Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Temat: Gtv - koszty utrzymania, eksploatacja codzienna

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Miałem GTVke 1.8 TS przez jakiś tam krótki okres,
    auto zagazowane i powiem wam tylko tyle, że nie wiem skąd uprzedzenia do LPG - owszem do bagażnika to nie wchodziła nawet kosmetyczka duża, ale jazda tym autem (około 2 lata temu przy cenach gazu 2.10 ) kosztowała 21-23zł za 100km.
    Teraz nawet liczać te 2.40 - to jest nie więcej jak 25-26zł.
    Wiem, że "auto sportowe" to na gaz nie wypada przerabiać - ale jazda tym autem to jedno z najlepszych doświadczeń motoryzacyjnych.
    Gdyby nie to, że auto było kupione na sprzedaż dla konkretnej osoby i miałem je tylko na czas remontu blach oraz lekkiej konserwacji wnętrza ... to nie odwiesiłbym od niej kluczyków na kołek nigdy.
    Dlatego Vka + gaz - i nie ma co marudzić że nie - banan gwarantowany w każdym momencie eksploatacji - a największy na stacji paliw, gdzie do pełna znaczy za 80zł !
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

W kwestii gazu - ja generalnie nie jestem zwolennikiem gazowania aut, a szczególnie takich. Jednak sytuacja ekonomiczna w naszym kraju jest jaka jest i niestety, na paliwo rocznie musiałbym wydawać równowartość samochodu... Chyba muszę wykreślić z pierwszego posta info o gazie...

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

75 już odpuściłeś? ;P
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Nie, absolutnie 75 jest pomyślane jako auto weekendowe oraz swego rodzaju youngtimer -natomiast Gtv to auto do jazdy na co dzień, do zabawy oczywiście też, ale w innym sensie. Oczywiście wszystko zależy od tego, jak mi się sytuacja finansowa w przyszłości poukłada, bo jestem dopiero rok po studiach.

Jednemu z tych aut być może nawet dałbym dożywocie. A może udałoby się GTV6 dorwać Póki co ciężko coś powiedzieć. Mam milion pomysłów motoryzacyjnych (przy czym 97% z nich to Alfa Romeo, 1% to Maserati, 2% to Ferrari ) i niestety realizacja choćby części z nich będzie ciężka. Na pewno kiedyś będę chciał mieć (choćby przez jakiś czas) Gtv, 75, coś z boxerem (pewnie 33), może uda się coś bardziej klasycznego dostać - Spider, GTV6, Alfetta, stara Giulia... Wszystko to są całkowicie różne auta, co tylko utrudnia wybór

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał mmax88 Zobacz post
    W kwestii gazu - ja generalnie nie jestem zwolennikiem gazowania aut, a szczególnie takich. Jednak sytuacja ekonomiczna w naszym kraju jest jaka jest i niestety, na paliwo rocznie musiałbym wydawać równowartość samochodu... Chyba muszę wykreślić z pierwszego posta info o gazie...
    Kiedy jeździłem poprzednim autem, jeszcze sporo przed alfami - jak mówił mi ktoś zagazuj to ( dość mocna benzyna w układzie V) za każdym razem patrzyłem się krzywo i mówiłem znamienne słowa - gaz do kuchenek.
    Ale jak kupiłem 147kę i zagazowałem ją to po pierwszej trasie zrobionej na LPG uśmiech nie schodził mi już z twarzy i nie schodzi aż po dziś dzień.
    Natrzaskałem od cholery kilometrów a za zaoszczędzone pieniądze miałem spokój ducha dotyczący budżetu.
    Dlatego nie ma co się zastanawiać moim zdaniem.
    Sam zresztą jestem na etapie rozglądania się za kolejną benzyną ( GT z 3,2) i koszt gazu doliczam już w budżecie zakupowym.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo GTV 1.8 TS 2000r.

Domyślnie

Ja jestem w posiadaniu Gtv'ki od 2 tygodni, po zakupie oczywiście trafiła na tzw. pakiet startowy, rozrząd oleje plus pare drobnostek, odebralem, nie dosc że chodzi lepiej niż jak ją kupiłem, to nadal nie moge się nacieszyć z jazdy ! narazie pieniążki pozwoliły tylko na 1.8 TS. ale za rok, dwa na pewno będzie 3.0 ! Jeżeli chodzi o widocznośc na światłach to mam ta niewątpliwą przyjemność z posiadania szyberdachu, który okazał się na prawde pomocny na światłach, jak sie wsiada do tego auta, to pochłania, na szczescie mam tylko 178cm wzrostu więc jak dla mnie jest wygodna alfa, kupiłem ją w Gdańsku i do szczecina jechałem z bananem na twarzy całą droge i cały czas jak wsiadam to banan od ucha do ucha, jezeli chodzi o ceny części i obsługe to nie moge narzekać że bardzo drogo, fakt, miałem zamiar narazie tylko rozrzad i oleje zrobić, ale wypadły jeszcze świece, no i tu bolał portfel, ale tego sie nie wymienia raz w miesiącu więc można przeboleć, miałem wiele innych aut, ale żadne nie dawało takiej frajdy z jazdy, pracuje 6-7 dni w tygodniu ale na przejażdżke zawsze znajdzie się czas. pozdrawiam i zachęcam kazdego niezdecydowanego do zakupu tego modelu.

Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Koledzy, jakie jest mniej więcej spalanie Gtv 3.0 V6 lpg w mieście, w trasie i na autostradzie?

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Powiem Ci na przykładzie poprzedniej 166 z tym silnikiem...(w sumie masa była niewiele większa więc różnica może być około 1L/100km)

W samym mieście, czyli korki, uliczki, światła jak się dość płynnie jechało to spalanie na poziomie 15L/100km było bez problemu do osiągnięcia, oczywiście przy jeździe dającej dużo przyjemności
    Jak się trafią same korki, światła i w ogóle nie ma jak się rozpędzić nawet do 50km/h to spalanie wędrowało do 18-19L/100km.
    Miałem przez pewien okres pracę do której było około 30km i zacząłem próbować ile spali przy spokojnej jeździe... Część trasy była po autobahn'ie, ale większość była przez dość płynną dwupasmową drogę z ograniczeniem do 50km/h. Okazało się, że przy takich warunkach mogła ona spalić niecałe 12L/100km... Ale tak jak piszę, była to spokojna, płynna jazda bez szaleństw...

Co do trasy na polskich drogach to jadąc przepisowo było w okolicach 10l/100km i czasem nieco mniej, ale o dziwo jadąc, że tak powiem, bardzo szybko, nie udało mi się osiągnąć więcej niż 15L/100km. Można by się spodziewać, że więcej spali, ale to uważam za dobry wynik w stosunku do charakteru jazdy.

Co do autostrady... Kiedyś gdzieś znalazłem taką tabelę i porównałem ze swoim spalaniem. Wyniki uzyskane przeze mnie były mniej więcej takie same jak te w tabelce, a za ewentualną różnicę można winić tylko ewentualne natężenie ruchu na drodze

Alfa 166 zużycie benzyny PB95 i LPG
    V Zużycie PB98 Zużycie LPG
    [km/h] [l/100km] [l/100km]
    60 6,8 7,3
    70 7,2 7,8
    80 7,6 8,2
    90 8,2 8,9
    100 8,8 9,5
    110 9,4 10,2
    120 10,0 10,8
    130 10,5 11,3
    140 11,5 12,4
    150 12,6 13,6
    160 13,8 14,9
    170 15,1 16,3
    180 16,3 17,6
    190 17,5 18,9
    200 18,5 20,0
    210 20,0 21,6
    220 24,0 25,9

To tak mniej więcej... Gtv 3.0 spali pewnie minimalnie mniej, ale tak jak piszę, wszystko zależy od warunków na drodze

Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Zonkil bardzo Ci dziękuję! Bardzo pomocna odpowiedź.

Jaki jest koszt instalacji gazowej z robocizną? Którą generację założyć?

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Koszt instalacji to od 3000zł do nawet 6000zł gdzieś kiedyś widziałem...
    Fachowcy od gazu będą wiedzieć jaką instalację z jakich podzespołów złożyć... Tak żeby to działało jak należy trzeba wydać 3500-4000zł... Ceny wyższe to już w sumie przepłacanie za markę instalacji i za robociznę...
    Ja miałem u siebie na takich podzespołach jak zalecają na forum za równo 3000zł i działało bez problemu i w sumie nadal działa...
    Jak będziesz już miał V6 to na forum na pewno dostaniesz informacje gdzie u siebie w pobliżu możesz znaleźć fachowca.