Ja przy 200ps srednie z kompa mam ok 9.1/100 przy dynamicznej jeździe
Ja przy 200ps srednie z kompa mam ok 9.1/100 przy dynamicznej jeździe
10 L przy normalnej jeździe w mieście. Bez zamulania ale tez bez sprintow. Na trasie ok prz 140-160 ok 9l. Przy 110 ok 7,5. Koła 18 cali 235/45. Warto sprawdzić ciśnienie w oponach. Ja przy zbyt niskiej wartości miałem spalanie o ok 1l większe.
Na spalanie przy tym silniku wpływa wieeeele rzeczy. Sam mam takie auto z silnikiem 2.4 210 ps jakieś 3-4 tygodnie.
U mnie wygląda to tak :
koła zimowe 235/40/19, urwane klapy wirowe, żadnych przeróbek (nie ma mocniejszego programu, zatkanego EGR, wywalonego DPF), leję paliwo różne, ale zwykły diesel, żadne dynamic itp - jeżdżę też sporo na paliwie z niemieckiego shella, bo w niemczech pracuję, auto to wersja TI, waga wpisana w dowodzie to 1815 kg a ciśnienie w oponach to 2.8 przednie, 2.6 tylne.
Spalanie to koło 10 w mieście, koło 8 w trasie. rekord to spokojna jazda autostradą do ok. 140 (Niemcy) - 3 osoby, pełny bagażnik - 7.2 l na 100.
Tragedii nie ma, ale wcześniej jeździłem drugim autem, które mam wpisane przy profilu - więc siłą rzeczy przy dystrybutorze łezka się zakręci.
Wiem, ze jak ją dopieszczę, czyli wywalę klapy, dpf, zaślepię EGR, wgram inny soft, a do tego założę już letnie opony (mniejsze opory toczenia) albo jak planuję w następnym roku 17 zimowe, dam lepsze filtry (Mann lub Knecht), lepszy olej (Motul) to spalanie mi spadnie. W mieście po tych wszystkich zabiegach spalanie spada w dół nawet o dwa litry.
widze kolega to mega optymista jak mysli ze bedzie mu spalac w miescie 8l.......na 19 calowych kołach, auto ktore z bagazem i kierowca wazy 2 tony i bedzie miec jakies 250 koni....... no chyba ze bedziesz wykozystywac 100km z tego wszytskiego i jezdzil jak dziadzia....
no chyba ze to ja jestem mega pechowcem.....
kiedys dawno temu mialem golfa silnik 1.6 wszystkim podobno palił 7l a mi 8-10....
potem byl golf gti tdi 192ps na czipie .... niby 6-8l a mi 8-10......
audi s8 4.2 340 niby 15-19 a mi 18-25........
i alfa 1,9 niby 5.5l do 8,5l wiekszosc tak pali a mi 8-9.5 nawet....
i tak moge wymieniac rozne auta ktore mialem.....widocznie mam pecha i nie umie jezdzic![]()
Ostatnio edytowane przez tomekzabrze ; 21-10-2013 o 21:41
2,4 210 KM koło 19 cali na wyposażeniu jest jeszcze dpf to pali przy dynamicznej jeździe między 8 a 11 litrów.
Nie napisałem, że oczekuję, że w moim przypadku, że spalanie Z PEWNOŚCIĄ spadnie 2 litry na 100, a że MOŻE do takiej ilości spaść (i to przy odrobinie szczęścia i dążeniu do uzyskania tego poprzez ingerencję w wyposażenie silnika, olej). To różnica. Druga sprawa, być może w mieście jeżdżę bardziej jak dziadzia bo miasto gdzie mieszkam jest małe (1 światła, 1 rondo), więc po co mam piłować sobie nierozgrzany silnik i inne elementy
? Alfą zdążę się nacieszyć w trasie, jak już będzie rozgrzana. A wracając do spalania, to będę dążyć do jego obniżenia, bo cały czas szukałem wersji z silnikiem 1.9, samochody z ogłoszenia z silnikiem 2.4 raczej od razu puszczałem w niepamięć a, że trafił się akurat ten egzemplarz - bezwypadkowy, w miarę zadbany... to mimo większego silnika ją kupiłem. W końcu kupno używanego samochodu to nie salon, gdzie mogę sobie 100% skonfigurować nawet detale - w dodatku AR 159 TI nie jest jakoś specjalnie popularna na allegro z racji wysokiej ceny, może kiedyś będzie ich więcej jak te auta polecą mocno z ceną w dół.
W dodatku odnośnie "optymalizacji softu" do ECU (czipowaniem bym tego nie nazwał, bo niby gdzie przychodzi dodatkowe pudło/układ?) - to kolega chyba nie czytał, że po dobraniu softu do akurat danej sztuki (danego silnika, sprzęgła, skrzyni) - spalanie spada (przy normalnej jeździe), mimo możliwości osiągania większej mocy (korzystając z mocy na 100% 250-260 kucy pociągnie pewnie więcej paliwa niż seryjne 210).
Ostatnio edytowane przez Ciacho13 ; 22-10-2013 o 02:14
Powszechnym jest zjawisko, że po modyfikacji mapy silnika (przez dobrego tunera) spalanie spada. Mi spadło o około 0.5 litra w trasie. W mieście nie mierzyłem. Ale nie licz, że gdy wlejesz Motul to auto będzie zauważalnie mniej palićProducenci piszą czasem, że spadek konsumpcji paliwa może wynieść nawet 3 czy 5%. Czyli - o tyle, o ile da się to miarodajnie zmierzyć - będzie palić mniej tylko teoretycznie
![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Wiem, że to nie jest tak, że jak wywalę tego Castrola co jest, a wleję Motula to zacznę dwa razy rzadziej na stację zaglądać
Zwyczajnie mój egzemplarz jest niedopieszczony przez poprzedniego właściciela, jak zrobię w nim wszystko po swojemu to będzie to lepiej wyglądało![]()
PS : Lał ktoś z was podczas zmiany oleju tą płukankę Motula ? Nie pisać mi tu zaraz że znowu kombinuję, żeby spalanie spadło, ale podobno ta płukanka "robi dobrze" silnikowi![]()
PS2 : Czy ktoś kto ma wgrane inne mapy zauważył, szybsze zużycie np. szprzęgła?
1.9 16v 150KM - mapa na 170KM 395Nm - miasto 70% trasa 30% - 8-8,2L, trasa na parametrze 7,5-8L
edit: zapomnialem dodac, iz troche oszukuje na oponach - mam 205/50/17.. jak jezdzicie na 225 to jest spora roznica.. mysle, ze nawet 1L / zimowka jest tez na 205 z tym ze 55 16"
Ostatnio edytowane przez jaktob77 ; 27-10-2013 o 20:10
10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój
czy przy puszczeniu gazu przy predkosci macie 0,0? czy ile? np. 5 bieg 100km/h i gaz odpuszczony
10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój