Strona 44 z 275 PierwszyPierwszy ... 34353637383940414243444546474849505152535494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 2746

Temat: Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Jest jeszcze opcja "auto", ale odkąd obowiązuje przepis o używaniu świateł w ciągu dnia, w zasadzie jest bezużyteczna...
    Po zastosowaniu modułu, funkcja znowu spełnia swoje zadanie - trzeba tylko pamiętać, żeby wyłączyć "auto", jak jest ciemno przy odpalaniu
    Te 30% światła, to - jak na reflektory do świateł drogowych, przynajmniej w 159 i 146 - nadal sporo za dużo - ja mam w tej chwili mniej niż na module, który kupiłem na Allegro (deklarowane 30%) i niestety nadal światło jest trochę za mocne - na jutro jestem umówiony na przeprogramowanie, zarówno w 159 jak i 146, żeby świeciły jeszcze mniej.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Tryb skandynawski to jest światła dzienne na reflektorach drogowych o mniejszym stopniu świecenia niż normalnie.
    Racja. Ja opisałem jak działa tryb świateł szewdzkich w citroenach/peugeotach. Tam w większości auto po 2001-2002 roku można aktywować właśnie tak działające światła szwedzkie (oparte na światłach mijania).

Cytat Napisał janio Zobacz post
    trzeba tylko pamiętać, żeby wyłączyć "auto", jak jest ciemno przy odpalaniu
    To jest porażka tego, który wymyślił tak działający tryb auto, bo w połączeniu z kulturą odpalania 159 JTDm i jego zapotrzebowaniem na prąd podczas rozruchu to jest to zupełnie nieużyteczne rozwiązanie. W ww. francuskich autach tryb auto załącza światła PO włączeniu silnika oraz nie wyłącza tych świateł jeśli silnik zgaśnie sam, np. z powodu awarii. Fajnie działa też połączenie "świateł szedzkich" z czujnikiem zmierzchu, który reguluje stopień podświetlenia deski oraz nie pozwala na włączenie świateł drogowych na stałe w ciągu dnia, działa tylko "mruganie".

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    To jest porażka tego, który wymyślił tak działający tryb auto,
    Niestety, nie jedyna W wersjach z czujnikiem deszczu, automat powinien się załączać po kilku załączeniach wycieraczek, tak to sobie wyobrażam

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

W Alfach z czujnikiem w trybie AUTO po machnięciu wycieraczkami parę razy światła się włączają
    Rocznik 2006
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    W Alfach z czujnikiem w trybie AUTO po machnięciu wycieraczkami parę razy światła się włączają
    W takim razie u mnie musi być coś "nie teges", bo się nie włączają

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Rocznik 2006
    a to ciekawe.
    Muszę sprawdzić jak tylko będzie padać
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Muszę sprawdzić jak tylko będzie padać
    Jak sprawdzisz, daj cynka - u mnie na 100% to nie działa - wielokrotnie się zastanawiałem, czy to niemożliwe do zrobienia, czy za trudne dla konstruktorów AR

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Światła do jazdy w dzień zamontowane. Jestem zadowolony, chociaż nie mogę się przyzwyczaić do tego, że w ciągu dnia nie świecą zegary
    Jak wspominałem wcześniej poświęciłem światła przeciwmgielne i w ich miejsce zamontowałem te do jazdy dziennej. Stylistyka Alfy ponad wszystko
    Ogólnie podłączone są wg przepisów. Tzn załączają się z zapłonem, a gasną już przy włączeniu pozycyjnych.
    Montował mi zaprzyjaźniony elektryk/elektronik samochodowy, który dorobił moduł sterujący (czyt. przekaźnik), który umieściliśmy w skrzynce bezpieczników i przekaźników pod maską).
    Dzisiaj trochę pojeździłem i okazało się, że funkcja świateł "AUTO" spisuje się świetnie. Np. wjazd do tunelu - zapalają się światła mijania. Wyjazd - gasną, a na powrót zapalają się diodowe dzienne.
    Rozmawiałem też z nim na temat świateł do jazdy dziennej w postaci 30% natężenia światła żarówek świateł drogowych.
    Odradził mi ten pomysł ze względu na to, że wówczas będzie się grzał moduł...
    Zdjęcia wstawię jak tylko pstryknę jakąś fotkę. Może jutro mi się uda.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

To podrzuć jeszcze linka do świateł, które wykorzystałeś.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mat09 Zobacz post

To podrzuć jeszcze linka do świateł, które wykorzystałeś.
    http://allegro.pl/halogen-halogeny-l...549078054.html
    dedykowane do Megane, ale pasują do 159, tyle, że przykręciłem tylko dwoma wkrętami, bo rozstaw otworów montażowych niewiele się różni. Ponadto musiałem dokupić kostki, bo w zestawie z lampami ich nie było.
    Druga sprawa jest taka, że musiałem zdemontować chromowane obwódki z ramek halogenów, bo nie chciały idealnie przylegać do nowych świateł, ale to akurat nie robi mi różnicy, bo i tak miałem je oklejone czarną folią. Jednak chcę, żeby wróciły na miejsce (mimo, że są oklejone) i niebawem pobawię się by je dopasować.
    Pozdrawiam.
    - Rafał