Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Konserwacja podwozia Alfa 147

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Dobrze zabezpieczone podwozie to 2-3 dni roboty przez warsztat.
    NIE wiem co mozna robic z podwoziem 3 dni!?
    Jakby warsztat za 3 dni roboty bral 400 zl to by z torbami poszedl
    df

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

można suszyć :-)

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał Annik Zobacz post
    NIE wiem co mozna robic z podwoziem 3 dni!?
    Jakby warsztat za 3 dni roboty bral 400 zl to by z torbami poszedl
    df

Można Zdejmij nadkola, plastikowe osłony, zaślepki.... wyczyść z błota (myjka wysokociśnieniowa nie wszędzie i nie wszystko usuwa), umyj podwozie, oskrob z ew. rdzy czy innego syfu, tryśnij (pędzluj) środkiem antykorozyjnym, w zakamarki i w profile zamknięte też napchaj czegoś, skłądaj. Przy okazji wyjdą jakieś kwiatki typu zerwana lub skorodowana śruba, pęknięty plastik którego po zdjęciu nie masz jak zamontować. W ile czasu to zrobisz by było porządnie? Wiesz, byle jak to można zrobić nawet w jeden dzień. Znaczy można ale po co angażować kilka osób z warsztatu?

Użytkownik Świeżak Avatar czerwcowy0520
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM

Domyślnie

Od spodu progów masz po cztery zaślepki, wyjmij je i napryskaj preparatu do konserwacji profili zamkniętych (np. Fluidol, Tectyl, ceny nie niskie). Dałem po jednej butelce na stronę. Pod tylnymi nadkolami masz po jednej zaślepce, zrób to samo. Tam gdzie były jakiekolwiek oznaki rdzy (jak na lekarstwo) wyczyściałem, a następnie użyłem Coriny (lepsza niż popularne środki na rdzę). Spód auta po części zrobiłęm Bitexem (progi od spodu też - nie widać z zewnatrz). Stosowałem te sposoby w kilku autach (rdzewiejący na potęgę Uaz potraktowany w taki sposób nie rdzewiał przez jakieś pięć lat nic a nic), ojciec w swoich autach to samo robił.... po kilku latach zawsze było OK. Przednich nadkoli jeszcze nie zdejmowałem. Zdjąłem za to podszybie, wyczyściłem wszystko, przepchałem kanały i poleciałem newralgiczne miejsca środkiem w spraju do konserwacji podwozi. MAm w planach zdjęcie przedniego zderzaka i to samo.... Nadkola tylne wysmarowałęm w całości Bitexem.

Może ktoś jeszcze wie gdzie są zaślepki, gdzie warto prysnąć?
    Kolego LukaSS ja też mam zamiar przeprowadzić konserwację, a czy mógłbyś na jakimś rysunku podwozia czy coś pokazać gdzie są dokłądnie te wszystkie otwory? Ja mam ta fabryczną osłonę trochę przytartą na podłodze i jest delikatny rdzawy nalot, progi robił poprzedni właściciel. Jeśli chodzi o środki to Tectyl czy Fluidol troszkę kosztują, ale jeśli możesz to napisz bardziej szczegółowo jak i ile trzeba tego wpsikać w te profile zamknięte i czy 600ml Tectyla styknie czy trzeba dwie puchy zakupić od razu

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

O zaślepki pytasz?

- po dwie szt. w przednich słupkach
    - po cztery sztuki w progach (od spodu), na stronę
    - dwie sztuki od spodu podłogi
    - pod każdym nadkolem po jednej sztuce

Zużyłem na auto 1,5 puszki Bitexu, dwa i pół spraya do konserwacji podwozia (jakieś amerykańskie, kupione w Intercarsie), ok. dwóch sprayów Tectyl (600 ml). Tylko ja nie oszczędałem na tych środkach i lałem/pędzlowałem aż pociekło I przy okazji ciszej jest. Zaślepki znajdziesz bez problemu Nie malowałem wahaczy czy zwrotnic bo moim zdaniem to bez sensu. Pod przednimi nadkolami jest płytka przykręcona, która utrzymuje przewody hamulcowe i elektryczne. Miałem ją pordzewiałą, więc wyczyściałem, antykorozja i bitex.

Tectylem prysnąłem nakrętki i śruby pod autem by nie rdzewiały, a środek ten jest łatwo zmyć w razie potrzeby. To co można to czyściłem delikatnie szczotką (małą, firmy Toya, na czerwonej rączce) z błota, osadów czy rdzy.

Może to wyglądać na przerost formy ale chcę spokojnie spać wiedząć, że podwozie mam wzorowo zabezpieczone

Pryskałem i malowałem tam gdzie jest możliwość ściekania czy stania wody. Z lewych drzwi zdjąłem boczki i prysnąłem na dno (wcześniej czyszcząć zgromadzone błoto).

Może od wewnątrz kabiny są jeszcze jakieś zaślepki ale nic o tym nie wiem.

Jeśli zabierasz się za robotę to zakłądaj ciuchy, które możesz później wyrzucić.

Tu filozofii nie ma, poradzisz sobie

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

O zaślepki pytasz?
    jak u siebie zabezpieczalem podwozie to zauwazylem, ze brakuje mi tej jednej zaslepki przy progu, gdzie ja dostac ? mam ten sam model alfy co Ty,
    sprawdzalem w pierwszym lepszym sklepie samochodowym, ale nie maja o tym pojecia.. do ASO po taka pierdole ?

Użytkownik Świeżak Avatar czerwcowy0520
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM

Domyślnie

O zaślepki pytasz?

Zużyłem na auto 1,5 puszki Bitexu, dwa i pół spraya do konserwacji podwozia (jakieś amerykańskie, kupione w Intercarsie), ok. dwóch sprayów Tectyl (600 ml). Tylko ja nie oszczędałem na tych środkach i lałem/pędzlowałem aż pociekło I przy okazji ciszej jest. Zaślepki znajdziesz bez problemu Nie malowałem wahaczy czy zwrotnic bo moim zdaniem to bez sensu. Pod przednimi nadkolami jest płytka przykręcona, która utrzymuje przewody hamulcowe i elektryczne. Miałem ją pordzewiałą, więc wyczyściałem, antykorozja i bitex.

Tectylem prysnąłem nakrętki i śruby pod autem by nie rdzewiały, a środek ten jest łatwo zmyć w razie potrzeby. To co można to czyściłem delikatnie szczotką (małą, firmy Toya, na czerwonej rączce) z błota, osadów czy rdzy.

Może to wyglądać na przerost formy ale chcę spokojnie spać wiedząć, że podwozie mam wzorowo zabezpieczone

Pryskałem i malowałem tam gdzie jest możliwość ściekania czy stania wody. Z lewych drzwi zdjąłem boczki i prysnąłem na dno (wcześniej czyszcząć zgromadzone błoto).

Może od wewnątrz kabiny są jeszcze jakieś zaślepki ale nic o tym nie wiem.

Jeśli zabierasz się za robotę to zakłądaj ciuchy, które możesz później wyrzucić.

Tu filozofii nie ma, poradzisz sobie
    Ok wielkie dzięki te środki nie kosztują majątku także spoko, w przyszłym tygodniu zaczynam i dzięki za wyczerpującą odpowiedź, muszę tylko przyjrzeć się otworom przy progach bo progi miałem zrobione barankiem przez poprzediego właściciela. Wszystko wygląda ok.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Jacenty Zobacz post
    jak u siebie zabezpieczalem podwozie to zauwazylem, ze brakuje mi tej jednej zaslepki przy progu, gdzie ja dostac ? mam ten sam model alfy co Ty,
    sprawdzalem w pierwszym lepszym sklepie samochodowym, ale nie maja o tym pojecia.. do ASO po taka pierdole ?
    Ja nie mam dwóch zaślepek, ale wiem tzn ojciec wie gdzie można coś takiego bez problemu dorobić podajesz średnicę i robią, jak się dowiem to napiszę

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 147 1.9 jtd

Domyślnie Konserwacja podwozia

Witam. Polecacie preparat Boll na pędzel do konserwacji podwodzia ? Dziś zajrzałem pod auto i zobaczyłem że stara konserwacja odchodzi powoli i zastanawiam się na wyszlifowaniu i położeniu nowej. Planuje również pomalować nadkola bo nie były zabezpieczone a widać na nich trochę korozji. Nie orientujecie się może gdzie dostanę nadkola tylne ? Bo kto normalny wymyślił materiałowe które teraz są powyginane we wszystkie strony

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arbeldes
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina

Domyślnie

Nie ma do 7mki dedykowanych nadkoli plastikowych na tył, przerabiałem ostatnio temat i nie da się takich dostać. Zostaje ewentualnie jakaś rzeźba

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 147 1.9 jtd

Domyślnie

Poszukam jakiegoś używanego bo jedno moje się całkiem rozleciało. I jeszcze pytanie, podłogę dokładnie umyje, wyczyszcze szczotką drucianą, odtłuszcze i jakie preparaty dalej położyć ? Znaczy co na rdzę i co potem jako zabezpieczenie ?