Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Problem z centralnym zamkiem

Użytkownik Ogier Avatar Oskarr
    Auto
    156

Domyślnie Problem z centralnym zamkiem

Witam, od wczoraj mam problem z centralnym zamkiem. A mianowicie mam kluczyk scyzoryk i tak. Otworzylem normalnie auto po czym wsiadlem i jakby zamknal i otowrzyl sie pare razy, otowrzylem drzwi, otowrzyl sie no i klopot. Zamykanie z kluczyka przyciskiem nie dziala (bagaznik otwiera normalnie), bateria w kluczyku nowa (probujac drugim kluczykiem jest to samo). I teraz tak jak probuje zamknac samochod kluczykiem (poprzez wlozenie w bebenek) to zamyka tylko drzwi od kierowcy. Natomiast jezeli pozamykam od srodka wszystkie drzwi i wyjde zamkne od kierowcy, po czym chce otowrzyc to otwieraja sie wszystkie (czyli bezpiecznik ok) ale zaraz zamykaja, i tak w kolko. Musze otowrzyc i szybko otworzyc drzwi wtedy zamek centralny pare razy otworzy sie i zamknie i zostaje w koncu otwarty. Ale zeby zamknac to tak jak pisalem musze od srodka pozamykac bo inaczej nie dziala. Teraz pytanie co to moze byc? Bezpiecznik raczej ok, bo centralny sam w sobie dziala (zerkalem w skrzynke bezpiecznikow i spalonego nie widzialem). Przekaznik? Jezeli tak to gdzie go znalezc?
    Z gory dziekuje za pomoc i przepraszam, ze bez polskich znakow ale w pracy jestem a tu tylko internet na telefonie mam.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Jeżeli sam się zamyka i otwiera widzi ze jakieś drzwi są otwarte lub np klapa. Wiec sprawdź karańcówki (są w zamkach) i połączenia w przelotkach miedzy drzwiami a budą.
    Moje aukcje allegro :

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1108283

Dla forumowiczów rabaty

Użytkownik Rowerzysta Avatar Abram
    Mieszka w
    Kamionna
    Auto
    156 Crosswagon Q4

Domyślnie

Mam podobnie, tylko zwykle wystarczy odpalić samochód, zgasić i powraca do normy. Ale wcale mi to nie wygląda na czujniki otwarcia drzwi.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

odepnij centralkę pilota. Jest w bagażniku w okolicy wlewu paliwa. Trzeba odchylić tapicerkę. Po odłączeniu, spr jak zachowuje się centralny, gdy zamykasz/ otwierasz kluczykiem. Jeśli nadal się tak dzieje to zostaje do spr. centralka servizi i wspomniane wcześniej krańcówki (z naciskiem na krańcówki).

Wydaje mi się (ale pewien nie jestem), że wystarczy rozłączyć kostki w poszczególnych drzwiach przy przelotkach, żeby spr. które drzwi sprawiają problem.

Auto
    156

Domyślnie

Cytat Napisał paczek.gsm Zobacz post
    Jeżeli sam się zamyka i otwiera widzi ze jakieś drzwi są otwarte lub np klapa. Wiec sprawdź karańcówki (są w zamkach) i połączenia w przelotkach miedzy drzwiami a budą.
    Co to są dokładnie te krańcówki?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Abram Zobacz post
    Mam podobnie, tylko zwykle wystarczy odpalić samochód, zgasić i powraca do normy. Ale wcale mi to nie wygląda na czujniki otwarcia drzwi.
    Niestety u mnie odpalenie ponownie auta nie pomaga. Dzieje się już tak od dwóch dni.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał emo94 Zobacz post
    odepnij centralkę pilota. Jest w bagażniku w okolicy wlewu paliwa. Trzeba odchylić tapicerkę. Po odłączeniu, spr jak zachowuje się centralny, gdy zamykasz/ otwierasz kluczykiem. Jeśli nadal się tak dzieje to zostaje do spr. centralka servizi i wspomniane wcześniej krańcówki (z naciskiem na krańcówki).

Wydaje mi się (ale pewien nie jestem), że wystarczy rozłączyć kostki w poszczególnych drzwiach przy przelotkach, żeby spr. które drzwi sprawiają problem.
    A jak powinien zachowywać się centralny po odłączeniu centralki pilota? Powinien kluczykiem normalnie wszystkie drzwi otwierać/zamykać?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

Cytat Napisał Oskarr Zobacz post
    Co to są dokładnie te krańcówki?
    to są styki znajdujące się w zamkach drzwi i wysyłające sygnał masy do centralki servizi

Auto
    156

Domyślnie

Tzn muszę rozebrać zamek? Sorki, ale zielony w tym akurat jestem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar SzlendaX
    Mieszka w
    Kolno
    Auto
    156 Sport Wagon 1.9 JTD + Chip Madeno Citroen C5 X7 Tourer 2.0 16v

Domyślnie

ja kiedys mialem podobna sytulacje z centralnym. odpiecie aku na pare minut pomoglo

Auto
    156

Domyślnie

Cytat Napisał SzlendaX Zobacz post
    ja kiedys mialem podobna sytulacje z centralnym. odpiecie aku na pare minut pomoglo
    odpiąłem, spaliłem szluga, podpiąłem i magia, działa wszystko jak należy! wielkie dzięki niby taka prosta rzecz, a nie wpadłbym chyba na to

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 156 sport wagon 1.9 JTD, 81kW, rocznik 2001

Domyślnie

Cytat Napisał SzlendaX Zobacz post
    Mój królu złoty, spadłeś mi z nieba tym postem. Parę dni temu mój centralny dokonał dokładnie tego samego co w pierwszym poście. Przeszukałem połowę internetu i nic nie mogłem znaleźć, żeby ktoś miał takie objawy. Już powymieniałem baterie i posprawdzałem piloty, już miałem rozkręcać drzwi i sprawdzać siłowniki, kable, końcówki, centralkę i nagle znalazłem Twoją odpowiedź. Odłączyłem Aku na kilka minut, podłączyłem i czary mary, wszystko działa.
    Śmiało głosuję na Ciebie jako magika miesiąca Ech, uwielbiam banalne rozwiązania