Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: AR 147 1.9 JTD 2003 - dudnienie i huczenie powyżej 20km/h

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Outlawtorn
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie AR 147 1.9 JTD 2003 - dudnienie i huczenie powyżej 20km/h

Po kupieniu mojej AR, przez ponad 1000km było wszystko ok, jedynie zdarzało się skrzypienie/trzeszczenie zawiechy z powodu tulei na stabilizatorze (ale radzono mi teraz nie zmieniać, tylko po zimie). Wyskoczyło mi nagle pewnego dnia takie regularne gluche, dudnienie z przodu, jakby podczas obrotu koła, czuć na kierownicy regularne lekkie dudnienie (może drgania przenoszą się z łożyska,przegubu). Ze zwiększeniem prędkości zaczęło coraz głośniej ale nie niebezpiecznie (chyba) też huczeć, pojawia się też jakby tarcie na łukach przy około 60kmh i wzwyż. Na parkingu i wolnych manewrach nic nie słyszę.

Mechanik nie był w stanie tego od razu wykryć słuchem, chyba na tyle ciche, że moje ucho muzyka to wykryło Ale w końcu usłyszał i stwierdził, że na razie paniki nie ma. Wykluczono zawiechę z przodu, bo parę razy sprawdzana i luzów nie było. A gumy na stabilizatorze chyba takich efektów nie powodują.

Ostatecznie podnieśli mi auto podczas zmiany kół na zimowe. Wykluczono też niewyważenie, bo na zimówkach po zmianie ta sama sytuacja. Po podniesieniu i ustawieniu auta i przedniego koła na klocku drewnianym, ruszali chyba z trójki i powiedzieli chyba dość jasno, że to początek łożyska. Czy może to być inny element? Zastanawiałem się czy to nie przegub, ale nic nie wspomnieli przy sprawdzaniu. Zastanawiają mnie też koszta samych łożysk, bądź przegubu.

Czy mogę jeszcze odczekać i pojeździć (raczej tras teraz powyżej 200km nie planuję) ot tak normalnie miasto i jakiś mały wypad i nie bać się przez powiedzmy 1000-2000km, czy lepiej już od razu zabrać się i zmienić łożysko?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Objawy ewidentne dla łożyska. Nie radzę kupować tanich części, lecz markowe (SKF, itp). Mnie tani zamiennik za 120 zł (byłem zmuszony do kupna takiego, bo wymieniałem w sobotę po południu, a to które kupiłem nie pasowało) wytrzymał +-2 miesiące. Koszt ok 250 zł za szt (przynajmniej za tył SKF, nie wiem jak przód).
    Najlepiej podnieść auto na lewarku i zakręcić kołem. Zobaczysz, które łożyska masz do wymiany (będzie słychać "obcieranie"). Co do odwlekania to nie radzę. Zazwyczaj jest tak, że zaniedbanie pierdoły rodzi dużo większe koszty.

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Tak myślałem. Dzięki. Sprawdza się to co mówisz, bo też luźnym kołem kręcili i sama tarczą gołą i jak na razie wskazuje to na lewy przód. Co ciekawe poprzedni właściciel już wymieniał to łożysko z rok-dwa temu (nie pamiętam z ksiażki serw.). Może sam założył jakiś tani zamiennik i znowu się zaczęło?

Apropos obcierania - klocki też mają prawo delikatnie trzeć prawda? Więc ten test musi ewidentnie inaczej zabrzmieć dla normalnie kręcącego się koła i dla tego z uszkodzonym łożyskiem.
    Wymieniać z piastą, czy sam element łożyska?
    Ostatnio edytowane przez Outlawtorn ; 14-11-2013 o 15:19

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo to samego łożyska przy 147 nie sprzedają i trzeba kupować z piastą.
    Uwierz, że rozróżnisz ten metaliczny dźwięk zatartego łożyska przy zakręceniu kołem

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Kumam, widziałem komplety jakieś na allegro firmy SKF za około 300. Jakich producentów jeszcze polecisz? SNR ponoć też chwalony (ale wyczytałem tylko)

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

SKF i SNR to jest praktycznie to samo i tylko wśród tych firm bym wybierał. Zobacz, które z nich jest tańsze. Możesz jeszcze zagadać do sprzedawców z forum (Autosklep24 , 3oto-czesci, Pablogarage, itp) - może ktoś będzie miał lepszą cenę.
    Pamiętaj tylko żeby zwrócić uwagę na średnicę wewnętrzną. Po lifcie (przynajmniej z tyłu) były mniejsze.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

M. in. SNR wkładają na pierwszy montaż do aut francuskich.

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Mhm, postaram się w takim razie o część tych producentów. Mam przedliftową, więc na 100% wiem czego szukać.
    Mam mechanika, który bierze 50 zł za roboczogodzinę - piszę dlatego bo chciałbym mieć pojęcie ile może czasu zająć wymiana z przodu. Orientujecie się?

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

To zależy Przy pierwszej wymianie tyłu zajęło mi to ok 2 godziny (trochę wszystko podrdzewiało i trzeba było kombinować, żeby puściło). Za drugim razem na tym samym kole (po 2 m-cach) zajęło mi to ok 45 minut.
    Myslę, że mechanior powinien się wyrobić w godzinę.

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Spoko, czyli nie będzie tragedii No mam nadzieję, że przy rozbieraniu podwozia nie wyjdzie nic innego