd dźwięk dobiega. Normalnie wykluczone były chyba wszystkie możliwości. Gość wymienił całe drążki i już nie pamiętam co jeszcze...... I co? Mechanik idiota nie potrafił wyczuć luzu na łączniku stabilizatora, który został wymieniony bo był ostatnim niewymienionym elementem.......

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

marek230482, proponuję żebyś się bardziej skupił podczas pisania bo wyraźnie napisałeś coś innego (patrz cytat). V6 Busso nie ma rozwiązań typu cylinder on demand.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak wiem i nadal nie zrozumiales

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

Facet, robisz z siebie idiotę.

Cytat Napisał marek230482
    Co Ty wypisujesz Konrad po zdjęciu zapłonu przecież zawory się nie unoszą
    Szczerze to nie wiem co to może być. Widać mario zadał sobie dużo trudu żeby odpalić auto ze zdjętymi fajami na tylnej głowicy. Jeżeli stukanie ustępuje po odcięciu zaworu na garze to jedyne co mi przychodzi do głowy to spalanie stukowe.
    Na tym zakończę naszą "dyskusję", bo niewiele wnosi do tematu i jak to mówią jeszcze sprowadzisz mnie do swojego poziomu i pobijesz doświadczeniem.
    Ostatnio edytowane przez feecle ; 23-09-2013 o 14:05

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak, dobrze napisałem. Odcięcie zapłonu "nie unosi zaworów". Nadal normalnie pracują. A spalanie stukowe między innymi występuje przy nie prawidłowym czasie zapłonu.
    Nie rozumiem o co Ci chodzi. W dodatku się rzucasz jak co najmniej profesor na wykładzie. I nie oceniaj od razu czyjegoś poziomu bo Twój wcale nie musi być wyższy. Nie Ty to ocenisz.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    alfa romeo 166 2,0 TS + LPG

Domyślnie

kolega napisal ze sciagał wtyczke . Ale z czego?? cewka zaplonowa czy wtryskiwacz? może po prostu którys wtryskiwacz juz "klepie"

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Odcięcie zapłonu "nie unosi zaworów". Nadal normalnie pracują.
    Profesor marek i jego własna semantyka
    Choć raz przyznałbyś się, że walnąłeś głupotę, a nie brnął w brednie
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Oooo wyskoczyłeś jak filip z konopi. Po co Twój jedyny wpis w tym dziale od dawien dawna (albo od zawsze ) i to tak oftopowy??? Chyba zaglądasz tu żeby komuś dogryźć To wytłumacz mi Magiku co napisałem źle bo nadal nie rozumiem o co Wam chodzi.... Na prawdę. Rzuciliście się na mnie jak hieny na padlinę. Podejrzewam że się nie zrozumieliśmy a jeden z drugim mi ubliża (patrz regulamin) niczym bogowie na tym forum.

Kolega Konrad napisał że może mieć to związek z zaworami.
    Ja na to że głupoty pisze bo gdyby tak było to odcięcie/zdjęcie czy odłączenie zapłonu z dowolnych cylindrów nic by nie zmieniło. Zapłon nie ma żadnego wpływu na dźwięki pochodzące od mechanicznych elementów silnika skoro one i tak się kręcą niezmiennie i wydają te same dźwięki niezmiennie co przy prawidłowym zapłonie. Tak więc gdyby ten enigmatyczny dźwięk miał swoje źródło np od luzu zaworowego (co jest mało prawdopodobne z uwagi na sprostowanie feecle - choć możliwe) to żadnego efektu by nie dawało odcięcie na garkach zapłonu. Idąc dalej tym tropem zasugerowałem spalanie stukowe bo to jedyny proces w silniku powiązany z zapłonem jaki mi na chwilę obecną przyszedł do głowy. Ale widzę że i tak nikt nie ma lepszego (żadnego).
    Rozumiemy się????

A feecle jeszcze mi wyskakuje z tekstem że busso nie ma wyłączanych cylinrów (zawieszanych zaworów)..... DOskonale o tym wiem, chyba każdy o tym wie i właśnie to napisałem.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 23-09-2013 o 17:27

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Marku, to co napisałeś teraz wytłumaczył Ci dopiero feecle.
    Poza tym zawsze śledzę wpisy moich kolegów, więc nie dziw się, że jestem w temacie
    Bez urazy, ale dwa offtopy to już dla mnie za dużo, więc nie włączę się w Twoje - jakże merytorycznie przecudne, udowadnianie wszystkim, że to właśnie Ty miałeś rację, a wszyscy dookoła to debile, którzy nie rozumieją tego co napisałeś
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.