Temat: Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas Zobacz post
    W końcu wziąłem się za czyszczenie i konserwację tapicerki skórzanej póki nie ma mrozów. Użyłem do tego Gliptone GT12 (czyszczenie) i GT11 (odżywka). Początkowo miałem mieszane uczucia co do efektów (trochę błyszczała i lekko się kleiła) jednak w miarę upływu czasu i wchłaniania się odżywki skóra odzyskała swój elegancki mat, stała się miękka i przyjemna w dotyku oraz zyskała fajny i świeży zapach. Następny zabieg zaraz po zimie bo warto.
    Możesz w 3 słowach opisać procedurę – chodzi mi głównie o nakładanie GT12 – czym i jak to robisz, co robisz przed czyszczeniem. Widziałem już kilka instrukcji, które nie bardzo mi się udało zastosować w praktyce. I nie wiem czy to kwestia tego, że za bardzo oszczędzałem preparatu, czy po prostu źle używam szczoteczek i szmatek.

I jeszcze drugie pytanie:
    mam w aucie na czarnych plastikowych i gumowych elementach sporo pozostałości po jakiś pastach/woskach czy innych rzeczach, które ktoś kiedyś nakładał na lakier. Czego użyć, żeby uzyskać efekt jednolitego ciemnoszarego/czarnego koloru? Chodzi mi o gumowe i plastikowe ramki drzwi i plastikowe elementy pomiędzy reflektorami. Mam coś takiego:
    http://mrcleaner.pl/nielsen-finesse-...-1l-p1019.html
    nada się? Czy kupić coś dedykowanego?

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

Nielsen Finesse użyj jak będziesz już miał czystą powierzchnię. Do wyczyszczenia polecałbym środek typu APC odpowiednio rozcieńczony.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jondi
    Auto
    brak

Domyślnie

Oczyszczenie takich elementów często bywa problematyczne bo woski pasty itp często mocno wchodzą w strukturę gumy lub plastiku. tak jak kolega pisał wyszczyśc wszystko APC jakimś pędzelkiem albo i nawet miekką szczoteczką (przy szczoteczce jak się boisz porysować lakier oklej go taśmą) a na koniec jak wszystko ładnie wyschnie połóż dedykowany do elementów plastikowych i gumowych dresing ZEWNĘTRZNY. Nielsen może doćc szybko spłynąć ;/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Możesz w 3 słowach opisać procedurę – chodzi mi głównie o nakładanie GT12 – czym i jak to robisz, co robisz przed czyszczeniem. Widziałem już kilka instrukcji, które nie bardzo mi się udało zastosować w praktyce. I nie wiem czy to kwestia tego, że za bardzo oszczędzałem preparatu, czy po prostu źle używam szczoteczek i szmatek.
    To przecież dość proste:
    - odkurzenie foteli odkurzaczem, dokładne
    - nawilżenie mokrą szmatką (najlepiej z mikrofibry)
    - rozsmarowanie dokładne GT12 na fotelu (nie za dużo i nie za mało żeby nie wysechł) przy pomocy najlepiej gąbki (dostałem takie w zestawie z preparatami)
    - po 2-3 min przeszczotkowanie miękką szczotką czyszczonego kawałka
    - dokładne wytarcie suchą szmatką z mikrofibry i pozostawienie do wyschnięcia

W instrukcji piszą, żeby jednorazowo czyścić powierzchnie o wym 30x30cm, ale ja do cierpliwych nie należę i robiłem fotel na 2 razy (przód potem tył), inaczej zajęłoby to pewnie cały dzień a tak jakieś 4 godz. razem z nakładaniem odżywki.

PS: preparatu do czyszczenia zużyłem jakieś 1/10 butelki, natomiast odżywki poszło około 1/4.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Dziś glinkowałem auto.... Po umyciu super szamponem i super gąbką lakier jest gładziusieńki - niby. Po glinkowaniu to istna rewelacja Polecam każdemu - poprawa stanu lakieru za kilkanaście złotych. Teraz czas na wosk.

Panowie, rozumiem że glinka nie ma okresu trwałości?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas Zobacz post
    W instrukcji piszą, żeby jednorazowo czyścić powierzchnie o wym 30x30cm, ale ja do cierpliwych nie należę i robiłem fotel na 2 razy (przód potem tył), inaczej zajęłoby to pewnie cały dzień a tak jakieś 4 godz. razem z nakładaniem odżywki.

PS: preparatu do czyszczenia zużyłem jakieś 1/10 butelki, natomiast odżywki poszło około 1/4.
    Znalazłem co najmniej 3 różne instrukcje, stąd moje pytanie. Dodatkowo poprzednio jak czyściłem to ścierki miałem prawie czyste, tak jakby ktoś wcześniej mi fotele bardzo dobrze wyczyścił. Jedni polecają żeby czyścić dwa razy, inni piszą, żeby ścierać mokrą szmatką a nie suchą - stąd moje pytanie. Ja jakoś na wyczucie to dzisiaj zrobiłem i jest ok, suchą ścierką wycierałem cleaner, przednie fotele 2 razy czyściłem, tylne raz. Generalnie fotele w 159 są chyba z tyłu i na bokach obszyte dermą/skajem, więc tam nawet nie dotykałem się z gliptonem.

Zużyłem chyba 1/4 cleanera (więc dość sporo) i pewnie tyle samo odżywki. Inna sprawa, że drugą warstwę odżywki nakładałem dość późno i nie wiem czy wchłonie się w skórę, szczególnie że nakładana gąbką wyglądała na grubą warstwę. Temperatura 8-10 stopni chyba nie sprzyja tym środkom. Generalnie odżywka dopóki nie wysycha jest mocno błyszcząca, a chciałbym uzyskać super matowy efekt, który było widać po czyszczeniu cleanerem.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 04-11-2013 o 00:06

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Niestety efekt matowy jak po głębokim oczyszczeniu skóry jest praktycznie niemożliwy do uzyskania zabezpieczając skórę preparatem.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Kurcze, jasne że mat jest możliwy tylko pytałeś o cleanera to nie wnikałem w odżywkę; ja też na początku nabrałem się i wcierałem ją gąbką ale strasznie słabo się to wcierało i dużo zostawało na wierzchu wyglądając ohydnie tłusto, więc wziąłem mikrofibrę i tym rozcierałem odżywkę - jej naprawdę trzeba aby tylko odrobinę, mam wrażenie że więcej odżywki zostaje w szmatce niż na skórze i tak ma właśnie być. Po godzince druga warstwa i na drugi dzień piękna matowa, miękka i pachnąca skóra.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Sonax BSD dwa i pół tygodnia po nałożeniu. 2 tygodnie deszcze dzień w dzień, zrobione ok 3 tys km.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ImageUploadedByTapatalk1383600972.939522.jpg
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	97.7 KB
ID:	112761

Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie