Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Taka juz polska mentalność, ja jak kupowałem auto to zależało mi na tym aby przebieg był realny dlatego śmiało kupiłem auto 5 letnie z przebiegiem 180kkm ale nie to było wyznacznikiem, tylko ze też nie było w okazyjnej cenie.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    W Alfie 159 przez komputer jest możliwość sprawdzenia faktycznego przebiegu (było o tym na forum pisane jako jedna z opcji/parametrów w FiatEcuScan – ie)
    Bardzo mnie to ucieszyło w ASO, bo okazało się, że miałem dobre przeczucia odnośnie do sprzedającego i faktycznie mój nowy nabytek ma przejechane tylko 110 tysięcy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Polecam coś takiego:
    http://www.goldenline.pl/forum/31846...dow-z-allegro/

a jak komuś się nie chce wchodzić i czytać, to wklejam wykres pt. "Średni przebieg samochodów wystawionych na portalu Allegro, z próby 26000, według rocznika"

Drugi wykres (czerwony) to po odrzuceniu aut z przebiegiem <500 i >1 mln

EDIT:

Może słowo komentarza:

Ktoś może aproksymować "przyrost" kilometrów per rok i poprowadzić prostą w punktach przecięcia 2013 i powiedzmy 2009 rok i twierdzić, że tak powinno być, ale to akurat zależy od tego, czy auto dalej miało tego samego właściciela (jeżeli tak, to ok).

Ja tutaj spadek przyrostu km/rok w latach 2007-2010 widzę trochę inaczej i podpieram swoim przykładem - na przeczekanie do Alfy 159 TBi kupiłem 3.5 letnie Polo 6R, które poprzedni właściciel nakręcił do 116 tkm (więc przyrost km per rok średnio 33tkm rocznie). Ja obecnie połykam rocznie 18-20tkm, więc się u mnie to wypłaszczy (nie aż tak, jak na wykresie, ale będzie zauważalna zmiana).

Natomiast co będzie się działo jak sprzedam auto i ten przyszły właściciel pojeździ i sprzeda dalej ......

Reasumując - dla mnie wykres od 2007 do 2013(2012) ma sens, jeżeli była na przełomie 2009-2010 zmiana właściciela. Poniżej 2007 (czyli 6 -7 letnie auto lub starsze) to już zgaduj zgadula, szklana kula (liczy się udokumentowana historia auta potwierdzona stanem technicznym, reszta to ...)
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OPDE0FR.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	36.2 KB
ID:	109540   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3Pl0DNF.jpg
Wyświetleń:	130
Rozmiar:	33.3 KB
ID:	109541  
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 24-09-2013 o 18:47
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ooo przebieg mojej AR plasuje się na krzywej idealnie
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.4 JTDm

Domyślnie

to teraz Panowie można sobie odpowiedzieć ile przebiegu na prawdę mają 5-6 letnie ,,perełki", ,,igiełki" itp. z zachodu... jakie tam robi się roczne przebiegi idealnie obrazuje wykres pierwszych trzech lat... bo wtedy z reguły auto jest na gwarancji - serwisowane w ASO i nie da się za bardzo zafałszować historii... natomiast później to już przeważnie radosna twórczość naszych handlarzy...
    Ostatnio edytowane przez Artek123 ; 24-09-2013 o 22:28

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Moja na pierwszym i na drugim ponad kreska. zresztą przebieg prawie pokrywa się z odczytem z fesa.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Fly Zobacz post
    90 % aut nie ma orginalnej przedniej szyby
    A co???przez nieoryginalna inaczej widac ???.Dziwne kryterium oceny auta.Swoja droga w Niemczech posiadajac Vollcasco niektore ubezpieczalnie daja 2 szyby przednie w roku.
    sam niedawno mialem rowniez taka akcje,wypozyczylem nowitukiego busa T5,na liczniku 700km przebiegu.Wyjechalem na autostrade,ujechalem moze z 10km i jak nie trzasnie...dostalem zwirem z paki jadacej przedemna ciezarowki...i po szybie

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    A co???przez nieoryginalna inaczej widac ???.Dziwne kryterium oceny auta.Swoja droga w Niemczech posiadajac Vollcasco niektore ubezpieczalnie daja 2 szyby przednie w roku.
    sam niedawno mialem rowniez taka akcje,wypozyczylem nowitukiego busa T5,na liczniku 700km przebiegu.Wyjechalem na autostrade,ujechalem moze z 10km i jak nie trzasnie...dostalem zwirem z paki jadacej przedemna ciezarowki...i po szybie
    Ja tez u siebie przednia wymienialem, na oryginalnej dostałem "kamyczkiem" i pajączek sie zrobił. Zrobiłem foto pajączka zeby był dowód przy sprzedaży auta.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    i to jest właśnie myślenie Polaka! Kryterium przy wyborze używanego auta to niski przebieg (broń Boże więcej jak 200tys km) i oryginalna przednia szyba!
    Przecież przednia szyba z biegiem lat i przejechanych km używa się jak np opony. Ja mam skode octavie z 2001 roku i szybę oryginalną ale jest już mocno zmęczona i nadawałaby się na wymianę bo pod słońce kiepski jest widok. oczywiście nie wymienię jej ponieważ już słyszę gadanie potencjalnego kupującego moje auto, że na pewno był bity przód auta bo szyba wymieniana.

- - - Updated - - -

Napisał Fly

90 % aut nie ma orginalnej przedniej szyby"

Oczywiście w mojej odpowiedzi powyższej chodziło mi o ten cytat

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

a ja wymienię bo mam odpryski spore i po to dobrałem za 80zł ubezpiecznie szyb żeby ją właśnie machnąć taniej :-)
    ale wszystko oczywiście będzie opisane w moich KS i foto też