Witam,
od niedawna jestem posiadaczem AR 159 1.9 JTDM i cały czas czytam o sporej ilości popularnych usterek, które chyba dziwnym trafem wszystkie mnie spotykają. Koło pasowe na start, zbiorniczek wspomagania, szarpanie 1500-2000 RPM, no i teraz przyszła jeszcze kolej na poznanie działania DPF.
Ogólnie spalanie mnie nie zachwyca,,,, w trasie 6.2 przy mega emeryciej jezdzie, miasto natomiast 8,7-9 (20 km do pracy i 20 km dziennie po mieście + 20 km powrót = 60 mieszanki). Ogólnie to irytująca jest jazda pomiędzy 1500-2000 RPM. Szarpie i dopiero po 2 tys przestaje i ładnie kręci się dalej. EGR czyszczony - nawet sugerowana uszczelka z 4 dziurami była już wstawiona - wymieniona na nową skoro już była kupiona. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale po wymianie tego dnia zrobiłem 10 km i było ok. Na drugi dzien znowu to samoEGR chyba ogólnie wymieniony ponieważ auto z 2006 a na EGR juz w sumie nie pamietam ale albo 1108 albo 0811.
Dzisiaj natomiast wracając z pracy przy jeździe ok 110-120 km/h i obrotach 2200RPM chwilowe spalanie gdzie powinno wynosić ok 5,5-6,5l wskoczyło na 15... przeraziłem się... coś mu się dzieje ? Po chwili pomyślałem, a moze to faktycznie jakiś tryb serwisowy/wypalania DPF ? ale czemu tak dużo, przy przyspieszaniu nawet do 35l, a przy toczeniu się na luzie 6,5 ;x masakra.... przejechałem więc tak jeszcze ok 5 km, ponieważ dojechałem do garażu -> podjeżdzając chwilówka wskoczyła na 50L (szok o.O)... Wysiadając zauważyłem kilka iskier z wydechu :> Czy to jest właśnie to wypalanie DPF ? Czytalem troche na necie, ale nie różnie każdy mówi jeśli chodzi o obsługę tego.
Jeśli to to proszę o informację kiedy mogę zauważyć, że rozpoczęło się wypalanie ? Po spalaniu ? Dodam, że jak wskazówka doładowania TURBO z reguły jest ok 0.5 cm odchylona tak bez dodawania gazu była idealnie na 0. Też gdzieś wyczytałem, że to może być kolejna wskazówka. Kolejne pytanie ? Czy nie powinno być to sygnalizowane diodą na desce rozdzielczej ? I ile taki proces powinien trwać ? I skąd wiem, że się zakończył ? Nieświadomy, zgasiłem auto... bo i nie bardzo miałem ochotę ok godz. 22 jeździć by go w pełni wypalić...
Proszę o sugestię odnośnie DPF ale jeśli ktoś też by miał jakieś pomysły odnośnie szarpania to też chętnie posłucham. Dodam, że czujnik ciśnienia powietrza dolotowego (jakoś tak to się nazywa) ten BOSCHa w kolektorze, wyczyszczony, a jutro dodatkowo będzie wymieniany na nowy, ponieważ plastikowa "czapeczka" ochraniająca "pręcik" została w kolektorze, i musiałem ją wydłubywać.... w chwili obecnej przykręcony jest czujnik z pręcikiem bez tej czapeczki...
Z góry dziękuję i pozdrawiam,, nie(narazie)/szczęśliwy nowy posiadasz AR ;x