Nie ośmieszaj się
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
Nie ośmieszaj się
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
Ostatnio edytowane przez Krusz ; 08-10-2013 o 11:47
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
Krusz ma racjenie wiem jak mi sie napisało 17
powinno być 12 już edytowałem posta
![]()
Hehe, kolega specjalistą od wiedzy wikipediowej, spoko. To zastanów się teraz jaki wymiar fizyczny ma ta skala i policz to od drugiej strony. Skala pH ma w przedziale (0)1-14 wartość opisową dla aktywności jonów, ale nie znaczy to, że poza te wartości nie wychodzi - w przypadku tak ekstremalnych substancji nie używa się skali pH ponieważ przestaje ona mieć sens, natomiast są rzeczywiste substancje dla których można wyliczyć tą wartość daleko poza tym przedziałem, niczym dziwnym jest np. substancja o pH ujemnym!
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Alfa Romeo 145 Boxer 1.7 16V 129KM 1995r
Alfa Romeo 146 Boxer 1.6 103KM 1996r
Alfa Romeo 147 Progression 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
Alfa Romeo 147 Distinctive 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
Alfa Romeo 155 Super 2.0 TS 8V 144KM 1993r
Alfa Romeo 155 Super 2.5 V6 12V 165KM 1992r
Alfa Romeo 156 Distinctive 1.9 JTD 8V 115KM 2002r
Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 1998r
Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 2000r
Alfa Romeo 159 Q4 2.4 JTD-M 20V 210KM @248KM 2007r
Alfa Romeo 166 Distinctive 2.4 JTD 10V 150KM 2004r
Alfa Romeo 166 Distinctive 2.5 V6 24V 188KM 2003r
Maserati Quattroporte Automatica 4.2 V8 400KM 2008r
Skala pH w bardzo dużym uproszczeniu to fukcja logarytmiczna ze stężenia wodoru w danym związku.
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "wartość opisową dla aktywnoścji jonów" skoro skala to funkcja matematyczna.
Owszem są związki które poza nią wykraczają, ale gwarantuję Ci, że poza laboratorium chemicznym raczej ich nie spotkasz. A i żaden normalny człowiek nie zbliży się do tego bez wyciągu i odpowiedniego stroju.
Widzę, że kolega przeczytał artykuł na wiki a potem udaje, że coś wie... (przyznaję - ja tego nie zrobiłem, tylko rzuciłem linkiem pierwszym z brzegu)
Podany przez Ciebie Tenzi Truck na pH 12.
Dla mnie EOT.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
Oh, urażona duma mocno boli bo śmiałem nie podzielić uwielbienia dla boskiego Sonaxa a uznać go za przeciętny kosmetyk nie wykraczający poza średnią więc będziesz teraz przy każdym moim poście się wcinał? Na zdrowie, ale jeżeli sam widok moich postów przyprawia Cię o swędzenie w okolicach zwieracza i boisz się że nie będę wielbić i wynosić pod niebiosa boskiego Sonaxa, to proszę skorzystaj z funkcjonalności forum o nazwie "Lista użytkowników ignorowanych", problem sam się rozwiąże.
Wot technika, ja miałem takie cuda w łapach będąc ubrany w zwykły kitel. Ale skoro mówisz że się nie da, to pewnie się nie da.
Chwileczkę kolego, ustalmy fakty:Widzę, że kolega przeczytał artykuł na wiki a potem udaje, że coś wie... (przyznaję - ja tego nie zrobiłem, tylko rzuciłem linkiem pierwszym z brzegu)
Podany przez Ciebie Tenzi Truck na pH 12.
1. Napisałeś że wartość pH = 17 wygląda śmiesznie
2. Odpowiedziałem kulturalnie, że taka wartość nie musi być niczym dziwnym, bo dopuszcza ją wymiar fizyczny wskaźnika pH przy czym zaznaczam wyraźnie że to jest offtoppic i w żaden sposób nie obraziłem Cię przy tej okazji.
3. Natychmiast atakujesz mnie personalnie stwierdzając "Nie ośmieszaj się" podczas gdy sam nie wykonałeś minimum wysiłku żeby sprawdzić czy to o czym piszę ma sens czy nie, czy jest zgodnie z prawdą, ani czy mam podstawy do takich twierdzeń wynikające z mojego wykształcenia, doświadczenia w pracy, czy innych powodów.
4. Temat tenzi trucka podałem jako przykład, że nawet wśród "kosmetyków" samochodowych, chociaż ciężko to jeszcze kosmetykiem nazwać, mogą zdarzyć się substancje o pH daleko odbiegającym od neutralnego więc pewność że nie znajdzie się inny "kosmetyk" jeszcze bardziej agresywny jest nieuzasadniona.
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
i weź tu się człowieku pomyl i napisz 17 zamiast 12![]()
Znajdziesz nawet Tenzi o pH 14 o ile dobrze pamietam, ale nic wykraczającego poza skale pH 0-14.
Ale pisanie o zwkazkach o pH poza skala to jak branie pod uwage relatywistyki i twierdzen einsteina przy pomiarze czasu przejazdu na 1/4mili.
Bez kłótni mi tu Dziewczyny !
Zastosowałem UC na Tricolorze. Całe auto zajęło mi z 10 roboczo - godzin. Na Megsa nałożyłem jakąś politurę Sonaxa z Carnaubą ( kupiłem zestaw w Kauflandzie za 22 zł). Obecnie Alfa wygląda całkiem nieźle ale wydaje mi się, że mogę potwierdzić słowa jednego kolegi napisane wcześniej tzn. że Megs bardziej wypełnia rysy niż je usuwa. Parokrotnie miałem sytuację, że gąbka miała już w sobie trochę Megsa i pomimo długiego wcierania nie dało się usunąć tłustego filmu z karoserii. Jak tylko przejechałem mocniej lakier mikrofibrą żeby usunąć przedmiotowy tłusty film to lakier wracał do stanu pierwotnego.
To tyle z obserwacji laika.
Komentował Jan Wężyk.
Ostatnio edytowane przez Iwan87 ; 08-10-2013 o 15:59
Tak sobie patrzę jak sie szarpiecie za włosy i trochę straszno trochę śmieszno.
W każdym razie - jakby ktoś chciał sobie maszyna lakier poprawić to zapraszam na PW. Cos wymyślimy. I nie, nie mam firmy detailingowej, na życie zarabiam zupełnie inaczej
Mogę np wypożyczyć sprzęt za jakaś kaucja, możemy sie spotkać u mnie/nie u mnie. Trochę czasu dla Alfaholika mogę poświecić.
Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 08-10-2013 o 17:06