Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: Polerowanie szyby przedniej

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

ja tam po 7 latach pracy w fabryce szyb samochodowych ( sekurit ) mam jakieś tam zboczenie i nikt i nigdy mi nie wmówi że można dobrze zrobić szybę po kilku latach przebiegu w aucie
    no ale ja równam do ocen jakie stosowało się w fabryce :-)

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

W motoryzacji i nie tylko jest wiele części, podzespołów przy których producent twierdzi, że się nie da naprawić czy zregenerować itp. a większość z tych rzeczy ludzie naprawiają z powodzeniem. Taki honeywell twierdzi, ze jego sprężarek ze zmienną geometrią nie da się dobrze naprawić, a ile to ludzi regeneruje turbo?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Spolerować to se można na handelek. Ale to i tak nie bardzo.

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Nowa szyba przednia do 56 kosztuje ~400zł ze wstawieniem w nordglassie, 59 może być minimalnie droższa więc polerowanie to średni interes - popieram w tej kwestii omrona i bociana: na handel można sobie polerować, szczególnie jak szyby mają fabryczne numery, ale na własny użytek, jeżeli auto ma jeździć u nas jeszcze parę lat, to przychodzi czas że lepiej wymienić niż pudrować syfa.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Mi natomiast kilka osób odradzało tanie zamienniki twierdząc, ze szybko się rysują nawet od wycieraczek do mnie w wymianą zamiennik coś koło 350zł. Się zastanawiam nad wymianą bo nie mam rys i zmatowień tylko odpryski wiec polerka odpada zupełnie. Tylko nie wiem czy nie lepiej dopłacić do seciurita lub pilkingtona ale szukam i wszedzie widze tylko no name po 250-300zł. Bocian robiliście sekirita też na sprzedaż detaliczną? Bo nigdzie nie widze przedniej seciurita do 147 po za ASO oczywiście?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamillll
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    159 1.9 16v 177HP@402nm by @sdero

Domyślnie

Pilkinkton z wklejeniem 350 zl. No chyba dla mnie tylko za ladne oczy

Btw. U mnie w 156 fl i 147 fl ori szyby to wlasnie pilkinkton a nie sango-bango

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Bez dwóch zdań wiadomo, że się nie przywróci efektu takiego jak da nowa szyba i nie ma tu nawet o czym dyskutować - ogólnie szyba nie była zniszczona tylko u mnie musi być perfekcyjnie a że chciałem zostawić bo mam oryginał to dlatego się bawiłm i polerowałem.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    W motoryzacji i nie tylko jest wiele części, podzespołów przy których producent twierdzi, że się nie da naprawić czy zregenerować itp. a większość z tych rzeczy ludzie naprawiają z powodzeniem.
    ja nie piszę o twierdzeniach producenta - opierałem się tylko na podstawie oceny jakości w zakładzie w którym robiłem

- - - Updated - - -

Bocian robiliście sekirita też na sprzedaż detaliczną? Bo nigdzie nie widze przedniej seciurita do 147 po za ASO oczywiście?
    nie . fabryka robiła tylko do fabry aut , jak szybki wyszły z lekkimi defektami ( np rysa włosowata , niewyczuwalna pod paznokciem w strefie B o długości do 5 mm w ilości max 5 sztuk to szła jako część zamienna i logo auta było polerowane w 99 % przypadków - w 99 bo niektórzy producenci dopuszczają swoje logo na szybie traktowanej jako część zamienna a nie tylko na szybie na pierwszy montaż )

- - - Updated - - -

Mi natomiast kilka osób odradzało tanie zamienniki twierdząc, ze szybko się rysują nawet od wycieraczek
    orginal ricambi też po np 20 sekundowym przejściu wycieraczek na sucho z kurzem w fabryce poszła by do kosza - o ile oczywiście producent takie wyznaczy normy
    bo np jak robiliśmy szyby do matiza i lanosa to kontrola jakości wyglądała w skrócie tak :
    - i jak ?
    - dobra nawet
    - znaczy nie pęknięta ?
    - no nie
    - no to dobra

ale już Ferrari czy RR czy saab czy nawet głupie VW lub audi to już inne wymagania producenta do których to fabryka szyb się stosuje i tyle