Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: Zamiennik opony

Użytkownik Świeżak Avatar chruma
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była i źle skończyła nero bella 159 1,9 JTDM 16v; jest Gtv 2.0TS

Domyślnie

W tym teście sprawdzali warunki prowadzenia na śniegu, trakcję, uciąg, hamowanie i takie tam. Różnica między dajmy na to rozmiarem 225, a 215 albo 185/175 była niezauważalna/niemierzalna.
    Nie pisałem wcale, że nie mamy jeździć na zimowych, są czasami NIEZASTĄPIONE tyle tylko że nie warto dać się szantażować węższemu rozmiarowi.

Z powodu nieodpowiednich letnich opon miałem rok temu koszmarną przygodę. Auto: VW Up! z wypożyczalni Europcar w Paris, koła jak w rowerze, letnie oczywiście bo po co w zimie zimowe?. Czas i miejsce: 13.12.2013 Gap, Francja, podjazd na przełęcz na drodze Napoleona z Gap do Grenoble..., sypnął śnieg, temperatura 0 st Celcjusza, serpentyny większe chyba niż na przełęcz Widoma. Pomimo dwóch prób, palenia ASR-u, (nie da się wyłączyć) to małe autko stawało bokiem, buksowało, nie jechało.... Co 10-15 min drogą szedł na pełnym gazie wieki pług - bałem się że mnie zepchnie bo on się nie mógł zatrzymać..., kilka aut wylądowało w rowie - mimo że to Alpy to wcale nie wszyscy mają zimowe opony... Musiałem zostać na noc w Gap, rano przy -3 st Celcjusza spróbowałem ponownie i po lekko chropawym lodzie przejechałem bez problemu, a najgorsze było to, że poprzedniego wieczoru zabrakło 500-600m żeby minąć przełęcz, a 2-3 kilometry dalej to już nawet śniegu nie było....wniosek - nie ma jak zimówki w zimie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał chruma Zobacz post
    wniosek - nie ma jak zimówki w zimie
    Kwestia jest jeszcze taka, że zimówka zimówce nie równa... Najważniejsze jednak by rzeźba bieżnia była głęboka, a opona świeża. Reszta to już umiejętności kierowcy, ale i możliwości samochodu również.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał chruma Zobacz post
    W tym teście sprawdzali warunki prowadzenia na śniegu, trakcję, uciąg, hamowanie i takie tam. Różnica między dajmy na to rozmiarem 225, a 215 albo 185/175 była niezauważalna/niemierzalna.
    Nie pisałem wcale, że nie mamy jeździć na zimowych, są czasami NIEZASTĄPIONE tyle tylko że nie warto dać się szantażować węższemu rozmiarowi.

Z powodu nieodpowiednich letnich opon miałem rok temu koszmarną przygodę. Auto: VW Up! z wypożyczalni Europcar w Paris, koła jak w rowerze, letnie oczywiście bo po co w zimie zimowe?. Czas i miejsce: 13.12.2013 Gap, Francja, podjazd na przełęcz na drodze Napoleona z Gap do Grenoble..., sypnął śnieg, temperatura 0 st Celcjusza, serpentyny większe chyba niż na przełęcz Widoma. Pomimo dwóch prób, palenia ASR-u, (nie da się wyłączyć) to małe autko stawało bokiem, buksowało, nie jechało.... Co 10mp-15 min drogą szedł na pełnym gazie wieki pług - bałem się że mnie zepchnie bo on się nie mógł zatrzymać..., kilka aut wylądowało w rowie - mimo że to Alpy to wcale nie wszyscy mają zimowe opony... Musiałem zostać na noc w Gap, rano przy -3 st Celcjusza spróbowałem ponownie i po lekko chropawym lodzie przejechałem bez problemu, a najgorsze było to, że poprzedniego wieczoru zabrakło 500-600m żeby minąć przełęcz, a 2-3 kilometry dalej to już nawet śniegu nie było....wniosek - nie ma jak zimówki w zimie
    Po śniegu na letnich pojedziesz ale jak temp. oscyluje w okolicy 0'c i błoto to nie masz szans tymbardziej w górach.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Po śniegu na letnich pojedziesz
    No polemizowalbym
    Wsadz jakies letnie jodelki ( np mialem nieprzyjemnosc w grudniu z malutkim sniegiem na gy f1 - nie dalo sie podjechac pod wjazd na warsztat celem wymiany opon
    Bez pchania zero jazdy bylo
    Pewnie na innych letnich ale z innym bieznikiem niz jodelka jakos by poszlo no ale tamtej jazdy do warsztatu i samego podjazdu to nie zapomne
    Stresa mialem jak nie wiem a gy f1 wcale nie byly lyse