Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: [156] brak ogrzewania

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

zrob w koncu tak jak radza koledzy

odpowietrz pozadnie ten uklad Jesli to nie pomoze bedziemy szukac dalej

Odpal silnik , wlacz ogrzewanie w kabinie na max , odkrec korek na chlodnicy i poczekaj az przestanie leciec plyn z babelkami a samochod sie zagrzeje, zakrec korek , odkrec korek w zbiorniczku wyrownawczym - tu uwazaj zrob to przez szmate zeby sie para nie oparzyc-, zakrec go

i po odpowietrzaniu

mozesz jeszcze pozostawic lekko nie dokrecony korek na chlodnicy i zrobic tak kilkanascie km

Zastanawiaja mnie tylko te stuki Dla mnie to wyglada na uszkodzona klapke od regulacjinawiewu
    ktos gdzies tu opisywal juz podobny temat
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

Już wcześniej odpowietrzałem cały układ i nic to nie dało, ale spróbuje jeszcze raz, zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może. Te stuki to na bank były od regulacji nawiewu (powiettrze ciepło-zimno), odłączyłem kostke i po problemie.Pewnie czeka mnie wymiana silniczka od tej regulacji ale to dopiero jak zrobie to ogrzewanie, narazie mam ustawione ręcznie na ciepłe max.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał krzysiek-lex
    No i co? Nie ma propozycji dlaczego nie mam ogrzewania?? Dodam, że ustwaiłem sobie przepustnice ręcznie na nadmuch gorącego powietrza i dalej mam zimno w aucie, więc to na pewno nie silniczek od ustawiania tej przepustnicy
    Kolego a pompę wody kiedy zmieniałeś? - bo może nie masz prawidłowego obiegu
    sprawdź ręką czy masz nagrzewnicę ciepłą, trochę gimnastyki i dostaniesz się do niej. Nie wiem jak ustawiłeś ręcznie tą przepustnicę (wykręcałeś silniczek?) ale możliwe że ustawiłeś nie tą co trzeba bo tam są dwa silniczki obok siebie (ten od klapki ciepło/zimno jest z gorszym dostępem).
    A jeśli wykręciłeś silniczek to możliwe że klapka Ci opadła i dlatego znowu nie grzeje.
    I jeszcze jedno - dmuchawa Ci działa?

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

ta, dmuchawa działa. Ja słyszałem że na ciepło-zimno to ten dolny silniczek, i teraz jestem w kropce. Odpowietrzyłem jeszcze raz i jest troche lepiej, chyba, już sam niewiem.A ustawiłem ręcznie, tak jak mówisz-odkręciłem silniczek. Jak dostać się do tej nagrzewnicy? acha, sprawdzałem węże od nagrzewnicy, ciepłe były, z tym że jeden cieplejszy od drugiego a to może onaczać że zapowietrzony jeszcze... ((

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał krzysiek-lex
    ta, dmuchawa działa. Ja słyszałem że na ciepło-zimno to ten dolny silniczek, i teraz jestem w kropce. Odpowietrzyłem jeszcze raz i jest troche lepiej, chyba, już sam niewiem.A ustawiłem ręcznie, tak jak mówisz-odkręciłem silniczek. Jak dostać się do tej nagrzewnicy? acha, sprawdzałem węże od nagrzewnicy, ciepłe były, z tym że jeden cieplejszy od drugiego a to może onaczać że zapowietrzony jeszcze... ((
    na ciepło-zimno silniczek jest zaraz obok silniczka regulacji miejsca nawiewu . Jeśli wykręciłeś ten silniczek to na bank klapka opadła z powrotem i dmucha zimne. Ja dasz dmuchawę na maks. to trochę klapka się podniesie pod wpływem naporu powietrza i trochę grzeje. Myślę że problem tkwi w jej ustawieniu.

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

no właśnie że nie, jeżeli ten dolny silniczek odpowiada za grzanie lub nie, to ja go wykręciłem ustawiłem klapke na otwarte max i założyłem silniczek z powrotem z tym że nie podlączyłem kostki żeby nie mógł się zresetować, więc u mnie powinno być otwarta klapka. Wczoraj jeszcze raz odpowietrzyłem cały układ ( upuściłem skubanej troche krwi :twisted: ), ale to dalej nie to. Jeżeli byłby zasyfiony filtr kabinowy to miało by to jakiś wpływ? No i myśle jeszcze żeby wiechać na kanał i poluzować troche wąż wychodzący z nagrzewnicy i tak spróbować ją bezpośrednio odpowietrzyć.